AVANPREMIERĂ. Fragment din volumul „Orice om îi este teamă.Un partid, doi ani şi trei premieri”, de Radu Paraschivescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cişimgiu, scriitorul Radu Paraschivescu lansează volumul „Orice om îi este teamă.Un partid, doi ani şi trei premieri”. Cartea va fi lansată şi la Târgul Internaţional de carte „Gaudeamus”, sâmbătă, 17 noiembrie, de la ora 15.30. „Adevărul” prezintă în avanpremieră, un fragment din cartea semnată de Paraschivescu.

Radu Paraschivescu îşi numeşte cel mai recent volum, „cartea-parastas” a României ultimilor doi ani, în care PSD-ul s-a aflat la cârma ţării. Este, conform autorului, „o amendă simbolică pentru partidul care mai are puţin şi îşi îngenunchează ţara”. 

De asemenea, acelaşi volum este văzut şi ca un instrument de măsură pentru „trei decenii de speranţe înşelate şi de iluzii pierdute”. 

-FRAGMENT-

„<<Orice om îi este teamă>> poate fi citit ca un fals tratat de rele practici politice, economice, fiscale şi – ei bine, da – retorice. E o carte care se cere aşezată sub semnul lui „Aşa, nu“ şi care explică de ce e bine să fim pregătiţi pentru noi decepţii.

În ultimii doisprezece ani am antologat entorsele de limbaj ale oamenilor de pe scena publică din România în cinci volume: Fie-ne tranziţia uşoară, Mi-e rău la cap, mă doare mintea, Muşte pe parbrizul vieţii, Noi vorbim, nu gândim şi Cum gândesc politicienii (Cum? Gândesc politicienii?). Cu excepţia ultimei, rezervată oamenilor politici, volumele au adunat nerozii şi stupizenii din muzică, sport, cultură, educaţie, finanţe, sex, sănătate, turism, istorie, religie, relaţii de familie etc. Au fost însă volume în care contribuţia mea a constat în trei-patru pagini de prefaţă şi în strângerea şi sortarea materialului. Atât. Fără adaosuri. Orice om îi este teamă arată altfel. Materia primă e prestaţia publică a partidului (de fapt, a coaliţiei) de guvernământ, însă vine însoţită de interpretări personale, chiar de analize pe text. După o reţetă folosită în a doua parte din Cartea râsului şi a cercetării, trec la început citatul şi autorul, iar apoi îl comentez. Ironic, desigur. Dreptul de-a (te) amuza încă e în picioare, chiar dacă nu se poate şti pentru cât timp.” (Copyright: Editura Humanitas) 

Radu Paraschivescu  trăieşte în Balta Albă şi se visează la Roma. E mefient faţă de avioane, reptile şi sfaturile medicilor. Croieşte articole pentru ziare şi reviste, traduce romane, se ocupă cu hermeneutica ofsaidului în emisiuni de analiză fotbalistică şi – mai rar decât i-ar plăcea – scrie cărţi. Are câţiva prieteni francezi de nădejde (Millefeuilles, Plaisir Sucré, Macaron etc.), fără să-şi fi trădat prima iubită: ciocolata de casă. Se îmbată cu vocea lui David Gilmour şi chitara lui Mark Knopfler. La Humanitas, domiciliul lui profesional, publică nişte cărţi de „Râsul lumii“. Se îndrăgosteşte repede şi-i trece greu. Detestă clişeele, laptele şi broccoli. A scris despre nesimţiţi, Inès de Castro, Maradona şi Caravaggio.

Imagine indisponibilă

Cărţi: Efemeriada (2000, Libra); Balul fantomelor (2000, RAO, reeditare Humanitas, 2009); Bazar bizar(2004, Maşina de scris, reeditare Humanitas, 2007); Fanionul roşu (2005, Humanitas, Premiul Ioan Chirilă pentru cea mai bună carte de sport a anului); Ghidul nesimţitului (Humanitas, 2006); Fie-ne tranziţia uşoară. Mici rostiri cu tâlc (Humanitas, 2006); Mi-e rău la cap, mă doare mintea. Noi perle de tranziţie (Humanitas, 2007); Cu inima smulsă din piept (Humanitas, 2008); Răcani, pifani şi veterani(coord., Humanitas, 2008); Dintre sute de clişee. Aşchii dintr-o limbă tare (Humanitas, 2009); Fluturele negru (Humanitas, 2010); Toamna decanei. Convorbiri cu Antoaneta Ralian (Humanitas, 2011), Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri (Humanitas, 2012), Maimuţa carpatină (Humanitas, 2013), Muşte pe parbrizul vieţii. Nou catalog de perle (Humanitas, 2014), Noi vorbim, nu gândim. Nouă colecţie de perle româneşti (Humanitas, 2015), Poveşti de dragoste la prima vedere (coautor, alături de Ioana Pârvulescu, Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana şi Adriana Bittel – Humanitas, 2015), România în 7 gesturi(Humanitas, 2015).

Imagine indisponibilă
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite