Cine a fost Alexandru Mitru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine a fost alexandru Mitru. Autorul unora dintre cele mai frumoase poveşti care ne-au bucurat copilăria în perioada comunistă, în cărţi mari, cu imagini colorate, în care se vorbea despre zei, eroi şi isprăvile lor minunate, despre lumea Olimpului şi a Greciei antice, este Alexandru Mitru.

Numele lui Alexandru Mitru este astăzi mai puţin cunoscut decât numele cărţii datorită căreia a rămas în memoria colectivă, şi anume „Legendele Olimpului”. S-a născut pe 6 noiembrie 1914, într-o familie de muncitori săraci, în Craiova, şi a murit la Bucureşti, 19 decembrie 1989, exact înainte să înceapă Revoluţia, cu câteva săptămâni înainte de căderea comunismului. Avea 75 de ani.

Existenţa lui a fost dedicată în cea mai mare parte poveştilor cu eroi din lumea largă, pe care le-a tradus şi le-a repovestit pe înţelesul tuturor, popularizând în acest fel marea mitologie. Pe numele lui Alexandru Pirâianu, fiul educatoarei Angela, a fost crescut de familia Francisc şi Antonela Hundel. Şi-a făcut studiile secundare la Liceul Central şi Liceul „Fraţii Buzeşti” din Craiova, iar apoi a urmat, la Bucureşti, cursurile Facultăţii de Ştiinte, şi în 1940, a devenit licentiat al Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti.

Cine a fost Alexandru Mitru. Anii petrecuţi în perioada liceului avea să şi-i amintească mai târziu cu mare plăcere

„Trebuie să mărturisesc că într-atâta mi s-au păstrat de vii, în suflet, anii petrecuţi în liceu, încât adesea mă visez elev, străbătând curtea interioară, culoarele, urcând scările spre clasele de sus. Adeseori, mi se desprind din ceţuri, sub ochii minţii, figuri şi scene de neuitat.” În Bucureşti, a lucrat ca profesor de limba română la liceul „Gh. Lazăr”.

Cine a fost Alexandru Mitru. Debutul

În 1932, a debutat cu nuvela „Păpuşa”, iar în 1976, după peste patru decenii de activitate intensă, a primit „Placheta Premiului European” pentru întreaga operă si merite deosebite în literatura pentru copii şi tineret”. În 1967, primise Premiul Uniunii Scriitorilor. Alexandru Mitru a fost un scriitor fecund, care s-a bucurat în acea perioadă de o mare popularitate, mai ales în rândul tinerilor.

Începind cu volumul „Copiii muntelui de aur”, în 1954, Alexandru Mitru îşi anexează un domeniu care se va dovedi extrem de fertil, mai ales în acel ciontext istoric: mitosul autohton, istoria naţională, mergând şi spre alte zone.  A prelucrat pe linia lui Ispirescu legende despre originea unor locuri, munţi sau râuri, texte extrem de iubite, apoi a trecut la scrieri istorice Dar cartea cea mai importantă, cea care i-a şi adus popularitatea, rămâne „Legendele Olimpului” (1960-l962), împărţin în două volume, „Zeii” şi „Eroii”.

O altă lucrare importantă este „Din marile legende ale lumii”, o antologie din miturile celebre ale omenirii, precum Ghilgameş, Cneazul Igor, Roland, Siegfried şi Crimhilda, Cidul, Guillaume d’Orange, Gudrun, Viteazul în piele de tigru, Artur şi Cavalerii Mesei Rotunde, Tristan şi Isolda.  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite