Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Anticomunismul, terorism intelectual?

59
4 Oct 2013 18:59:05
Nicolae Manolescu
„Falsele valori cultivate sistematic de ideologia comunistă stau la baza unei şcoli care avea drept scop crearea «omului nou»”
„Falsele valori cultivate sistematic de ideologia comunistă stau la baza unei şcoli care avea drept scop crearea «omului nou»”

59 Comentarii

Vanatorul/d.c.
4.10.2013, 19:22:45

Intr-un avion ce transporta o delegatie PSD spre azilul politic din Cuba, se aude deodata-n difuzoare, vocea lui Ponta ."Dragi toarasi si tovaresele, aici copy-lotul Victorel. Unu, doi trei. Testing...Roger..Atentiune..! Jur pe onoarea partidului ca habar n-am de ce s-au oprit motoarele. Ori le-am oprit eu din greseala, butonand pe aici tot incercand sa vorbesc prin statie cu Daciada mea de la Bruxelles, ori i-am mintit pe aia la decolare, cand m-au intrebat daca am kerosen destul si eu le-am spus ca "da". Asa ca pregatiti-va sa merliti in cateva minute. Over". Imediat Oana Mizil se scoala brusc in picioare de langa Vanghelie Marean care dormea pe scaun cu fata-n jos, din cateva miscari ramane goala si spune : " Daca in PSD-lu meu drag mai exista macar un barbat-barbat, am nevoie de el pentru ca macar in aceste ultime clipe de viata, sa ma faca sa ma simt o femeie adevarata..!" La care Iliescu, sculandu-se in piciore, isi da jos camasa de pe el si-i zice; " Draguto, calca-mi mai repede, te rog, camasa asta...!"

+1 (9 voturi)
IonIon Codreanu
4.10.2013, 20:43:39

Atât ai priceput după ce ai citit articolul?! Comunismul a fost (pentru unii încă mai este) îngrozitor... Activiștii PCR făceau bășcălie. Ca tine... Victimele nu erau frumoase. Nici nu puteau fi!

+1 (7 voturi)
Mandy
4.10.2013, 21:24:00

"Asuprirea il transforma pe intelept intr-un prost, iar mita corupe inima". Acest lucru s-a intamplat in Romania in anii comunismului. Indobitocirea continua, sub comanda catorva securisti. Iar acum premierul comunist pana in maduva oaselor tocmai a comis un grav act de tradare de tara, calcand in picioare separatia puterilor in stat. Considerand dumnealui ca integrarea in Shengen si statul de drept au prea putina importanta fata de a apara tovaraseste un baron local infractor... Este momentul ca romanii din strada sa nu mai accepte loviturile cu ranga ale acestui premier imberb impreuna cu guvernul lui de infractori, si sa strige "Jos Guvernul Ponta!"

+5 (9 voturi)
MelosNegros
4.10.2013, 20:51:01

Dacă autoarea criticată aici greşeşte desigur în apărarea comunismului, asta nu înseamnă că greşeşte şi în critica anticomunismului: se ştie prea bine că cei care scuipă azi pe comunism, sunt aceiaşi oameni care aduceau omagii mai 'nainte lui...Ceauşescu.

+6 (14 voturi)
Sertorius
4.10.2013, 21:30:46

În principiu, simpatizez opinia dlui Manolescu. Văd însă şi unele nuanţe discrepante, pe care le consider importante. Mai întâi, trebuie să înţelegem atitudinea dnei Burţa-Cernat plecând de la o realitate. Orice epocă "post" a adoptat o modă intelectuală, un fel de corectness intelectual, care, unora, le poate deveni nesuferită şi pe care o pot acuza, cu oarecare temei, de terorism. În post-nazism, refrenul era condamnarea obligatorie a ideologiei respective. Mai soft, post-modernismul a forţat discursul public la ridiculizarea necesară a corifeilor europocentrismului nesuferit. Apoi, reacţia dnei în cauză merită înţelegere tocmai din pricina argumentului invocat de dl Manolescu. Dacă anticomunismul nostru, terorist ca discurs public, nu a dus nici măcar la condamnarea torţionarilor notorii, cu victime multiple la activ, cum să nu vezi totul în cheia unei "retorici lipsite de obiect"? În fine, în condiţiile în care libertatea ne-a adus atâtea frustrări societale - România a devenit o ţară extrem de coruptă, condusă incompetent, în care carieră fac analfabeţii şi penalii -, este explicabil de ce generaţiile tinere nu mai văd obiectul unei retorici anticomuniste agresive. Nu vi se pare? Înţelese fiind aceste lucruri, găsesc că soluţia sănătoasă a contracarării atitudinii dnei Burţa-Cernat - pe care o găsesc şi eu, asemenea dlui Manolescu, ca fiind greşită şi dăunătoare - nu este replica acră sau discursul public cu un spor de agresivitate, ci dovada unei guvernări democratice mai bune - aprecierea sporului incomparabil pe care democraţia îl aduce în planul demnităţii umane şi proba palpabilă a beneficiilor unei societăţi compuse din cetăţeni (educaţi şi instruiţi, a căror opinie, rezonabilă şi benefică progresului general, se face auzită până la cel mai înalt nivel de conducere).

+9 (9 voturi)