„Conspiraţia. Cum l-a ajutat Rusia pe Trump să ajungă la Casa Albă”, o carte despre unul dintre subiectele fierbinţi actuale, împreună cu ziarul „Adevărul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În volumul „Conspiraţia”, reputatul jurnalist Luke Harding dezvăluie adevărata natură a relaţiei lungi de decenii a lui Trump cu Rusia şi prezintă povestea fascinantă a dosarului Steele, adăugând în exclusivitate materiale noi şi apelând la surse din interiorul comunităţii de informaţii. Ion M. Ioniţă, redactor şef Historia, a vorbit la Adevărul Live, despre cartea lui Harding care apare luni, 21 mai, împreună cu ziarul „Adevărul”.

URMĂREŞTE emisiunea în modulul Adevărul Live

  

A fost Trump ajutat de Rusia în câştigarea alegerilor prezindeţiale? Este principala sursă de dezbatere în Statele Unite, ceea ce macină opinia publică americană la ora actuală şi cel mai mare subiect de presă din America, de la Afacerea Watergate şi demisia preşedintelui Richard Nixon. „Conspiraţia. Cum l-a ajutat Rusia pe Trump să ajungă la Casa Albă”, semnată de jurnalistul Luke Harding, documentează această temă şi ramificaţiile sale. 

Ion M. Ioniţă, redactor-şef Historia, a atras atenţia că este vorba despre o anchetă aflată în desfăşurare, de care se ocupă procurorul Robert Mueller împreună cu FBI. Investigaţia are foarte multe ramificaţii, în domenii în care Donald Trump a activat de-a lungul anilor.

„Pe măsură ce se merge înainte atât cu investigaţia generală, cât şi cu investigaţia de presă, practic se ajunge la o complexitate uluitoare, pentru că s-a început de la aceste presupuse legături ale lui Donald Trump cu Rusia lui Putin, şi s-a dezvoltat această anchetă, ajungându-se la lucruri uluitoare, cu implicaţii cu vedete din industria filmelor pentru adulţi, cu implicaţii cu oameni care au lucrat pentru Donald Trump care au lucrat cu diverse companii ruseşti sau în spatele cărora se aflau diverşi oligarhi ruşi”, a explicat Ion Ioniţă. 

Reacţia lui Trump a fost vehementă: este vorba de fake news, iar presa îl vânează, încercând să îi creeze o imagine falsă pentru că nu poate accepta că a câştigat alegerile. 

„E o carte care pare de spionaj, de ficţiune, dar  nu este aşa, pentru că foarte multe fapte sunt reale. Cum sunt interpretate, la ce concluzie ajunge fiecare cititor, o poate face după ce o citeşte... Autorul este un profesionist al jurnalismului de investigaţie şi chiar i-a cunoscut pe cei despre care vorbeşte în această carte”, a adăugat Ioniţă.

Imagine indisponibilă

Rusia şi implicarea în alegeri

Mandatul lui Trump a fost marcat de acest scandal încă din prima zi. Ceea ce este cert, a explicat redactorul-şef Historia, este că Rusia a mai încercat să se implice şi în alte alegeri, în cele din Franţa sau Germania, spre exemplu, s-a implicat şi în Brexit. 

„...dar cel mai bine probat este acest amestec în alegerile americane, pentru că au fost atacuri cibernetice, au fost publicate mail-urile pe care le avea Hillary Clinton...Astea sunt lucruri certe şi în spatele lor au fost găsite dovezile clare incriminând de pildă, hacker-i celebri...”

Totuşi, ancheta încă este în derulare, până în acest moment nefiind dovedită o conexiune clară între Donald Trump şi echipele ruseşti care doreau să influenţeze alegerile. 

Înaintea alegerilor primare, a mai explicat Ioniţă, nimeni nu-i dădea nicio şansă lui Trump- partidul republican nu îl considera un candidat viabil. Trump era privit ca un tip excentric, „cu multe pete în biografia sa...dar mesajul său a prins şi i-a spulberat pe ceilalţi contracandidaţi republicani”.

Trump conduce în stilul lui propriu

Donald Trump nu s-a dezis de acţiunile pe care a promis că le va face dacă va fi ales, a explicat Ioniţă. În primele şase-şapte luni, a fost o perioadă de acomodare, în care şi-a adus lângă el oameni cu aceeaşi viziune, înlocuindu-i pe cei care gândeau diferit, precum Rex Tillerson.  

Conduce America în stilul lui propriu, deci el nu a renunţat la modul în care el a anunţat că va conduce America...a renunţat, prima dată, la acordul climatic de la Paris, a renunţat la deal-ul cu Iranul, în ciuda unor încercări de-ale liderilor europeni de a-l convinge.”

De asemenea, măsurile pe care Trump le ia sunt „departe de cele la care s-ar fi aşteptat Vladimir Putin”,  a mai explicat Ioniţă. A impus sancţiuni dure la adresa Rusiei, deşi aceasta s-ar fi aşteptat să le ridice, şi a sporit prezenţa militară în Orientul Mijlociu. 

„Până în acest moment, America este mai dură, mai fermă şi mai hotărâtă decât a fost America lui Obama... A ridicat mult nivelul de prezenţă americană aici, presează asupra statelor din NATO să cheltuiască bani pentru apărare, presează să aibă 2% din PIB aşa cum stattele NATO s-au angajat, dar nu o fac, pentru că reprezintă foarte mulţi bani. America încearcă, prin Donald Trump, să îşi fortifice prezenţa la nivel mondial.”

 

 

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite