Cărţi de luat în vacanţă: proza din rucsac

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ce să nu-ţi pui cu tine şi vreo 2-3 cărţi atunci când îţi faci bagajul pentru concediu? Cumva, într-un fel ciudat, aşa îţi vei aminti mai bine şi cartea, şi concediul. De exemplu eu numai ce mă apucasem de citit “L-am servit pe Regele Angliei”, de Bohumil Hrabal, într-o vară de acum şase ani, la Gărâna-Trei Ape, când am reuşit să-mi provoc cea mai mare entorsă din lume. Acum le ţin foarte bine minte pe amândouă. Dar asta-i o altă poveste.

Săptămâna trecută am făcut o listă de cărţi de poezie pe care aţi putea să le luaţi cu voi pentru a vă face vacanţa de vară mai frumoasă, iar acum m-am gândit că ar fi utilă şi o listă de cărţi de proză. În speranţa că vă voi deschide, redeschide sau hrăni apetitul, am făcut o selecţie fix din cărţile scrise de autori români pe care le-am citit eu anul acesta, începând cu 1 ianuarie 2017, gândindu-mă ce-aş lua eu cu mine dac-ar fi să le mai citesc o dată.

Evident că o asemenea selecţie de vreo 10 cărţi, să zicem, nu-i deloc uşor de făcut. Dar să presupunem totuşi că-n bagajul nostru, fie el imaginar sau nu, intră numai şi numai atâtatea volume. În ordinea în care le-am citit în 2017, cred că aş pune neapărat cu mine “Inocenţii”, de Ioana Pârvulescu, şi “Efectele secundare ale vieţii”, de Vlad Zografi (ambele la Editura Humanitas). Apoi “Exitus” (Adrian Georgescu), “Aleea Zorilor” (Andrei Crăciun), “Cel care cheamă câinii” (Lucian Dan Teodorovici) şi “Omar şi diavolii” (Dan Ciupureanu), toate patru publicate la Editura Polirom. Aş mai lua cu mine “Povestiri cu înjurături” (Sorin Stoica) – Casa de Pariuri Literare, dar şi “Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat” (Iulian Tănase, Nemira) – o carte care-i pentru toţi copiii, fie ei trupeşti sau doar sufleteşti.

Au mai rămas nişte locuri libere în rucsac, acolo unde o să pun trei cărţi de la Polirom pe care nu le-am citit încă, dar sper să o fac, poate chiar în concediu, dacă nu cumva în tramvai, ceea ce vă doresc şi vouă (concediul şi cărţile, nu tramvaiul): “Copilăria lui Kaspar Hauser” (Bogdan-Alexandru Stănescu), “Pereţi subţiri” (Ana Maria Sandu) şi “Imperiul pisicilor” (Alex Tocilescu). Da, ştiu, au ieşit 11 la numărătoare, dar să ţinem cont că unele sunt mai subţirele şi au loc, chiar şi înghesuite, în bagajul nostru imaginar.

Dacă aveţi nevoie de idei din zona autorilor străini, o listă la fel de scurtă, formată tot din cărţi pe care le-am citit sau recitit tot anul acesta, ar fi: “Toate focurile, focul” (Julio Cortazár, Editura Art), “O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii” (Mark Haddon, Editura Trei), “Ce a văzut câinele” (Malcolm Gladwell, Editura Publica), “Puterea obişnuinţei” (Charles Duhigg, Publica – de fapt această carte şi cea anterioară nu intră la categoria literatură, dar puneţi-le pe listă oricum), “Simpatizantul” (Viet Thanh Nguyen, Editura Art), “Un cal intră într-un bar” (David Grossman, Polirom), “Scrisoare unui copil nicicând născut” (Oriana Fallaci, Editura Şcoala Ardeleană), “Leviatan” (Paul Auster, Editura Paralela 45, o editie mai veche), “Strada Sardinelor” (John Steinbeck, Polirom) şi “Picnic la marginea drumului” (Arkadi Strugaţki, Boris Strugaţki – eu am recitit-o în ediţia veche de la Nemira şi zău că niciodată nu e de ajuns să reciteşti volumul ăsta. Între timp văd că Nemira a scos şi o ediţie nouă a cărţii).

Dacă v-am reamintit de cărţi faine, pe care aţi vrea să le redeschideţi, sau dacă v-am făcut curioşi în legătură cu altele mai noi înseamnă că mi-am atins scopul. Lista mea nu e completă, ştiu că am lăsat multe titluri bune pe-afară. Important e doar să lăsăm loc şi pentru cărţi în bagaj. Să aveţi o vacanţă faină! Eu sigur o să am!

CITIŢI ŞI:

Cărţi de luat în vacanţă: poezia din rucsac

Citiţi AICI toate editorialele semnate de Lavinia Bălulescu

Pe Lavinia Bălulescu o găsiţi şi pe Ferma de gânduri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite