Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Ce cărţi citim şi dăruim de Crăciun

14
20 Dec 2018 09:17:25
Lavinia Bălulescu
FOTO Pexels
FOTO Pexels

Toată lumea face sugestii de cadouri în această perioadă. Deşi nu m-a întrebat nimeni, vă zic şi eu că mie cel mai mult îmi place să dăruiesc (dar şi să primesc) cărţi. M-am gândit deci că poate v-ar fi utilă o listă de titluri de pus sub bradul de Crăciun.

Însă am recurs la o şmecherie – vă propun doar autori români. Sunt atât de aproape de noi, atât de mişto (şi de vii, aş mai adăuga, pentru cine nu s-a prins), încât ar fi păcat să nu-i citim de sărbători. Şi deoarece nu m-am putut opri doar la proză sau doar la poezie, am făcut de fapt două liste.

Mai rămâne de adăugat că am ales din tot ce am citit eu anul ăsta, însă am strecurat şi vreo două cărţi de care încă nu m-am atins, dar pe care o să le citesc şi eu tot de Crăciun.

Cărţi de poezie:

1.       Robert Şerban, „Tehnici de camuflaj“ (Editura Tracus Arte)

2.       Vasile Leac, „Monoideal“ (Editura Nemira)

3.       Cosmin Perţa, „Cântec de leagăn pentru generaţia mea“ (Editura Paralela 45)

4.       Daniela Raţiu, „Staniol“ (Editura Charmides)

5.       Andra Rotaru, „Tribar“ (Editura Nemira)

6.       Tara Skurtu, „Jocul de-a amiba“ (Editura Nemira)

7.       Marius Chivu, „Vântureasa de plastic“ (Editura Humanitas)

8.       Moni Stănilă, „O lume din evantaie, pe care să nu o împarţi cu nimeni“ (Editura Charmides)

9.       Alin Ioan, „Atâta vreme cât ştii că poţi să te-ntorci“ (Editura frACTalia)

10.   Claudiu Komartin, „Maeştrii unei arte muribunde“ (Editura Cartier).

Cărţi de proză:

1.       Tatiana Ţîbuleac, „Grădina de sticlă“ (Editura Cartier)

2.       Emanuela Iurkin, „Câinele de bronz“ (Editura Cartier)

3.       Cristian Fulaş, „Cei frumoşi şi cei buni“ (Editura Polirom)

4.       Dan Lungu, „Pâlpâiri“ (Editura Polirom)

5.       Cosmin Leucuţa, „Hoodoo“ (Editura Polirom)

6.       Raluca Nagy, „Un cal într-o mare de lebede“ (Editura Nemira)

7.       Vlad Zografi, „Şapte Octombrie“ (Editura Humanitas)

8.       Radu Vancu, „Transparenţa“ (Editura Humanitas)

9.       Mirela Florian, „Scrisori de pe front“ (Editura Martor; nu e proză. E ceva mai bun decât proza, credeţi-mă pe cuvânt)

10.   Viorel Marineasa în dialog cu Robert Şerban, „Prozator din silă“ (Editura Casa de Pariuri Literare; sigur, nici asta nu-i o carte de proză, ci un interviu cât o carte, dar daţi-mi voie s-o strecor pe listă, pentru că-i musai de citit).

Mi-ar fi plăcut să fac şi o listă cu volume pentru copii, mai ales că în ultima vreme tot mai mulţi autori români publică asemenea minunăţii, dar deocamdată nu-s încă în temă, aşa că mai trebuie să studiez puţin. Sper, ca de fiecare dată, ca titlurile astea să vă inspire, să vă facă poftă de citit, chiar dacă nu le veţi citi fix pe ele. Dacă vă vor trimite în librării (fizice sau doar online), înseamnă că mi-am făcut treaba şi că sunteţi pe cale să cumpăraţi cele mai frumoase cadouri, pentru ceilalţi sau chiar pentru voi. Sărbători cu multe cărţi vă doresc!

Citiţi AICI toate editorialele semnate de Lavinia Bălulescu

Pe Lavinia Bălulescu o găsiţi şi pe Ferma de gânduri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

gigione deladolj
20.12.2018, 09:30:54

Nici o carte! Nu ne dorim să fim înjuraţi în aceste zile de tihnă sufletească:)) PS: poate trilogia lui H Miller..răstignirea trandafirie să fie o sugestie:))

0 (2 voturi)
Sârbul Vasile
20.12.2018, 11:17:52

Literatură? Nu. Bubble gum. Mesteci și respiri ușor.

-2 (2 voturi)
Ion Tamis
20.12.2018, 12:54:04

Includ recomandarile de mai sus si carti care, totusi, ii pot intari lui Dragnea barbatia?

+1 (3 voturi)
Iliana Bruckner
20.12.2018, 20:23:55

Mi-era dor de poezie. Si gasesc gestul doamnei Lavinia Balulescu,de a ne recomanda cateva titluri din literatura prezenta,binevenit.Incantator. Va multumesc doamna Lavinia. Chiar!La ce se mai gandesc cei ce scriu acum? Cu ceva greutate(caci ,nu-i asa,suntem animale ale obisnuintei,parca tot la un Sorescu m-as intoarce mereu)-cu ceva greutate deci,m-am oprit direct la "Atata vreme cat stii ca poti sa te intorci"al lui Alin Ioan. Nu intamplator. E visul nostru,al celor "plecati",un vis care se tot indeparteaza:sa fie copiii pe picioarele lor,sa se mai indrepte lucrurile "acasa",sa mai,sa mai... Dar,surpriza,surpriza! Descopar,in persoana oradeanului Alin Ioan,nu doar un autor ci si un fotograf patimas.In blogul intitulat "The lazy dog",mici clipe imortalizate,apartinand cotidianului nostru cel de toate zilele. In ciclul Searching for Simplicity,vad o fotografie care-mi place mult:o podea de lemn,un faras de culoare foarte inchisa,aproape negru,si pe el,ca i sageata o raza alba de lumina. Aproape ca un anunt,va fi bine,va fi speranta. Astept sa citesc "Atata vreme cat stii ca poti sa te intorci",imi plac surprizele...placute.

+3 (3 voturi)
Iulian Arion
21.12.2018, 07:08:46

Recenzii: 1Robert Şerban, „Tehnici de camuflaj“ (Editura Tracus Arte) Cred că în asta stă, de fapt, forța poeziei lui Robert: fragilitatea sincerității, nevoia de a se expune lumii „așa cum e”, As vrea sa citesc poezie care sa ma surprinda prin lumea pe care o prezinta. De lumea aceasta, "asa cum e" sunt satul ca ursul de ghinda. Primavara in livada este o astfel de lume.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările