Cărţi

articolul anterior articolul urmator

„Carte frumoasă, cinste cui te-a scris”

1
25 Feb 2022 06:19:55
Dinu Săraru

Recomand călduros şi cu admiraţie o carte-album de artă, „Maria, doamna voievodului sfânt Constantin Brâncoveanu”, consacrată Mariei Brâncoveanu, soţia voievodului martir, şi familiei sale, însoţită de la început de susţinerea doamnei Mihaela Păun, director ARCUB.

Cartea-album, apărută în condiţii tipografice excepţionale, în colaborare cu editura ”Praxis” a Episcopiei Râmnicului, sub coordonarea şi scrisul Iulianei Mateescu, cunoscută pentru devotamentul domniei sale pentru voievodala Doamnă.

Cartea-album, volumul I, se bucură de binecuvântarea Arhiepiscopului Râmnicului, dr. Varsanufie, care spune:

„Îi revine doamnei Iuliana Mateescu meritul de a oferi culturii române un album monografic închinat doamnei Maria Brâncoveanu, care încununează mănunchiul virtuţilor cu care şi-a înzestrat viaţa Marica, cea alintată şi adorată de bunicul Antonie de la Popeşti, domn al Ţării Româneşti, cea întrutotul iubită de sfântul ei soţ, voievod şi martir, cât şi de întreaga familie, ce a devenit leagăn al sfinţeniei, cea care a atras admiraţie nu doar în lumea creştină, ci şi în rândul celor care i-au martirizat familia”.

Am spus, scrisul minunat, poetic, plin de metafore tulburătoare, pentru că, aşa cum se ştie, am avut parte – nevăzător fiind – de lectura, de câteva ori reluată, a textului Iulianei Mateescu, datorată familiei mele.

Aşa am aflat, revenind, subliniez, asupra ascultării lecturii despre viaţa şi familia întreagă a lui Constantin Brâncoveanu, despre chipul fiecăruia dintre cei 11 copii, patru băieţi şi şapte fiice, a căror cercetare istorică primă se datorează Iulianei Mateescu, care a apelat de fiecare dată la sursele bogate de istoriografie pentru fiecare în parte, în demersul său reconstituire a biografiilor.

Revin asupra scrisului doamnei Iuliana Mateescu, care dovedeşte un dar scriitoricesc de foarte frumoasă ţinută, pentru care o felicit din toată inima, rămânând celor care răsfoiesc paginile acestei cărţi-album şi bucuria reproducerii documentelor fotografice şi de grafică, a aşezării cuvintelor scriitoarei.

În încheiere, mă bucur că veţi avea prilejul întâlnirii cu o rară carte de artă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

MM Ordean
28.02.2022, 22:32:52

„Carte frumoasă, cinste cui te-a scris” . Am sentimentul că ipoteticul autor, al vorbei citate, a lecturat degeaba opul în cauză (să presupunem că a făcut-o...). Doar semnalizează că e bun de participat la serbarea clasei sale (ca spirit, una interbelică, și de gimnaziu timpuriu). Unde esențial este a proba că ai asimilat sloganele, valorile acelui mediu. Și mai puțin că îți merg neuronii. . O carte lecturată cu adevărat aduce liniște. Eventual și o prezentare domoală a ei, pentru apropiați.

Modifică Setările