Cărţile şi comunismul, la 25 de ani de la Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a XVII-a ediţie a Zilelor Bibliotecii Naţionale a României, care se află în desfăşurare până pe data de 19 decembrie, prilejuieşte astăzi o întâlnire cu Dan C. Mihăilescu, Sorin Lavric şi George Ardeleanu care discută despre „cărţi şi comunism: 25 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989”.

Întâlnirea „Cărţile şi Comunismul: 25 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989” propune o dezbatere specială, la care participă Dan C. Mihăilescu, George Ardeleanu şi Sorin Lavric. Cei trei vor analiza în dialog temele autor/ cititor înainte şi după 1989, bibliotecile celor deposedaţi de biblioteci şi fenomenul „lecturii vii” în închisorile comuniste, cenzura, facerea şi „desfacerea” fondurilor secrete din biblioteci, arhive şi muzee.

Sub titlul „Editurile şi Comunismul. Radiografia producţiei de carte de după 1989”, Doina Jela, de la Editura Curtea Veche, Cristina Diac, de la Editura Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, Cătălin Strat, de la Editura Humanitas, Silvia Colfescu, de la Editura Vremea, Micaela Ghiţescu, de la Editura Fundaţiei Culturale Memoria, şi Dan Erceanu, director al Revistei Bibliotecii Naţionale, vor vorbi despre rolul jucat de editurile româneşti în descrierea şi în întregirea hărţii simbolice a literaturii privitoare la flagelul comunist, se arată într-un comunicat citat de Mediafax.

În aceeaşi secţiune, Cristina Roiu, de la Biblioteca Academiei Române, va vorbi despre proiectul „Anul 1989 în Europeana. Un sfert de veac de la căderea Cortinei de Fier”, iar graficianul Alexandru Ciubotariu va vorbi despre „Arta benzii desenate - înainte şi după 1989”.

Ca suport documentar, Biblioteca Naţională propune expoziţia „Timpul ce ni s-a luat”, o radiografie a comunismului prin prisma cărţilor editate după 1989.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite