Cele mai căutate cărţi ale verii 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
carti de citit pe plaja foto hepta

Vara lui 2015 se apropie de sfârşit. Ofertele editurilor pentru această perioadă au fost multe şi variate, iar cărţile de citit în vacanţă au fost cele mai căutate în librării sau direct pe site-ul editurilor. Printre autorii cei mai solicitaţi în această perioadă se numără Michel Houellebecq, Paula Hawkins şi Muriel Barbery.

Rafturile librăriilor sunt pline, titlurile sunt multe, oferta este bogată. Criteriile care stau la baza alegerii unui volum sau a altuia sunt de multe feluri, dar cel mai important rămâne numele autorului, ne-au povestit mai mulţi librari cu care am stat de vorbă, un altul este coperta şi descrierea succintă de pe coperta 4, iar un altul şi deloc de neglijat est preţul. „Există şi cititori care aleg în funcţie de recomnadările apărute în presă, dar nu atât de mulţi câţi ar trebui”, a declarat Ioana M., vânzătoare într-una dintre librăriile centrale din Bucureşti. „Oamenii aleg cărţile şi în funcţie de genul care-i atrage şi cele mai căutate – atunci când ne cer şi nouă părerea – sunt cărţile de dragoste şi romanele fantasy”, a mai explicat ea.

Topurile de vânzări reflectă destul de bine preferinţele românilor care vor tot timpul noutăţi. În această vară, un top al celor mai căutate cărţi cuprinde următoarele titluri.

Supunere, de Michel Houellebecq, publicat de Humanitas Fiction, în colecţia Raftul Denisei. Un adevărat fenomen editorial, aşa cum a fost el prezentat în România, noul roman al lui Michel Houellebecq, unul dintre cei mai important scriitor francez ai momentului, a zguduit Occidentul. Un Occident pe care încă din 1998, prin „Particulele elementare”, Michel Houellebecq îl analizează cu scalpelul în mână punându-i în faţă mizeria morală şi deruta politică. Antieroul lui Houellebecq, François, profesor de literatură la Sorbona, mizantrop care caută cu acelaşi entuziasm pe internet meniuri de catering şi servicii sexuale, asistă abulic la instalarea legitimă la putere a unui guvern musulman moderat. Viaţa lui nu are nimic spectaculos, iar prefacerile aduse de manevrele politice se dovedesc inexorabile. Sorbona devine universitate musulmană, iar cariera lui François depinde de o convertire, ale cărei avantaje sunt nesperate.

Fata din tren, de Paula Hawkins, publicat la Editura Trei, colecţia Fiction Connection. O poveste misterioasă şi fascinantă, un thriller straniu vândut în aproape 2 milioane de exemplare în Statele Unite în numai patru luni şi ale cărei drepturi de ecranizare au fost deja cumpărate. Rachel merge în fiecare dimineaţă cu acelaşi tren. Ştie că va aştepta la acelaşi semnal defect, timp în care va urmări ritualul de dimineaţă al unui cuplu ce locuieşte într-o casă de lângă calea ferată. I-a botezat „Jess şi Jason“ şi viaţa lor i se pare perfectă. Până când într-o zi vede ceva ce o şochează. Totul se schimbă şi Rachel are şansa de a lua parte la vieţile pe care le-a observat doar de pe margine.

O delicatesă, de Muriel Barbery, publicat la Editura Nemira, colecţia Babel. Romancieră franceză de succes, născută în Maroc, la Casablanca, Muriel Barbery este autoarea marelui succes „Eleganţa ariciului”, răsplătit cu numeroase premii prestigioase. În prezent ea trăieşte la Kyoto, pentru că e fascinată de Japonia... În „O delicatesă”, Muriel Barbery spune povestea unui bărbat care-şi trăieşte ultimele zile de viaţă. Dar nu orice bărbat, ci cel mai mare critic gastronomic din lume. Ce mai contează în ultimele ceasuri? Amintirile unor gusturi şi gusturile unor amintiri. Călătorie la capătul vieţii, festin vesel şi trist: pe patul de moarte, un om caută printre amintiri o savoare de demult, pe care nu reuşeşte s-o identifice...

Legea copiilor, de Ian McEwan, publicat la Editura Polirom. Un roman al lumii contemporane despre iubire, religie şi justiţie, ai unuia dintre cei mai iubiţi autori contemporani. Fiona Maye este judecătoare la High Court of Justice, secţia pentru cazurile de familie. Este faimoasă pentru inteligenţa ei extraordinară, dar succesul profesional îi e umbrit de tristeţile personale. Regretul de a nu avea copii o sfâşie, iar căsnicia ei de treizeci de ani trece printr-o criză. Aceste detalii compun împrejurările în care este chemată să judece un caz urgent: Adam, un adolescent angelic în vârsta de 17 ani, refuză tratamentul care i-ar putea salva viaţa, dar care contravine credinţelor lui religioase. Hotărârea ei va avea consecinţe profunde asupra vieţilor amândurora.

Vremea maimuţelor, de Howard Jacobson, publicat la Editura RAO. O poveste de dragoste şi seducţie, în care intervine o discuţie despre viitorul literaturii...  Romancierul Guy Ableman este subjugat de pătimaşa sa soţie, Vanessa, o roşcată uimitor de frumoasă, dar dificilă. Problema e că nu este mai puţin subjugat de atrăgătoarea ei mamă, Poppy. Arătând mai mult ca nişte surori decât ca mamă şi fiică, ele vin la pachet, o prezenţă tulburătoare care spulberă liniştea interioară a lui Guy, sugerându-i cele mai fanteziste poveşti, dar făcându-l să nu se poată concentra să le scrie. Nu că l-ar citi cineva pe Guy. Nimeni nu mai e interesat de lectură , se teme Guy. Editorul lui are aceleaşi temeri şi se sinucide. Furios, melancolic şi pasional, „Vremea maimuţelor” este un roman de dragoste – pentru femei, pentru literatură,

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite