Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Cărţi de pus sub brad de Crăciun, pentru preşcolari şi şcolarii mici

0
2 Dec 2021 21:55:38
Livia Lucan-Arjoca
Copertele cărţilor din seria scrisă de Olina Ortiz cu recomandări de activităţi pentru părinţi şi copii de la Oana Moraru, Editura Univers şi Globul magic al Moşului, Crăciunul magic al ursuleţului, Editura Meteor Press
Copertele cărţilor din seria scrisă de Olina Ortiz cu recomandări de activităţi pentru părinţi şi copii de la Oana Moraru, Editura Univers şi Globul magic al Moşului, Crăciunul magic al ursuleţului, Editura Meteor Press

Cărţile cu activităţi recomandate de Oana Moraru, pedagog recunoscut la nivel naţional şi încă două volume pentru copiii sub 4 ani, cu o copertă interactivă, pot fi alegeri inspirate pentru un cadou care să-i atraga pe cei mici în lumea lecturii, chiar de Sărbători.

Pentru preşcolarii şi şcolarii mici, cărţile Olinei Ortiz, apărute la Editura Univers, cu recomandări de activităţi venite din partea pedagogului Oana Moraru sunt cadouri amuzante pentru copii şi educative pentru părinţi. 

De ce educative pentru părinţi? Fiindcă ne introduc pe noi, cei mari, în tainele explorarii textelor literare împreună cu copiii noştri. Datorită activităţilor propuse de Oana Moraru vedem cum textul poate fi întors şi pe faţă şi pe dos astfel încât cei mici să obţină maximum de beneficii din orice lectură. Suntem, cu alte cuvinte, puşi în faţa unor exemple de bună practică pentru lectura de seară a copilului. 

„Ai voie, Naivoie!”, de Olina Ortiz, ilustrată de Annabella Orosz este o poveste despre limite şi interdicţii, dar şi despre libertatea de a lua decizii şi de a judeca totul cu propria minte. Povestea începe cu un ponei cenuşiu priponit într-o poiană, căruia îi e dor de libertatea de a zburda pe câmpie. Are şi un nume neobişnuit: Naivoie. Dar, când întâlneşte un cocobleţ care se numeşte Aivoie, căluţul află că poate alege singur în privinţa lucrurilor care nu fac rău nimănui. Pentru această poveste, Oana Moraru propune, aşa cum declară „câteva jocuri, idei de conversaţii şi activităţi pentru copii care să îi ajute să înţeleagă cum se împletesc natural libertăţile şi regulile şi, mai ales, cum fiecare dintre noi are puterea de a cuteza, de a se aventura, de a-şi găsi propria libertate”. 

„Cum a salvat Booky Gramatozaurul cărţile pentru copii”, de Olina Ortiz, ilustrată de Amalia Marinescu spune povestea Gramatozaurului Booky, care trăieşte de milioane de ani într-un cub de gheaţă, până când află o veste revoltătoare: regele Tăntălău a interzis toate cărţile pentru copii. Şi aşa începe o poveste plină de umor, completată cu activităţi pentru copii şi părinţi, din partea Oanei Moraru. 

A treia carte de Olina Ortiz, dintre cele apărute la Editura Univers, cu ilustraţii de Andrei Damian, povesteşte cu umor aventurile unui arici ajuns pe scaun la frizer, ademenit de un lup şiret. Ritmată şi alertă, povestea îi ajută pe copii să privească dincolo de aparenţe şi îi introduce într-un univers simpatic datorită umorului de limbaj, de caractere şi de situaţie. Deisgur, dă ocazia unor activităţi diverse. Voi menţiona doar una dintre ele, utilă la orice altă lectură, selectată dintr-o pagină întreagă de sugestii de activităţi pe marginea textului, făcute de Oana Moraru: „Folosiţi cuvintele noi din text, în mod conştient, timp de cel puţin 6 săptămâni de la momentul primei citiri”. 

Pentru copiii de 2-4 ani, am descoperit două carţi cu coperte interactive, care sunt tematic legate de Sărbătorile de iarnă. Un glob ca de cristal, plin cu fulgi sclipitori de nea, care plutesc şi se animă atunci când mişti cărţile, fac deliciul copiilor care te urmăresc în timp ce tu le citeşti. Ambele cărţi sunt disponibile cu o reducere de 30% pe siteul Editurii Meteor Press. 

„Globul Magic al Moşului”, de Stephanie Moss, Editura Meteor Press aduce în faţa copiilor valori precum prietenia şi cooperarea. Magia lui „împreună” face Sărbătorile de iarnă să aibă o semnificaţie aparte şi stă în spatele poveştii care prezintă un Mos Craciun neputincios, căruia îi este imposibil să mai împartă cadouri. El are nevoie, mai mult ca oricand de prietenii săi. Oare cum pot aceştia să salveze Craciunul?

„Crăciunul magic al ursuleţului”, de Melanie Joyce, Editura Meteor Press,  pune în lumină o îngrijorare a multor copii. Dacă nu vor primi daruri anul acesta, pentru ca au fost un pic cam obraznici? Aşadar, copiii vor sta cu sufletul la gură ca să afle „O să vină Moşul, în cele din urmă?” Răspunsul la întrebare se dezvăluie într-o poveste fermecătoare, iar coperta cu flugi de nea mişcători aduce zăpada şi atmosfera de poveste şi acolo unde nu va exista un covor real de nea. 

Săptămâna viitoare voi reveni cu sugestii de titluri de pus sub brad pentru copiii mici şi foarte mici. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările