Cărţile Centenarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Editura Vremea a iniţiat colecţia Cărţile Centenarului
Editura Vremea a iniţiat colecţia Cărţile Centenarului

Au trecut o sută de ani de la cel mai important moment al României: Marea Unire.  Editura Vremea a pregătit pe această temă o serie de titluri adaptate tuturor categoriilor de public cititor – de la pasionaţii de istorie, până la monarhişti şi elevii de şcoală primară.

Cărţile Centenarului au fost publicate cu multă grijă pentru acest moment, fiind concepute sub forma unei moşteniri culturale, de transmis generaţiilor următoare în formatul unei biblioteci personale. Iată titlurile:

Am zburat pentru România Mare de Valeriu Avram

Memoriile unor aviatori, de care amintesc acum doar numele omagiale ale unor străzi din Bucureşti şi din alte oraşe ale României, dau mărturie despre eroismul şi măiestria lor. Iulius Tetrat, Andrei Popovici, Panait Cholet, Dumitru Cicerone Bădulescu, Dumitru Darian, Mircea Zorileanu, Egon Nasta, Grigore Gafencu au luptat pentru România Mare în Primul Război Mondial, unii ajungând până la sacrificiul suprem.

Jurnalele de front ale inamicilor şi ale aliaţilor adeveresc faptele lor de arme şi întregesc povestirile aşternute cu naturaleţe şi modestie de aviatori în paginile memoriilor lor. O carte fascinantă, o fereastră deschisă către un trecut pe temelia căruia s-a construit istoria României secolului XX.

Aeronautica română în Războiul de Întregire naţională 1916-1919 de Alexandru Armă şi Valeriu Avram

coperta Aeronautica

La 15/28 august 1916, România a intrat în Primul Război Mondial, de partea puterilor Antantei, care promiteau sprijin în realizarea unităţii naţionale – visul românilor încă din vremuri străvechi. În prima zi de război, aviaţia română dispunea de 24 de avioane, toate nearmate şi de model vechi. Alte 20 de avioane se aflau în şcolile de pilotaj, aparate de zbor care nu puteau executa misiuni pe front. Cu un efectiv de 1 293 de soldaţi, subofiţeri şi ofiţeri din care 97 de piloţi şi 84 de observatori aerieni, aviaţia română avea un deficit de 1 462 de oameni şi 130 de avioane, faţă de necesităţile frontului aşa cum stabiliseră strategii militari români.

Un destin ciudat. J. Breckinridge Bayne, un doctor american pe frontul românesc (1916-1919) de Ernest J. Latham

Dr. Bayne sosea la Bucureşti acum 102 ani, în noiembrie 1916. Îşi oferea serviciile, ca voluntar, după ce România a intrat în Primul Război Mondial. A operat răniţi sub bombardamentele germane asupra Bucureştiului, salvând numeroase vieţi. A stăvilit epidemii de tifos şi holeră în satele româneşti. Sub ocupaţie, a rămas alături de pacienţii săi grav răniţi şi nu i-a părăsit nici când a trebuit să deschidă, pentru ei, un nou spital, ca unic doctor şi fără ajutoare de specialitate - o poveste exemplară din Primul Război Mondial.

Capitala sub ocupaţia duşmanului 1916-1918 de Constantin Bacalbaşa

Capitala coperta

O carte importantă despre istoria oraşului Bucureşti într-una dintre perioadele sale cele mai dificile: anii Primului Război Mondial, sub ocupaţie străină. Dincolo de valoarea documentară a lucrării, se remarcă capacitatea autorului de a-l purta pe cititor în culisele politicii fără a-l plictisi, ba dimpotrivă – trezindu-i interesul pentru trecut.

Porumbacu şi Cu Parlamentul în URSS de Henri Stahl

Două cărţi de schiţe ostăşeşti din vremea Primului Război Mondial, scrise de un participant activ la front: Henri Stahl. Cele două volume se completează şi se continuă. Dacă în textele inspirate din fapte reale, incluse în Porumbacu, autorul alege să rămână în umbră şi să-i facă pe ceilalţi să vorbească, mai cu seamă pe soldaţi, în Cu Parlamentul în URSS, relatarea se face la persoana întâi, amintirile sunt asumate. Primul volum se încheie la 23 noiembrie (6 decembrie) 1916, data ocupării Bucureştilor de către armatele germane. Cel de al doilea volum debutează cu aceeaşi dată, reluând firul povestirii.

Ecaterina Teodoroiu. Viteaza de la Jiu de Ioan I. Manoliu

Ecaterina Teodoroiu s-a născut la 14 ianuarie 1894 la Vădeni, sat care azi a devenit un cartier al oraşului Târgu-Jiu. Înzestrată cu patriotism şi un curaj exemplar, s-a înscris în rândurile cercetaşilor, pentru a participa la lupta pentru aducerea Transilvaniei alături de trupul României. A murit (22 august 1917) în Primul Război Mondial, în bătălia de la Mărăşeşti, luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române. Cartea este scrisă pe înţelesul copiilor cu vârste între 13 şi 16 ani.

Marea Unire pentru cei mici de Filip-Lucian Iorga şi Ana Iorga

O carte cu ilustraţii viu colorate, dedicată întregitorilor patriei noastre – Regelui Ferdinand, Reginei Maria şi tuturor celor care au contribuit politic şi militar la crearea României Mari, la 1 Decembrie 1918. Volumul are un format prietenos cu cei mici, fiind tipărit pe hârtie lucioasă de cea mai bună calitate, iar ilustraţiile color redau fidel figurile marcante ale epocii României Mari. Pentru copiii cu vârste între 8 şi 12 ani.

Flori din trecut. Regine şi prinţese regale ale României de Lelia Zamani şi Emanuel Bădescu

Coperta Flori si regine

Un spectaculos album foto dedicat prezenţele feminine ale Casei Regale a României, începând cu Regina Elisabeta, continuând cu Regina Maria (întregitoarea României Mari) şi mergând până la principesele de azi, fiicele Regelui Mihai. Dincolo de ilustraţiile impecabile şi inedite, textul cărţii este savuros, invitând cititorul în culisele vieţii de familie regală, fără a ocoli probleme dintre cele mai fierbinţi, de la cele de ordin intim şi mergând până la cele de ordin politic.

Toate aceste cărţi publicate de Editura Vremea sub colecţia Cărţile Centenarului.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite