Cărţi

articolul anterior articolul urmator

BookFest 2016. Lista lui Ernu

1
3 Jun 2016 12:46:29
Vasile Ernu

A început BookFest-ul 2016. Este locul unde poţi găsi ultimele apariţii, dar şi reduceri sau edituri pe care din păcate le găseşti doar pe la tîrguri. Mi-am făcut o listă cu ce trebuie să cumpăr neapărat.

La tîrg am o regulă de aur: încep întotdeauna cu editurile mici care scot cărţi bune, dar pe care le găseşti mai greu în librării. La cele mari ajung abia la final şi dacă îmi mai rămîn bani.

Anul acesta am făcut următoarea listă de priorităţi:

 • Luc Boltanski, Ève Chiapello - Noul spirit al capitalismului, Ed. Universităţii „A.I.Cuza”. Da, da, da. O carte actuală şi necesară. Mă mir că a apărut şi în română. Această mică editură universitară chiar are cărţi de excepţie. Păcat că aduc cărţi doar în cîteva exemplare.
 • Ovidiu Morar - Literatura în slujba Revoluţiei, Ed. Universităţii „A.I.Cuza”. Nu ştiu nimic despre autor, dar tema şi cuprinsul m-au convins. Oricum aş cumpăra jumătate de stand de aici.
 • Rosi Braidotti – Postumanul, Ed.Hecate. Urmăriţi cu atenţie această editură chiar dacă pare puţin prea pretenţioasă pentru vremurile în care trăim. Cu atît mai mult.
 • Maria Olaru - Preţul aurului. Sinceritate incomodă, Ed. Vremea. O istorie care ne arată o altă faţă a sportului românesc de performanţă. Gimnastica română are şi o faţă întunecată a medaliei. Chiar dacă medalia este de aur.
 • Florian Lungu în dialog cu Doru Ionescu - MOŞU. Ed. Casa de pariuri literare. Mereu am susţinut că nu ştim să ne povestim muzica pe care o facem. Cei doi sînt printre cei mai buni în acest domeniu. Editura asta este genul de editură care dă garanţia că piaţa de carte există. Nu cînd vor dispărea cei mari moare piaţa de carte ci cînd dispar cei mici. Deci să-i protejăm cumpărînd de la ei.
 • Radu Andriescu - Când nu mai e aer, Ed. Max Blecher. Trebuie să mai şi recuperăm. Am auzit că e bun şi spre ruşinea mea nu am citit nimic. Komartin face o treabă tare bună cu aceeastă editură.  Au şi o revistă Poesis bună rău. E genul de editură de care spuneam mai sus.
 • Cristian Fulaş - După plâns, Ed. Max Blecher. Nu doar pentru că a luat premiu de debut ci pentru că merită.
 • Antonio Gramsci - Crearea statului italian, Ed. Adenium. Se întîmplă şi minuni. E una dintre ele. Dacă am fi avut şi noi macar unul din acesta. N-a fost să fie. Dar îl avem tradus.
 • Arthur Suciu – În gaură. Ed. Adenium. E greu să pui în acelaşi conţinut atîta blîndeţe, isteţime şi umor subtil. Dar se mai întîmplă şi astfel de excepţii pe nume Arthur Suciu. Sînt foarte curios să-i citesc cartea.
 • Radu Cosaşu - Viaţa ficţiunii după o revoluţie. Ed. Polirom. E tot ce avem mai bun. Nimic nu se ratează din ce a scris.
 • Tristan Tzara - Şapte manifeste DADA, Ed. Polirom.  Avangarda românească este cel mai important fenomen literar produs de noi şi trebuie păstrat cu multă grijă.
 • Andrei Oişteanu – Sexualitate şi societate, Ed. Polirom. De la Andrei Oişteanu afli foarte multe lucruri noi, informaţii utile însă dacă ar avea puţin mai mult curaj ar fi excepţional. Dar asta e o boală veche locală. Pe el îl înţeleg
 • Karl Ove Knausgard – Lupta mea, Ed.Litera. Am auzit multe despre acest autor, dar nu am citit. Curios. Foarte curios.
 • Svetlana Aleksievici - Războiul nu are chip de femeie, Ed.Litera. Autoare de Nobel, dar nu pentru asta o citesc. Se spune că războiul e treaba bărbaţilor tineri. Nu. E şi treaba femeilor. Să vedem cum.
 • George State – new wave: Crux, Ed. Cartea Românească. Unul dintre cele mai bune debuturi din poezie. El este cel care l-a tradus pe Celan. E un ucenic pe măsură.
 • Bogdan Costin - Sfîrşitul a fost aproape, Ed. Cartea Românească. I-am citit prima carte şi mi-a plăcut. Sper să fie la fel de bun.
 • Jonathan Franzen - Povestea unui nume, Ed.Polirom. pentru că e Franzen, unul dintre cei mai buni scriitori contemporani. Dar la Polirom mai bine nu intraţi. E prea mult...
 • Iulia Militaru - Confiscarea bestiei. O postcercetare, Ed. Hecate/Fractalia. Poezie, experiment, imagine? De toate, dar arată tare bine.
 • Alex Moldovan - Olguţa şi un bunic de milioane, Ed. Arthur. Pe Alex Moldovan îl ştiam de băiat serios, traducător, filosof, jazz. Şi poftim că scoate cărţi pentru copii. Eu fiind fanul genului, nu am ratat.
 • Adina Rosetti (text) & Cristiana Radu (ilustraţii) -  De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?, Ed. Curtea Veche. E cel mai reuşit şi talentat cuplu românesc care scrie&desenează cărţi pentru copii. Nu ştiu cum fac, dar fac foarte bine. Părinţi, nu rataţi!
 • Julian Barnes -  Cu ochii larg deschisi, Ed. Nemira. Pentru că este unul dintre cei mai inteligenţi scriitori şi nu face caz de asta. La Nemira mai bine vii cu cardul. Şi serbează 25 de ani: La mulţi ani!
 • Bogdan Munteanu - Ai uitat să râzi, Ed. Nemira. Editura Nemira debutează că o serie de literatură românească iar cap de listă este volumul de proză scurtă semnată de Bogdan Munteanu.
 • Armand Goşu - Euro-Falia, Ed. Curtea Veche. Goşu este unul dintre cei mai buni oameni pe spaţiul estic. Ştie, cunoaşte,  înţelege. Doar că e prea cuminte şi diplomat pentru gustul meu.  Nu spune tot, dar lasă de înţeles şi de aceea trebuie să-l citim.
 • Shmuel Yosef Agnon - Tâlcul tuturor faptelor. Povestiri hasidice, Ed. Humanitas. Aici intru ca în pozele interbelice de pe Calea Victoriei. Totul „de elită”: de la preţ la calitate. Doar că eu sînt de prin Goileşti. Dar îndrăznesc, că ştiu că nu se ia. Şi au cărţi foarte bune din zona conservatoare. Boia & co îi citiţi la raft, însă Povestirile hasidice e musai. Cu ele am crescut.
 

Gata, mi s-au terminat banii. Şi mai erau atîtea de luat... Marii absenţi de la tîrg: Editura Tact, Editura Idea, Editura Cartier.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Remus Octavian Mocanu
4.06.2016, 09:39:08

«Luc Boltanski, Ève Chiapello - Noul spirit al capitalismului, Ed. Universităţii „A.I.Cuza”. Da, da, da. O carte actuală şi necesară. Mă mir că a apărut şi în română. Această mică editură universitară chiar are cărţi de excepţie. Păcat că aduc cărţi doar în cîteva exemplare.» E o carte foarte greoaie. N-am gasit nimic care sa ma entuziasmeze in ea. M-am chinuit s-o obtin, ptr ca pe amazon era vanduta doar in format softcover, ca asa obisnuiesc majoritatea bulangiilor aia de autori francezi, care nu prefera sa-si vanda creatiile in formate electronice de frica ca ii fura dracu', si cand am obtinut in fine un fisier pdf in original (franceza) am constatat ca nu poate fi transformat convenabil in mobi, formatul uzual ptr kindle. Asa ca am gasit un allt fisier in engleza, mai recent, care nici el nu era maii breaz insa cand e vorba de transformat, ptr ca producea fisiere mobi enorme si fara posibilitatea de a schimba dimensiunea caracterelor, ca sa nu mai zic de halul in care era redat textul. Cartea e scrisa un megaparagraf cu caractere mai mari (care de fapt sunt foarte mici si ele), unul cu caractere mai mici (picioare de tzantzar, adica), care e sensul ptr asta n-am reusit sa aflu, ptr ca initial am crezut ca e vorba despre citari, dar aiurea, nu erau asa ceva... M-am resemnat si am transferat fisierele pdf pe un kobo de 6.8 tzoli si am citit unul dintre ele folosind dimensiunea mai mare a ecranului fatza de kindle, basculand textul ca sa fie citit pe lungimea ereaderului, si folosind aplicatii linux care taie automat si sistematic marginile la pdf-urile tampite. Pierdere de timp....