Cărţi

articolul anterior articolul urmator

„Historia Transylvaniae. Transilvania în cinci secole de cartografie“, lansat la Casa Titulescu de Adrian Năstase

0
12 Dec 2018 14:33:25
Autor: Otilia Andrei
Răzvan Theodorescu, Adrian Năstase, Mihai Gribincea şi Mirel Taloş, la lansarea albumului „Historia Transylvaniae. Transilvania în cinci secole de cartografie“  FOTO: Mihai Cratofil
Răzvan Theodorescu, Adrian Năstase, Mihai Gribincea şi Mirel Taloş, la lansarea albumului „Historia Transylvaniae. Transilvania în cinci secole de cartografie“  FOTO: Mihai Cratofil

Institutul Cultural Român, împreună cu Fundaţia Europeană Titulescu, a lansat, marţi, la Casa Titulescu, volumul cartografic „Historia Transylvaniae. Transilvania în cinci secole de cartografie“.

La lansarea de la Casa Titulescu (Şos. Kiseleff, nr. 47), au luat cuvântul autorii volumului: prof. univ. dr. Adrian Năstase, preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu, E.S. Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în România. Ioan Aurel-Pop, preşedintele Academiei Române, coautor al albumului, a lipisit de la eveniment.  Alături de cei doi autori prezenţi, la acestă prezentare a participat şi Mirel Talos, vicepreşedinte al Institutului Cultural Român.Volumul „Historia Transylvaniae“, publicat de Editura Institutului Cultural Român, a fost realizat în două versiuni:română şi engleză. Prezentul atlas valorifică un număr de 124 de hărţi, într-o concepţie vizuală de excepţie, piese rareaflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, Muzeului Naţional de Istorie a României, Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, unul dintre puţinele muzee cu specific cartografic din Europa şi din lume, precum şi în colecţia particulară a prof. univ. dr. Adrian Năstase şi în cea a istoricului Mihai Gribincea.

,,Lucrarea de faţă reprezintă un prim volum ce cuprinde hărţi ale Transilvaniei. Este un exerciţiu dificil, dar necesar. Dificil, pentru că aceste hărţi au fost realizate în diferite cancelarii şi cu diferite interese, în funcţie de statutul politic al Transilvaniei de-a lungul secolelor, sau de către diverşi călători, în urma unor constatări adeseori parţiale. Unele s-au pierdut, altele nu sunt accesibile. Hărţi ale teritoriilor româneşti se găsesc în diferite arhive, în capitale europene, dar şi în arhivele secrete ale Vaticanului“, spune Adrian Năstase, preşedintele Fundaţiei Europene „Titulescu“.

 „Editarea atlasului Historia Transylvaniae face parte din programul Centenar al Institutului Cultural Român, fructificând o serie de hărţi accesibile în acest moment. Suntem foarte bucuroşi că am semnat un acord de parteneriat cu Academia Română şi că Editura Instittului Cultural Român publică cărţi valoroase. Ne mândrim cu apariţiile O enciclopedie a Marii Uniri, Istoria Transivaniei, coordonată de de Ioan-Aurel Pop şi Thomas Nagler, la care avem şi o ediţie în engleză, Romanians and Romania - A Brief History“, a apreciat Mirel Taloş.  Hărţile din albumul Historia Transylvaniae. Transilvania în cinci secole de cartografie, pe care l-am lansat la Fundaţia Titulescu, acoperă cinci secole de cartografie, dar şi de istorie a acestei provincii româneşti, în toate contextele istorice prin care a trecut, până la regăsirea ei firească în matca românească”, a subliniat Mirel Taloş, vicepreşedinte al Institutului Cultural Român.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările