Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Cititul şi pandaliile

3
27 May 2015 20:16:20
Mircea Vasilescu

A mai trecut un Bookfest, dominat, ca întotdeauna, de “lansări”. Probabil că e cuvântul cel mai frecvent al săptămânilor când se întâmplă târguri de carte: în presă, pe Facebook, la radio (că televiziunile nu prea au treabă cu cărţile) se anunţă lansări pe bandă rulantă. Acum, că s-a terminat, reintrăm în ritmurile noastre sărăcăcioase.

E foarte bine că au loc târguri de cărţi, bineînţeles. E foarte bine că ele se “multiplică” în alte oraşe (căci Bookfest, bunăoară, a început să organizeze, de-a lungul anului, ediţii mai mici ale târgului în provincie). Ceea ce însă mi se pare că devine foarte îngrijorător este faptul că, în restul timpului, preocuparea pentru cărţi şi lectură bălteşte într-o rutină fatalistă: editurile se străduiesc să supravieţuiască, ministerul Culturii zice că-s bani puţini, câte cineva se mai lamentează că nu se mai citeşte ca altădată, vreun literat mai răbufneşte împotriva computerului şi Internetului şi cam atât. De ani întregi se întâmplă asta. Şi nu se face mai nimic. Sau se face: câte-un ONG mai întreprinde o campanie pentru promovarea lecturii. Dar e prea puţin.

Rămâne totuşi o problemă majoră: de fapt, nu ştim câţi oameni citesc în România. Nu s-a făcut niciun studiu serios şi aplicat pe tema asta, doar nişte sondaje cu rezultate aproximative, din care ne putem da seama că semănăm, la acest capitol, cu ţările mediteraneene, nu cu cele nordice. Dacă privim însă în jur şi observăm halul în care se vorbeşte în public, dacă luăm la puricat agramatismele de prin postările de pe forumurile online ori de pe Facebook, dacă luăm în considerare faptul că abandonul şcolar a crescut (la fel şi cota de analfabetism), ne dăm seama că starea culturală a naţiei a devenit îngrijorătoare. Pare că predomină opinia lui Mitică Dragomir, culeasă de Radu Paraschivescu în noua sa antologie de perle Noi vorbim, nu gândim, apărută la Editura Humanitas: ”Citeşti azi, citeşti mâine, citeşti poimâine, te apucă pandaliile, fratele meu!”. Temător de pandalii, poporul se fereşte de citit.

Ar fi nevoie, până nu devine prea târziu, de un proiect amplu şi serios pentru a îmbunătăţi situaţia. E mai important chiar decât “masterplanul pentru autostrăzi”. Şi nici măcar nu trebuie să inventăm apa caldă, ci pur şi simplu să ne inspirăm din ce au făcut alţii. De exemplu, în SUA s-a iniţiat în urmă cu câţiva ani un program naţional susţinut de National Endowment for the Arts numit The Big Read

Se constatase, în urma unui studiu, că adulţii americani citesc tot mai puţină literatură, iar tinerii şi mai puţină. Aşa încât a fost imaginat un program amplu, aplicat cu ajutorul unor organizaţii neguvernamentale, care să-i atragă pe oameni spre lectură şi spre discuţii despre cărţi. A dat rezultate: după câţiva ani, s-a constatat că peste 50% dintre americani citesc literatură.

Programul continuă şi acum. De ce au făcut americanii asta? Doar aşa, de dragul literaturii, pentru că e frumos şi bine să citeşti romane şi poezii? Nu neapărat. Ci pentru că se constatase, în studiile făcute, o scădere a abilităţilor de a citi şi de a comunica, mai ales “la prima generaţie de adolescenţi şi tineri adulţi crescuţi într-o societate plină de jocuri video, telefoane celulare, iPod-uri, laptopuri şi alte dispozitive electronice”. Problema devenise, aşadar, strategică. Şi, în loc de lamentări şi acuzaţii la nimereală cum că noile tehnologii strică lectura, programul The Big Read a folosit noile tehnologii şi accesul tot mai mare la Internet pentru a stimula lectura literară. De altfel, studiile ulterioare au demonstrat că tocmai noile tehnologii, Internetul, apariţia tabletelor şi a altor dispozitive (Kindle etc.) a făcut ca numărul cititorilor de literatură să crească.

Ştiu, o să spuneţi că “la noi, aşa ceva e imposibil, nu ne putem compara cu americanii”. Păi tocmai asta e problema: dacă ne mulţumim în continuare cu lamentările mioritice, n-o să ne putem compara niciodată. Cu nimeni. O să rămânem unici şi neînţeleşi, cu pandaliile noastre.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Kepler-186f
28.05.2015, 13:29:51

Domnule Vasilescu, cred ca cunoasteti paradoxul mincinosului. Va apreciez mult insa am impresia ca, intocmai ca multi alti ai nostri intelectuali, sunteti cumva prins in acest paradox. Ce vreau sa spun aici pe scurt nu e ca ati fi un mincinos (dar cred ca ati inteles asta) ci ca, intr-o tara cu dificultatile grave ale Romaniei ca nu e suficient sa constati si sa denunti (desigur un pas important), dar si sa te implici. E grav ca nu exista politici culturale in acest domeniu care sufera dar cred ca, de pe pozitia dvs, se pot face lucruri care nu necesita investitii financiare importante. O campanie repetata la Adevarul, cu un mesaj percutant care ii indeamna pe compatriotii nostri la citit, nu ar fi rau. O scrisoare publica adresata autoritatilor de resort iarasi nu ar fi rau. De asemenea ma intreb de ce domnul Manolescu ne propune mereu articole cu tenta politica cam neconvingatoare, cand ar putea cu brio sa ne familiarizeze cu portrete si exemple din opere ale unor autori mai putin cunoscuti dar care merita sa fie cititi ? Si alte asemenea exemple. O zi buna va doresc

+2 (2 voturi)
Sârbul Vasile
29.05.2015, 17:43:00

Specialistii lui Peste nu pot realiza un program, care sa puna virgule si alte semne adiacente la texte? Qwerty si acum la desktopuri... Si mai e si ideea asta, ce incearca sa ma convinga, fara succes, ca cine citeste devine un tip fain. De oameni cu carte, de carturari, nu duce lipsa tarisoara. De papa, cu siguranta. Paradoxal, nu?

-3 (3 voturi)
popescu alina
30.05.2015, 14:38:22

@ Mircea Vasilescu E stiut ca niciodata nu raspundeti cititorilor- comentatori, cu toate ca uneori parca s-ar impune.... Nu este adevarat ca televiziunile au neglijat targul de carte; la TVR spre exemplu, s-au prezentat zilnic informatii despre Book fest! Citatul pe care il dati din recenta carte a lui Radu Paraschivescu a mai fost preluat si de catre alti jurnalisti, ceea ce nu cred ca este tocmai o nota buna pentru dv.... Exemplul cu "ce au facut americanii" pare, cum chiar dv. va temeti, unul nepotrivit. Nerelevant.

-1 (1 vot)
Modifică Setările