Ana Blandiana: Nu credeam să învăţ să anunţ vreodată moartea soţului meu, omul pe care l-am iubit mai mult de o jumătate de secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poeta Ana Blandiana a publicat vineri, pe pagina sa de Facebook, un mesaj în care vorbeşte despre  Romulus Rusan, cel care i-a fost alături mai bine de jumătate de secol şi ”fără dragostea căruia nu ar fi supravieţuit”.

Nu credeam să învăţ să anunţ vreodată moartea soţului meu, Romulus Rusan (1935 -2016), omul pe care l-am iubit mai mult de o jumătate de secol şi fără dragostea căruia cu siguranţă nu aş fi supravieţuit”, a scris Ana Blandiana.

Scriitorul Romulus Rusan, fondator al organizaţiei neguvernamentale Alianţa Civică, director în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei şi cel care a condus Centrul Internaţional pentru Studiul Comunismului, a murit joi la vârsta de 81 de ani.

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a publicat, potrivit news.ro, vineri un mesaj în care deplânge moartea scriitorului Romulus Rusan, despre care spune că a fost un om vertical, apărător al memoriei în numele libertăţii.

Plecarea dintre noi a lui Romulus Rusan înseamnă pierderea unui om vertical, plin de curaj, apărător al memoriei în numele libertăţii. Memorialul de la Sighet, clădit de Romulus Rusan alături de Ana Blandiana, este o mărturie, pe care ne-o lasă tuturor, despre comunism ca urgie a secolului trecut şi o încredinţare în puterea libertăţii şi a democraţiei. Dumnezeu să îl odihnească!”, a transmis Corina Şuteu, citată de news.ro

Filosoful Mihai Şora a scris pe Facebook despre ”omul bun” care a fost Romulus Rusan, care avea un fel cu totul deosebit de a-şi duce calmul şi curăţia printre oameni, o linişte a lui, iradiantă şi nobilă, pe care nu am întâlnit-o de multe ori şi care nu-i este dată decât omului-înger.

”A mai plecat un om bun: Romulus Rusan. Mă leagă atâtea amintiri de el şi de Ana Blandiana, de tot ce a însemnat rostirea adevărului în tulburii ani ’90, de Memorialul întemeiat la Sighet, de toată împreună făptuirea lor… – Când am scris acest cuvânt pentru prima oară, în urmă cu mai bine de patruzeci de ani, el trimitea şi la cuplul acesta armonios, puternic şi demn. Romi Rusan avea un fel cu totul deosebit de a-şi duce calmul şi curăţia printre oameni, o linişte a lui, iradiantă şi nobilă, pe care nu am întâlnit-o de multe ori şi care nu-i este dată decât omului-înger”, au fost cuvintele lui Mihai Şora.

Filosoful a împărtăşit pe Facebook o poveste legată de blocul în care locuiau scriitorul Romulus Rusan şi Ana Blandiana în 1977.

”O întâmplare: la cutremurul din 1977, blocul în care locuiau Ana Blandiana şi Romulus Rusan s-a prăbuşit; avea nouă etaje şi era aşa -numitul «bloc al scriitorilor». Atunci au dispărut Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Anatol Baconsky, Mihai Gafiţa şi alţii. În seara aceea, eram invitat la prietenul meu Milo Petroveanu. Şi nu m-am dus. Blandiana nu era acasă. Romulus Rusan a fost singurul supravieţuitor. Aşa a lăsat bunul Dumnezeu: ca omul acesta să trăiască”.

Mihai Şora a scris că ”zilele următoare vor fi foarte grele pentru Ana Blandiana şi trebuie s-o sprijiniţi cu gândurile voastre calde şi blânde. Drum bun, dragul meu Romi!”. 

Romulus Rusan s-a născut la 13 martie 1935, la Alba Iulia. S-a implicat în construcţia Memorialului de la Sighet şi a coordonat colecţia de mărturii, iar zeci de cărţi ale rezistenţei l-au avut mentor şi editor. A fost căsătorit cu poeta şi scriitoarea Ana Blandiana.

Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu pot veni sâmbătă dimineaţă la capela Cimitirului Bellu, iar înmormântarea va avea loc duminică, a anunţat Fundaţia Academia Civică - Memorialul Sighet.

Romulus Rusan a fost fondator, alături de Ana Blandiana, al Memorialului de la Sighet, autor al multor cărţi, printre care cea care a marcat o generaţie, ”America ogarului cenuşiu”.

Şi-a dedicat ultimii 25 de ani muncii de cercetare şi editare legate de proiectul Memorialului, îmbinând abnegaţia cu eficienţa şi severitatea cu umorul, ca un istoric pasionat, în detrimentul muncii sale de scriitor, potrivit unui anunţ al Fundaţiei Academia Civică - Memorialul Sighet.

”Este prea grea durerea despărţirii, ca să poată fi exprimată în cuvinte. Va rămâne mereu colegul nostru, îi vom urma sfaturile şi vom continua alături de Ana Blandiana proiectele gândite de el”, au fost gândurile colegilor de la fundaţie.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite