Astăzi s-a deschis Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitori din nouă ţări se întâlnesc la cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB), care s-a deschis astăzi, la ora 18.00, la Clubul Ţăranului de la Muzeul Ţăranului Român, şi se va desfăşura până pe 6 decembrie.


Organizat cu destule dificultăţi, ca în fiecare an, FILB este o poveste de succes semnată de Vasile Ernu şi Bogdan-Alexandru Stănescu şi Oana Boca Stănescu şi iniţiată în 2008. Ediţia din acest an se anunţă „cea mai diversă şi mai unitară”, spune Bogdan Alexandru Stănescu, care subliniază că a fost gândită de organizatori pornind de la „ceea ce are Istoria mai cumplit în ea, la încăpăţânarea omului de a pune conflictul (şi nu rezolvarea lui) deasupra vieţii semenului său”.


Iar cele patru zile de literatură de la Bucureşti, timp în care vor avea loc o serie de lecturi publice şi dezbateri, aduc în prim-plan conflictul în diversele lui forme, de la cel politic, la cel social şi la cel literar, deoarece ziua a treia este dedicată în mare parte unei discuţii despre literatura mainstream şi cea SF şi fantasy, Paul McAuley şi Richard Morgan, doi autori cunoscuţi ai genului fiind prezenţi la British Council cu acest prilej.
Ediţia a şaptea aşază faţă în faţă zece nume importante ale literaturii universale contemporane (scriitori din Brazilia, Palestina, Malta, Ucraina, Marea Britanie, Italia, Ungaria, Elveţia şi Republica Moldova), alături de nouă scriitori români contemporani de referinţă.


Dintre personalităţile literare care se vor afla la acest început de decembrie la Bucureşti se numără Serghei Jadan, unul dintre cei mai importanţi scriitori ucrainieni din noua generaţie şi Toni Marques, prozator în ale cărui povestiri se reflectă realităţile Braziliei autentice, preşedintele celui mai important festival internaţional de literatură din Brazilia, FLUPP. Alături de ei, Emilian Galaicu-Păun (Republica Moldova), poet, prozator, traducător şi publicist, Immanuel Mifsud (Malta), foarte cunoscut pentru prozele sale extrem de provocatoare din punct de vedere tematic, laureat al premiului naţional al cărţii din Malta şi al premiului Uniunii Europene pentru Literatură pe anul 2011, Andrea Bajani, unul dintre cei mai cunoscuţi prozatori italieni din noua generaţie, îndrăgit de cititorii români datorită romanului „De vei lua aminte la greşeli” (Humanitas, 2011), Najwan Darwish (Palestina), poet de o sensibilitate aparte, unul dintre liderii noii generaţii de scriitori, dar şi un foarte lucid critic al societăţii, Krisztina Tóth (Ungaria), poetă şi prozatoare remarcabilă, multipremiată, ale cărei cărţi au apărut în traducere la cele mai prestigioase edituri europene, şi Marius Daniel Popescu (Elveţia), prozator de origine română, unul dintre membrii importanţi ai „Grupului de la Braşov”, stabilit la Lausanne din 1990, unde este scriitor (laureatul celui mai râvnit premiu literar din Elveţia, „Robert Walser”, pentru romanul său de debut), şofer de autobuz şi impresar literar pentru deţinuţi.


Printre scriitorii români invitaţi la FILB şi care vor susţine lecturi publice se numără Petre Barbu, Marius Chivu, Michael Hăulică sau Sebastian A. Corn.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite