BILANŢ Ce cărţi s-au cumpărat la Târgul Gaudeamus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
115.000 de vizitatori au fost la Târgul Gaudeamus în perioada 20-24 noiemnbrie
115.000 de vizitatori au fost la Târgul Gaudeamus în perioada 20-24 noiemnbrie

Printre cele mai vândute titluri la salonul de carte se numără cartea de interviuri a lui Andrei Pleşu, dar şi cel mai recent roman al lui J.K. Rowling, semnat cu pseudonim

Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Radu Paraschivescu, Dan C. Mihăilescu, Ana Blandiana sunt autorii Humanitas cel mai bine vânduţi la Gaudeamus. În top cinci vânzări ale editurii se situează următoarele titluri:„Din vorbă-n vorbă. 23 de ani de întrebări şi răspunsuri“, de Andrei Pleşu, „Dragul meu turnător“, de Gabriel Liiceanu, „Maimuţa carpatină“, de Radu Paraschivescu, „Castelul, biblioteca, puşcăria.Trei vămi ale feminităţii exemplare, de Dan C. Mihăilescu şi „Fals tratat de manipulare“, de Ana Blandiana. Pe de altă parte, cea mai râvnită carte a târgului a fost declarată de organizatori „Hobbitul“, editată de Rao, iar „Chemarea cucului“, de Robert Galbraith (pseudonimul lui J. K. Rowling), a fost cel mai căutat roman de la Editura Trei.


„O femeie iubită", în top

La ediţia din acest an a târgului, am constatat un reviriment al cărţii universitare (colecţia Collegium), un interes constant pentru beletristică (autori români şi străini), un interes mai mare pentru cărţile de istorie, precum şi pentru cele de eseuri şi confesiuni, dar şi pentru cărţile de artă. Cele mai vândute colecţii au fost Top 10+, Eseuri şi Confesiuni, Historia şi Biblioteca Polirom, spun reprezentanţii Editurii Polirom. „Am avut peste 10.000 de volume vândute, vânzări mai mari cu 10%  faţă de cele de la Gaudeamus 2012“, specifică editura.
În topul Polirom, pe primele locuri se află „O femeie  iubită“, de Andrei Makine, „Ţara cu un singur gras“, de Adelin Petrişor la egalitate cu „Tsukuru Tazaki cel fără de culoare şi anii săi de pelerinaj“, de Haruki Murakami, „Jurnal“ (două volume), de Alice Voinescu la egalitate cu „Cevdet Bey şi fiii săi“, de Orhan Pamuk. La Cartea Românească, pe primul loc, în vânzări, se află „Negustorul de începuturi de roman“, de Matei Vişniec.

Iliescu a lansat o carte despre Gorbaciov

 Volumul „Amintiri. Viaţa mea înainte şi după perestroika“, semnat de Mihail Gorbaciov, a fost lansat sâmbătă de Ion Iliescu, la standul Editurii Litera. Volumul a beneficiat de peste 500 de exemplare vândute, potrivit editurii. Un alt titlu cu numeroase exemplare vândute este „Regele Mihai. Album Istoric“, de Diana Mandache (vândut în peste 400 de exemplare).

„Prea multă fericire", succesul unui Nobel

După Târgul de Carte Gaudeamus, încheiat duminică la Romexpo, editurile declară vânzări mai mari decât anul trecut cu cel puţin 10%. „Chemarea cucului“, de Robert Galbraith (pseudonimul lui J. K. Rowling), a fost cel mai căutat roman de la Editura Trei la această ediţie.
Editura Rao pune pe primele locuri în clasamentul de vânzări: „Cum se conduce o ţară. Ghid antic pentru liderii moderni“, de Marcus Tullius Cicero, şi „Ţara de cobia“, de Marian Nazat.

prea multa fericire


O carte extrem de apreciată de vizitatorii acestei ediţii a Târgului Gaudeamus a fost „Prea multă fericire“, de Alice Munro, câştigătoarea Premiului Nobel 2013 (peste 1.500 de exemplare vândute). Cartea editată de Litera este o culegere de 10 povestiri care se strecoară în labirintul întunecos al sufletului uman, dezvăluind secrete interioare indescifrabile din exterior. 

Volumul „Din frac în zeghe. Istoriile mele dintr-un pătrar de veac românesc“(memoriile lui Ştefan Andrei, fost ministru de Externe în anii ’80) a fost cel mai bine vândut de Editura Adevărul. Pe locul secund se află cel de-al doilea volum din tripticul ,,Viaţa lui Ceauşescu“: ,,Fiul Poporului“. Autorii acestuia sunt patru istorici pasionaţi: Lavinia Betea (coordonator), Cristina Diac, Florin-Răzvan Mihai şi Ilarion Ţiu. De asemenea, de succes s-a bucurat şi DVD-ul „Moartea Ceauşeştilor - Trei zile până la Crăciun“ (scenariul Grigore Cartianu, regia Radu Gabrea).

La Editura Nemira, cel mai bine vândut titlu este reprezentat de trilogia „Jocurile Foamei“, de Suzanne Collins. Anul acesta, lansarea celui de-al doilea film, „Sfidarea“, din seria filmelor-fenomen „Jocurile Foamei“, a coincis cu Târgul Gaudeamus. La final de târg, trilogia conducea clasamentul celor mai bine vândute titluri ale Editurii Nemira cu un număr de 1.089 de exemplare vândute.În clasament, urmează „Jocul lui Ender“, de Orson Scott Card (cu un număr de 810 exemplare), „Almanahul Anticipaţia 2014“ (cu un număr de 720 de exemplare), „111 cele mai frumoase poezii de Nichita Stănescu“ (cu un număr de 540 de exemplare vândute). 

Editura All

image

În topul vânzărilor cărţilor care au beneficiat de o reducere generală de târg – 10%, se clasează detaşat cartea autobiografică a maestrului Marin Moraru, Suntem ce sunt amintirile noastre (Maria Capelos într-o discuţie amicală cu Marin Moraru, Editura ALL, 2013). Este o carte-mărturie, ce conţine gândurile, trăirile pe care le-a încercat omul şi actorul Marin Moraru de-a lungul timpului, detaliile pregătirii fiecărui rol în parte, caractere, personalităţi, situaţii de viaţă care conturează o epocă. Nu cu multe exemplare cartea maestrului Moraru a depăşit-o pe cea a unui alt titan al teatrului românesc, Radu Beligan, autor al volumului Între acte, publicat recent tot la Editura ALL.

Pe a treia poziţie a podiumului se află tot o noutate editorială, Nu mi-e frică roman de Paula Săcui, jurnalistă şi editor al principalului jurnal de ştiri de la o televiziune privată din România (ProTV). Romanul Nu mi-e frică este debutul său literar şi a fost publicat parţial pe pagina de Facebook a autoarei, în scurte fragmente, iar sesiunea de autografe de după lansare a durat peste două ore, timp în care aproape s-a epuizat stocul titlului respectiv în stand.  

Editura Humanitas

1. Andrei Pleşu, Din vorbă-n vorbă.23 de ani de întrebări şi răspunsuri
2. Gabriel Liiceanu, Dragul meu turnător
3. Radu Paraschivescu, Maimuţa carpatină
4. Dan C. Mihăilescu, Castelul, biblioteca, puşcăria.Trei vămi ale feminităţii exemplare
5. Ana Blandiana, Fals tratat de manipulare

Editura Humanitas Fiction

1. Eric-Emmanuel Schmitt, Visătoarea din Ostende
2. Sarah Dunant, Sânge şi spendoare.Un roman despre familia Borgia
3. Tom Rachman, Imperfecţioniştii
4. Scott F. Fitzgerald, Blândeţea nopţii
5. Paulo Coelho, Alchimistul - ediţie aniversară

Editura Polirom

image

1. O femeie  iubita, de Andrei Makine
2. Tara cu un singur gras, de Adelin Petrisor la egalitate cu Tsukuru Tazaki cel fara de culoare si anii sai de pelerinaj, de Haruki Murakami
3. Jurnal (doua volume), de Alice Voinescu la egalitate cu Cevdet Bey si fiii sai, de Orhan Pamuk
4. Filmar, de Cristian Tudor Popescu la egalitate cu La noi, cind vine iarna, de Mircea Diaconu
5. Soldatii. Poveste din Ferentari, de Adrian Schiop la egalitate cu volumul Cutia cu maimute. Jurnal, de Rasvan Popescu


Editura Cartea Românească

1. Negustorul de inceputuri de roman, de Matei Vişniec
2. Cronicile genocidului,de  Radu Aldulescu
3. Poker. Black Glass de Bogdan Cosa la egalitate cu Autoimun de Ioana Nicolaie
4. Cum sa faci primul milion, Bogdan Costin
5. Magie si vrajitorie in cultura romana. Istorie, literatura, mentalitati, Ioan Pop-Curseu

Editura Nemira

Editura Trei

coperta chemarea cucului jk rowling

Prezenţa grupului de autori nordici i-a motivat pe iubitorii de crime fiction şi următoarele poziţii în clasament au fost ocupate de Paznicul farului de Camilla Läckberg, Somnul şi moartea de A. J. Kazinski, Trei secunde de Roslund şi Hellström şi Mai puternic decât frica de Marc Levy.

În ceea ce priveşte volumele non-ficţiune, cititorii Grupului Editorial Trei au preferat: Zelotul. Viaţa şi epoca lui Isus din Nazaret de Reza Aslan, Întrebări fundamentale de Lou Marinoff şi Universul din nimic de Lawrence M. Krauss.

Cele mai vândute cărţi din colecţiile de psihologie au fost: Umbra din noi de Verena Kast, Opere complete vol. 8 de C. G. Jung, Exerciţii de meditaţie pentru depăşirea depresiei. Eliberarea de nefericirea cronică de Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal şi Jon Kabat-Zinn, Arta de a fi de Erich Fromm şi Dictionar critic de psihanaliză de Charles Rycroft

Colecţia de cărţi pentru adolescenţi – Young Fiction Connection – s-a bucurat, de asemenea, de atenţia deosebită a publicului. Cel mai vândut roman a fost Roşu ca sângele de Salla Simukka. Autoarea finlandeză a semnat şi multe autografe, sâmbătă, după lansarea cărţii. Regatul umbrelor de Leigh Bardugo şi Sub aceeaşi stea de John Green au fost şi ele în topul preferinţelor tinerilor cititori.

Editura Tritonic

Ficţiune:

  • Bariere de Fum de Monica Ramirez
  • Casa Belzer de Sergiu Cocimarov
  • Destine pierdute de Adina Speteanu

Academic Books (non-fiction)

  • Nativi Digitali/ Pregătiţi-vă! de Delia Dumitrescu
  • Românii, cum au fost şi cum sunt, de Constantin Schifirneţ
  • Managementul inovaţiei. Drumul spre excelenţă, de Mariana Nicolae.
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite