Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Cărtărescu, numit de „El Pais“, „un fenomen editorial în consolidare“. Festivalul la care a participat s-a bucurat de un număr record de participanţi

1
12 May 2019 18:43:59
Autor: Dana Mischie
Mircea Cărtărescu                                                                                                FOTO Eduard Enea
Mircea Cărtărescu                                                                                                FOTO Eduard Enea

Mircea Cărtărescu a fost invitatul dialogului de deschidere al festivalului „Noaptea cărţilor” din Malaga care, ajuns la cea de-a cincea ediţie, a avut cea mai mare participare din istoria sa, aproximativ 10.000 de oameni. Sâmbătă, autorul „Solenoid” a vorbit cu scriitorul şi traducătorul Carlos Pranger, scrie El Pais care îl numeşte pe Cărtărescu „un fenomen editorial în consolidare în Spania”.

Festivalul dedicat cărţii, din Malaga, Spania, unde scriitorul român Mircea Cărtărescu s-a numărat printre protagonişti, s-a bucurat de un record de vizitatori.  

Cotidianul spaniol El Pais scrie, într-un articol dedicat dialogului inaugural al scriitorului român cu traducătorul Carlos Pranger, că acesta „reclamă uimirea copilăriei ca o metaforă a marii literaturi”. 

Numindu-l pe Cărtărescu, „un fenomen editorial în consolidare în Spania”, El Pais vorbeşte, printre altele, despre „argumentele solide” ale scriitorului şi despre felul în care acesta revine la discuţia despre rolul poeziei. 

„A vorbit, şi mult, de poezie, pe care a situat-o ca pe o paradigmă a artei şi pe care a definit-o ca «acel organ vital» care te invită să priveşti nu în cărţi, ci în reflectarea privirii copilului, «magică» şi «miraculoasă» - El Pais. 

În acelaşi dialog, Cărtărescu a reiterat credinţa sa că nu se poate considera scriitor, ci doar o persoană care scrie. De asemenea, „autorul, recunoscut pentru abilitatea sa de a crea metafore neprevăzute, şi-a explicat viziunea privitoare la relaţia dintre vise şi realitate, unite de necesitate...”, mai scrie cotidianul spaniol. 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Galeriu Crestinu
12.05.2019, 19:10:23

...noroc cu Cartarescu ca mai da cate o raza de lumina LGBT-ista in "Noaptea" asta cartareasca si Bezna morala in care care inoata omenirea zombie de azi.....

+1 (1 vot)