Ce citim de Crăciun? De la „Crăciunul regal” în regatul „Basmania” şi în lumea lui Amza Pellea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru vacanţa de Crăciun, majoritatea editurilor din România au pregătit noutăţi potrivite să fie puse sub brad şi citite, în aceste zile libere, poveşti pentru copii sau poveşti pentru oameni mari. De la „Povestiri de iarnă” de Karen Blixen, la Editura Humanitas, la „Crăciunul în cele mai frumoase povestiri” ori „Basmania” de Valentin Nicolau, la Editura Nemira sau „Crăciunul regal” la Curtea Veche, lumea toată e în aceste zile o poveste...

Pentru zilele de vacanţă din perioada Sărbătorilor de Iarnă, scriitori, critici literari şi reprezentanţi ai câtorva edituri importante recomandă cele mai potrivite cărţi pentru a fi citite „la gura sobei”. Dacă vă e dor de perioada uneia dintre cele mai tulburate perioade din istoria României, „Jurnalul de război 1916-1917” al Reginei Maria, ediţia îngrijită de Lucian Boia, publicat la Editura Humanitas este una dintre cele mai potrivite alegeri. În schimb, dacă vă e dor de Nea Mărin, cu care unii dintre noi au petrecut atâtea Revelioane împreună, „Să râdem cu Nea Mărin”, de Amza Pellea, apărut tot la Editura Humanitas este o altă alegere potrivită. Şi nici „Micuţa Bijou” sau „Strada dughenelor întunecoase” ale nobelizatului Patrick Modiano nu trebuie evitate.

„Pământul şi cerul lui Jacques Dorme” a lui Andrei Makine sau „A face dragoste aproape perfect” de Bebe Mihăescu fac parte dintre noutăţile Polirom, iar Nemira propune pentru cadourile de sub brad o superbă poveste, transforma şi în film „Poveste de iarnă” de Mark Helprin, a cărei acţiune se petrece într-un New York magic prin care zboară un cal înaripat. Tot o incursiune în lumea poveştilor este şi primul volum din romanul fantasy „Basmania” al lui Valentin Nicolau, care îşi invită cititorii să viseze şi să creadă.

image

Câţiva scriitori şi critici literari importanţi precum şi reprezentanţi ai unor edituri au  au precizat pentru Mediafax ce cărţi ar recomanda să fie citite în vacanţa de Crăciun. Astfel, poetul Florin Iaru recomandă pentru vacanţa de Crăciun „1001 şi una de nopţi”, „Gottland”, de Mariusz Szczygieł, desemnată cartea europeană a anului 2009, şi „Scriitor în comunism - nişte amintiri”, de Ştefan Agopian.

Criticul literar Alex. Ştefănescu spune că, în vacanţa de Crăciun, ar trebui ca românii să citească măcar o carte scrisă de Patrick Modiano, câştigătorul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2014, recomandând, dintre volumele traduse în România, „Micuţa Bijou”. De asemenea, Alex. Ştefănescu recomandă şi o carte de poezie care poate fi citită în vacanţa de Crăciun – „Întoarcerea barbarilor”, de Mircea Dinescu. Un alt volum pe care criticul literar îl recomandă este dedicat copiilor, dar nu numai. Este vorba despre "Fetiţa din Floare", o carte de basme pentru copiii din prezent scrisă de Petre Crăciun.

Viorel Zaicu, director editorial All, recomandă pentru amatorii de cărţi "de vacanţă" "Iliada" şi "Odiseea" în varianta trunchiată şi romanţată, adică cele două romane noi ale lui Valerio Massimo Manfredi din ciclul "Numele meu este Nimeni: Jurământul şi Întoarcerea".

Alina Hlinski, redactor-şef editura Univers, recomandă "Misterul de Crăciun", de Jostein Gaarder. Editura Nemira propune desigur, „Cântec de gheaţă şi foc” şi  pentru toţi fanii acestei serii, volumul "Din înţelepciunea lui Tyrion Lannister", cel mai îndrăgit dintre personajele lui George R.R. Martin.

Miruna Meiroşu, PR Curtea Veche Publishing, recomandă pentru vacanţa de Crăciun volumele "Economiseşte cu Jamie", de Jamie Oliver - proaspăt venit din tipar -, şi "Crăciunul regal", de Principesa Margareta şi Principele Radu ai României.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite