Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Ana Blandiana, Gabriela Adameşteanu, Nora Iuga, Mircea Cărtărescu au purtat insigne #Rezist la Târgul de la Leipzig

9
18 Mar 2018 11:09:32
Autor: News.ro

Scriitorii Ana Blandiana, Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu, Nora Iuga, Dana Grigorcea au purtat insigne galbene în semn de solidaritate cu mişcarea #Rezist, la Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig unde România este invitatul de onoare, potrivit paginii de Facebook #Rezist Zurich.

"La Leipziger Buchmesse, unde România este în centrul atenţiei. Împreuna arătăm că ne pasă de viitorul României, că ţinem la valorile ei, care sunt valori europene, şi la valorile democraţiei. Doar o Românie reprezentată cu cinste în Europa are o faimă bună", potrivit unei postări de pe pagina de Facebook #Rezist Zurich.
 
Şi artistul român Anton Roland Laub a purtat insigna #Rezist în timpul prezentării cărtii sale fotografice "Mobile Churches" la forumul EstSudest din cadrul Târgului de Carte din Leipzig (Leipziger Buchmesse 2018) în ziua de 16 martie 2018.
 
La fel şi Mircea Cărtărescu, care s-a prezentat cu insigna #Rezist la discuţia cu Navid Kermani despre motto-urile şi imaginile interioare ale Europei, despre cultura care leagă oamenii, indiferent de graniţe. Moderator a fost Ernest Wichner, iar traducerea a fost asigurată de Georg Aescht. "La Forum OstSudOst, peste două sute de oameni în public", scria poeta Ioana Nicolae pe Facebook. 
 
Într-un interviu acordat Deutche Welle, Mircea Cărtărescu a spus: "Un guvern şi o conducere care se gândesc la o lege pentru încriminarea gândirii libere, o lege împotriva aşa-zisei ponegriri a ţării... nu este departe de asta (de dictatură, n.r)". 
 
"Europa nu este bine acum. Starea ei este cea mai rea din preajma celui De-al Doilea Război Mondial încoace. Este un moment foarte dificil, grav. Sunt foarte îngrijorat. Europa a ajuns să se reîmpartă în două. Avem iarăşi ţările din Est şi ţările din Vest, avem problema naţionalismului", a mărturisit Cărtărescu pentru DW. 
 
Invitată de onoare la ediţia de anul acesta, România este prezentă cu 40 de traduceri ale scriitorilor români în limba germană. România prezintă în mod normal trei sau patru cărţi traduse în limba germană, a spus Mihai Mitrică, director al Asociaţiei Editorilor din România.  
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

ovidiu preda
18.03.2018, 11:21:18

ana blandiana este comicul de serviciu al "telectualilor nostri, altfel de ce ar ride tot timpul? (ca pr....in tirg) l-a adus pe constantinescu, o "inventie" geniala....cartarascu se simte high probabil de la iarba de acasa....

0 (6 voturi)
ovidiu preda
18.03.2018, 11:31:03

din ciclul ce fac eu sa faca toti sau gindim la fel simtim la fel, ce mai comunism adevarat

0 (4 voturi)
dracon
18.03.2018, 12:21:17

Da cu Paul Goma ce aveti, mai scarta,scarta pe hartie ? Acest scriitor de ce nu este consiiderat roman ? De ce toti va laudati cu scriitori evrei, ca ar fi romani (nu ca ar fi toti niste genii dar ca tot cei evreiesc ...nu piere ci este ridicat in slava ) iar Paul Goma care este un scriitor de nationalitate evreu ,nu este apreciat si acceptat ? Mai Uniune a Scriitorilor din Romania , va tataie curul numai cand auziti despre Goma ,acesta nu va iarta si va da in vileag toate partidele de lingaiala pe la ,,inaltii'' societatii ,va da in vileag ca mazgalitori de curte ?

-1 (3 voturi)
cioian ioian
18.03.2018, 14:18:12

Dați-mi voie să-mi spun părere,aceste personaje sînt niște ratați ai epoci apuse,sau schimbat vremurile cînd puteau face ceva ,acumalte sînt condițiile pentru care trebuie să lupți,nu pentru niște HIMERE.Orientați-vă dragi prieteni.

+1 (5 voturi)
cioian ioian
18.03.2018, 14:21:12

..atele sînt...pentru altele mai de actualitate.Ce înseamnă acele plăcuțe galbene?,și,ce înseamnă rezit??

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (9)