Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Cărţi pentru concediu: un rucsac plin cu nonficţiune

5
30 Jun 2019 12:08:29
Lavinia Bălulescu
FOTO: Pexels.com
FOTO: Pexels.com

De fiecare dată când îmi fac bagajul pentru o călătorie, fie ea de plăcere sau de nevoie, îndes acolo şi o carte, oricât de puţin spaţiu aş avea. Numai una, pentru că de cele mai multe ori mă întorc din concedii cu alte şi alte cărţi, cărora nu ştiu cum să le mai fac loc în bagaj. Uneori când eşti într-o situaţie asemănătoare eşti nevoit să laşi în urmă ceva, cum ar fi prosopul preferat, ca să faci loc cărţilor, dar asta e deja o altă poveste!

Când îmi aleg cărţile pentru concediu merg pe inspiraţie: fie iau ceva din biblioteca mea, fie arunc un ochi peste recomandările altor oameni (în general sunt o fire competitivă în ceea ce priveşte cititul). Adevăru-i că uneori cititul poate fi molipsitor şi mi-ar plăcea ca şi alţi oameni să se molipsească de la mine. Pentru cei care au nevoie de inspiraţie în momentul în care fac bagajul am întocmit deocamdată o mică listă, formată din cinci cărţi de nonficţiune pe care le-am citit anul acesta şi care mi-au plăcut.

Pentru că mi-am început anul cu o carte a istoricului israelian Yuval Noah Harari, pun primul pe listă volumul „21 de lecţii pentru secolul XXI“, tradus la Editura Polirom, cu precizarea că în ceea ce-l priveşte pe Harari, dacă nu l-aţi citit până acum, aţi putea începe cu orice alt volum al lui, cum ar fi (mai ales!) „Homo Deus“. Orice aţi alege, cu Harari nu veţi da greş, aproape că nu veţi mai vrea să intraţi în mare, de exemplu, ca să terminaţi capitolul. Serios!

În ordinea în care am citit eu cărţile, aş pune pe listă la punctul doi „Roata plăcerilor. De ce n-au iubit unii înţelepţi cărţile?“ (tot Editura Polirom), semnată de Valeriu Gherghel, un volum despre lectură şi sensul ei, care vă va face o poftă enormă de a citi, vă va trimite direct la librărie. Cu mine aşa s-a întâmplat! Apropo de sensuri, pun pe listă şi o carte tradusă la Editura Vellant: „Omul în căutarea sensului vieţii“, semnată de austriacul Viktor E. Frankl. Sigur, cei care au citit deja volumul ar putea spune că nu-i o carte de concediu. Ba din contră, cred că tocmai pentru că vă va răvăşi ar trebui să o citiţi atunci când aveţi timp să reflectaţi. Cartea, un bestseller internaţional, este cronica experienţelor trăite de psihiatrul Viktor Frankl în timpul detenţiei sale în mai multe lagăre de concetrare.

Am ajuns şi la titlul cu numărul patru. M-aş opri la 1924. Anul care l-a creat pe Hitler“, scrisă de Peter Ross Range şi publicată la Editura Litera. Cartea prezintă anul pe care Hitler l-a petrecut în puşcărie, ca urmare a eşecului „puciului de la berărie“. Volumul prezintă transformările prin care a trecut Hitler în acel an şi aduce în discuţie ce s-ar fi întâmplat dacă acel 1924 nu ar fi fost la fel.

Mai pun pe listă, la punctul cinci, cartea „N. Steinhardt şi paradoxurile libertăţii, de George Ardeleanu, o lucrare care a fost la origine o teză de doctorat şi care a fost publicată la Editura Humanitas în anul 2009. Desigur, cititorul care pune mâna pe această carte ar trebui să aibă deja pe noptieră „Jurnalul fericirii“ al lui Nicolae Steinhardt, celebrul om de cultură de origine evreiască devenit ortodox după convertirea din închisoarea Jilava şi călugărit după punerea în libertate.

Citiţi AICI toate editorialele semnate de Lavinia Bălulescu

Pe Lavinia Bălulescu o găsiţi şi pe Ferma de gânduri. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Nirolf
30.06.2019, 13:38:18

Calatoriile si cartile . Doamna Lavina Balulescu ne propune un scenariu in care sublimul de amesteca omogen cu ridicolul . E preferabil atunci cand mergi intr-o calatorie sa-ti budujesti bagajele cu ganduri si ochi . O carte iti aduce marea acasa si padurea in birou . Cum ai putea sa simti iodul marii sau parfumul padurii , cand mintea iti este incatusata de Peter Ross Renge cu al sau : "1924 . Anul care l-a creat pe Hitler" ? Fara discutie , cartea "N Steinhard si paradoxurile libertatii" este sublima , dar in acelasi timp , obtureaza un splendid apus de soare la Marea Ionica . In viata , intai este jungla si apoi "Cartea junglei" .

+4 (4 voturi)
Adrian Foangă
30.06.2019, 17:57:34

Sa pui o carte in bagaj, azi e semn de snobism. Cand ai posibilitatea sa ai mii de carti in telefon/tableta/laptop sau in cloud, e desuet sa mai cari volumele prin vacanta.

-4 (4 voturi)
Dan Dinu
30.06.2019, 19:31:24

@Nirolf De aceeaşi părere. Dacă te duci într-un loc nou, citeşti feţele, gesturile oamenilor. Îi observi cum se salută, cum îşi zâmbesc, cum se ceartă (pentru mine a fost un şoc nostim prima ceartă dintre doi şoferi de taxi în Grecia), observi (bărbat fiind) alura femeilor locului .... Contempli marea, cerul - tot o formă de lectură. Şi mergi în piaţă, în piaţa populară, un drum obligatoriu într-o ţară străină. Acolo îi un spectacol vizual - sonor - olfactiv , un regal ! Astea-s cărţile de concediu. @Adrian Foangă Adriene, nu e la fel. Părerea mea. E ca diferenţa dintre un concert live şi o înregistrare. Sergiu Celibidache spunea că, în comparaţie cu concertul live, cel ce ascultă o înregistrare e ca şi cum ar face dragoste cu fotografia lui Brigitte Bardot ... :).

+4 (4 voturi)
ovidiu preda
30.06.2019, 15:03:34

Domnisoara chiar nu intelegeti ca o carte tiparita inseamna un copac doborit? ? Cind veti trece in era digitala?

-4 (4 voturi)
of of
30.06.2019, 15:21:39

Este pentru prima dată când nu vă înțeleg alegerile. E plină lumea de cărți excepționale, verificate în timp. Concediul nu e doar timp pierdut. Sper.

+2 (4 voturi)
Modifică Setările