Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Cât de săraci suntem

9
15 Jun 2016 19:41:31
Mircea Vasilescu

Există de câţiva ani un indicator care arată diferenţele în materie de putere de cumpărare şi nivel de trai dintre ţări. Se numeşte „Big Mac”: pur şi simplu, compară preţul hamburgerului în diverse ţări. E neoficial, nu intră în statisticile guvernelor. Dar, din câte am citit, multă lume – investitori, oameni care se ocupă de politici sociale etc. – ţine seamă de el. Dacă ar fi după mine, aş introduce şi indicele „Big Book”.

Am citit de curând, pe forbes.ro, un articol despre situaţia pieţei editoriale din România în 2015. Cele 61 de edituri monitorizate de Forbes au avut o cifră de afaceri totală de 52 de milioane de euro, în scădere cu 4,7% faţă de 2014. Înainte de criză, se estima  o cifră de afaceri totală de aproape 100 de milioane. Cea mai mare editură din România, după cifra de afaceri, nu depăşeşte 10 milioane de euro. Iar unele edituri înfiinţate încă din 1990 şi care atinseseră un anumit prag şi un anumit prestigiu au scăzut mult faţă de acum câţiva ani, rulând doar câteva sute de mii de euro pe an. Şi este vorba despre edituri care publică, totuşi, măcar câteva zeci de titluri pe an. Editurile mici nici nu se mai pun la socoteală: ele pur şi simplu supravieţuiesc. Sau nu.

Care va să zică, piaţa de carte din România e pur şi simplu săracă. În Ungaria şi Cehia – ţări cu populaţii mult mai mici decât a României – industria editorială are cifre cel puţin duble faţă de noi. Să ne comparăm cu Suedia, care are o populaţie de 9,5 milioane de locuitori? La ce ne-ar ajuta? Ar fi total nerelevant: ca să înţelegi mai bine, trebuie să te compari cu entităţi asemănătoare. Aşadar: suntem coada Europei la vânzarea de carte. Bulgarii – ei bine, da! – ne-au luat-o din nou înainte: şi la ei piaţa de carte e tot pe la 50-60 de milioane de euro, doar că populaţia e mai puţină.

Ce vreau să spun cu asta? În niciun caz să mai adaug un glas veşnicei lamentări naţionale cum că „moare cultura” şi că „poporul s-a manelizat, becalizat” etc.. Nu mi-a plăcut niciodată stilul ăsta emoţional de a trece pe lângă problemă. Şi nu despre cultură este vorba aici, ci despre piaţa de carte şi valoarea ei (ceea ce pe lamentaţioniştii de profesie nu i-a interesat niciodată, pentru ei cultura n-are legătură cu banii). Vreau, aşadar, să spun un lucru simplu: aşa arată realitatea. Poporul român – altminteri, mare iubitor de cultură şi frumos – cheltuieşte puţini bani pe cărţi. Suntem săraci, aşa e. Dar mă tem că nu înţelegem ce trebuie despre sărăcia noastră şi nici nu vrem să luăm act de ea şi să încercăm să ieşim de la ananghie. „Cărţile sunt scumpe”, zic unii. Nu-i adevărat. Preţul mediu al unei cărţi în România e puţin peste cel al unui pachet de ţigări. Sau, dacă preferaţi, e un pic mai mare decât un meniu Big Mac. Dacă ar fi existat, din timp, nişte politici coerente pentru sprijinirea cărţii şi a lecturii, preţul ar fi fost şi mai mic. Pentru că vânzările ar fi fost mai mari, iar în industria asta ciudată, care funcţionează după mecanisme comerciale (ca oricare alta), dar vinde nişte bunuri ceva mai speciale, preţul depinde foarte mult de tiraj. La un tiraj mediu de 2000 de exemplare pe carte, preţul n-are cum să fie mic. Dacă poporul iubitor de cultură ar cumpăra cărţile scriitorilor români într-un număr mai mare (nu doar 1000-1500 de exemplare, în cel mai bun caz), piaţa editorială ar creşte, preţul pe exemplar ar scădea.

De-aia ziceam: ar trebui să introducem, măcar aşa, de exerciţiu, „indicele Big Book” – o combinaţie între preţul mediu pe carte şi câte cărţi cad pe capul unui locuitor. Sau, mă rog, las pe seama economiştilor cum se calculează chestia asta. Ceea ce aş vrea de la „indicele Big Book” este să ne arate cât suntem de săraci. Acum, industria editorială din România valorează cam 50-60 de milioane de euro. De banii ăştia însă, avem asigurată şi în viitor sărăcia. Cu duhul. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

catalin toader
15.06.2016, 20:31:04

Piata cartii in Romania - 50 milioane de euro (sper ca nu sunt incluse si manualele scolare, ca ma rusinez de-a dreptul). Asadar, "capul de locuitor" din Romania citeste cam de 3 euro pe an. Sa ne intelegem, e vorba de carti. Avem aici o posibila explicatie pentru mocirla in care ne zbatem (evident, nu-i singura). Parerea mea este ca si daca ar fi cartile mai ieftine, datele problemei nu s-ar schimba prea mult (compensam cu internetul, fiti fara grija!)

+6 (6 voturi)
Mircea Vasilescu
16.06.2016, 16:15:31

Ba da, sunt incluse și manualele școlare.

+1 (3 voturi)
Bogdan Alecsa
16.06.2016, 14:59:29

Din Septembrie 2014: Comparatie pret carte in UK vs pret carte in Romania, relativ la salariul mediu pe economie: Este vorba de cartea 2312 de Kim Stanley Robinson dar cred ca se aplica oricarei carti. Rezultatele au fost urmatoarele: Pret intreg UK: 9£ Pret intreg RO: 45.9 RON Pret redus RO (e reducere 40% la SF la Nemira weekend-ul asta, sau ceva de genul): 27.54 RON De aici rezulta: - pretul intreg in UK reprezinta 0.6% din salariul mediu - pretul redus in RO reprezinta 1.8% din salariu mediu - pretul INTREG in RO reprezinta 3% din salariul mediu Concluziile le trage fiecare.

+5 (5 voturi)
Stancu Dan
16.06.2016, 15:33:58

Dupa o cautare rapida cu Google am aflat ca tara vest-europeana in care se citeste cel mai putin ar fi Italia. Aproximativ 54 % din cetatenii italieni n-au citit nici macar o carte in ultimul an. Cu toate astea, piata editoriala italiana inseamna vanzari interne de 2,2 miliarde de euro anual (carti hartie + e-books). Deci cam 36-37 euro per locuitor. Piata romaneasca e de 10-12 ori mai restransa (sub 3 euro / locuitor). Chiar admitand ca veniturile medii in Italia ar fi de 4-5 ori mai mari si tot exista o discrepanta semnificativa. Probabil numarul cetatenilor romani care n-au citit nici o carte in ultimul an e cu 50 % mai mare decat in cazul Italiei. In jur de 75 %, poate chiar mai mult. Care sunt efectele acestei situatii ? Greu de spus. Nu exista studii pe tema data. Nu exista nici prea multe opinii argumentate. Probabil se considera ca lipsa de preocupare a romanului mediu pentru stimularea propriei materii cenusii nu reprezinta o problema. Sa fie din cauza faptului ca multi asa zisi "specialisti" si "lideri de opinie" considera cititul o activitate inutila ?

+3 (3 voturi)
Mircea Vasilescu
16.06.2016, 16:21:17

Cele cîteva sondaje care includ întrebări despre lectură (studii serioase și ample nu s-au făcut, din cîte știu) arată că și în România e cam aceeași situație ca în Italia: ceva mai mult de jumătate dintre adulții români n-au citit nicio carte în ultimul an. Cam 8% cumpără frecvent cărți - ei țin în spate piața editorială, Și cam tot atîția sînt „cititori tari”, adică citesc cel puțin o carte pe lună. În Suedia, Danemarca, Olanda - cam 30-35% dintre adulți citesc cel puțin o carte pe lună.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările