Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Cel mai de seamă cunoscător şi critic al operei lui I.L. Caragiale a murit la 88 de ani: „O enciclopedie umană”

9
5 Aug 2021 21:45:57
Autor: News.ro
Prof.Ştefan Cazimir. Facebook / Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România
Prof.Ştefan Cazimir. Facebook / Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România

Profesorul Ştefan Cazimir, unul dintre cei mai importanţi filologi români contemporani, a murit, joi, la vârsta de 88 de ani. Ştefan Cazimir este considerat cel mai de seamă cunoscător şi critic al operei lui I.L. Caragiale.

 
 
„Conducerea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România a aflat cu profundă durere şi imens regret de trecerea în nefiinţă a domnului Prof. (Emeritus) univ. dr. Ştefan Cazimir, intelectual de înaltă ţinută, recunoscut şi apreciat om de cultură. Prin dispariţia sa, nu doar comunitatea evreiască suferă o uriaşă pierdere, ci şi societatea română în general”, a anunţat, joi, pe pagina de Facebook, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.
 
Unul dintre cei mai importanţi filologi români contemporani, Ştefan Cazimir este considerat cel mai de seamă cunoscător şi critic al operei lui I.L. Caragiale.
 
Tot inspirat de Caragiale, după Revoluţia din 1989 Ştefan Cazimir a fondat Partidul Liber – Schimbist.
 
„Prin prezenţa sa în Parlament a încercat să aducă echilibru şi concordie în politica românească”, a mai transmis Federaţia.
 

FCER: „O enciclopedie umană”

 
Autor a numeroase cărţi foarte valoroase, Ştefan Cazimir a fost unul dintre cei mai importanţi membri ai Consiliului Editorial al Editurii Hasefer.
 
„Personalitatea sa şi moralitatea impecabilă au dus, în mod firesc, la deţinerea funcţiei de Preşedinte al Comisiei de Etică şi Mediere F.C.E.R. În rândul comunităţii evreieşti, Ştefan Cazimir activa neobosit în viaţa culturală, participând la numeroase evenimente literare şi artistice. Generos, împărtăşea cu plăcere celor din jur multe lucruri din vasta sa cunoaştere, fiind o adevărată enciclopedie umană. Totodată, sfaturile sale de viaţă erau nepreţuite. Cu informaţii despre înmormântare vom reveni în curând”, a mai transmis sursa citată.
 
Ştefan Cazimir s-a născut la Iaşi, în 10 noiembrie 1932, şi a urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti, devenind doctor în fililogie. Ulterior, a predat la Universitatea din Bucureşti, fiind membru al Catedrei de literatură română. A intrat în viaţa politică în 1990, ca preşedinte fondator al Partidului Liber-Schimbist, şi a fost deputat în trei legislaturi (1990–1992, 1992–1996, 2000–2004).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

John McClane
5.08.2021, 22:04:23

A fost un evreu atipic, plin de umor si mult mai putin dusmanos decat... dar sa lasam. Daca pe politica concreta si practica nu stiu sa fi avut realizari, macar a fost deodorantul cult, care a mai improspatat si crescut calitatea aerului imbacsit de protococalarii politici ai acelor vremuri. Nu a avut o contributie directa la dezvoltarea tarii, dar macar nu a contribuit la distrugerea ei, fiind un Seinfeld cu iz de Caragiale al parlamentului. O pierdere pierduta deja in uitare.

+11 (11 voturi)
Beta Alfa
5.08.2021, 23:24:02

@JMC L-ati caracterizat exact. A fost un om spiritual, cu haz, ratacit ( cu buna stiinta ) printre banditi si idioti. Dar nu mai mult...

-6 (12 voturi)
GRIGORIU Grieg
5.08.2021, 23:20:01

"Tot inspirat de Caragiale, după Revoluţia din 1989 Ştefan Cazimir a fondat Partidul Liber – Schimbist." Stefan Cazimir nu a fost fondatorul partidului Liber-Schimbist. Ocatvian Andronic a fost fondator, Stefan Cazimir a fost unul dintre primii membri cooptati de Andronic. Un om inteligent, cu simtul umorului. Pacat ca s-a compromis alaturandu-se lui Iliescu.

+9 (11 voturi)
muresan anna
6.08.2021, 09:20:07

Imi amintesc cu placere de umorul fin, de abordarile domniei sale. La un momentdat, cand in discursuri pompoase se imparteau atributiile ministerelor, domnul Stefan Cazimir a propus un minister al geografiei, geodeziei si geologiei, iar ministru sa fie Geo Bogza. A fost un politician atipic, spumos si frumos.

+15 (19 voturi)
Olteanu Dan
6.08.2021, 09:49:34

Acelasi aluat ca : Razvan Theodorescu, Ioan Manzatu, Oliviu Gherman, Mircea Ionescu Quintus, Vasile Vacaru, Costantin Balaceanu-Stolnici, Alexandru Mironov, Radu Vasile, Paul Everac, Radu Beligan, etc

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările