Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Comitetul Nobel îşi apără decizia de a-l recompensa pe controversatul autor Peter Handke

1
19 Oct 2019 14:33:13
Autor: News.ro

Membrii Comitetului Nobel îşi apără decizia de a-l recompensa pe controversatul autor austriac Peter Handke şi spun că este „radical apolitic” în scrierile lui şi că susţinerea faţă de sârbi a fost înţeleasă greşit, informează BBC.

Decizia de a acorda premiul Nobel pentru Literatură pe 2019 lui Handke a fost criticată din cauza faptului că autorul s-a declarat în favoarea sârbilor în războiul iugoslav din anii 1990. 

Henrik Petersen, membru al Comitetului, a spus că Handke a fost „radical apolitic” în scrierile lui şi că sprijinul lui pentru sârbi a fost înţeles greşit.

Un alt membru al Comitetului, Rebecka Kärde, a declarat că Handke „merita pe deplin” să câştige.

Deşi cărţile, piesele de teatru, poeziile şi filmele lui Handke au fost apreciate în ultimele cinci decenii, anunţul din 10 octombrie a stârnit un val de critici.

Într-un articol publicat de ziarul suedez Dagens Nyheter, doi membri ai Academiei, Mats Malm şi Erik M Runesson, au admis că Handke „a făcut cu certitudine declaraţii provocatoare, nepotrivite şi neclare cu privire la probleme politice”.

Însă au scris: „Academia Suedeză nu a intenţionat să recompenseze un criminal de război şi o persoană care neagă crimele de război sau genocidul. Dar aceasta este impresia pe care o aveţi din partea media acum”.

Forul a precizat că „nu a găsit în scrierile lui nimic care să implice atacuri la adresa societăţii civile sau la adresa respectării valorilor oamenilor”. 

Într-o carte din 1996, Handke a lansat teoria că privind masacrul de la Srebenica musulmanii bosniaci au pus în scenă atacuri. Într-un interviu acordat unei televiziuni în 1999, el a comparat soarta Serbiei cu cea a evreilor în timpul Holocaustului. Mai târziu s-a scuzat pentru această afirmaţie. În 2006, a ţinut un discurs la înmormântarea liderului sârb Slobodan Milosevic, care a fost acuzat de genocid şi crime de război.

Petersen a prezis că Handke va fi considerat „una dintre alegerile evidente” pentru acest premiu şi, într-un articol publicat în Svenska Dagbladet, l-a descris pe autor ca un avocat al păcii despre care a spus că este „anti-naţionalist”. 

Peter Handke a reacţionat în urmă cu câteva zile la criticile aduse şi le-a spus jurnaliştilor: „Niciunul dintre cei care vin la mine nu spune că mi-a citit vreo lucrare, că ştie ce am scris. Sunt doar întrebări despre cum reacţionează lumea, reacţii la reacţii”.

El a subliniat că nu va mai vorbi vreodată cu presa.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

gmbplay
19.10.2019, 14:45:40

Dreptul lui sa fie sustinator al oricui , cum la fel de bine poate sa fie impotriva evreilor .Ma gindeam ca nobelul pentru literatura , mate , fizica , medicina se da pentru merite stiintifice nu pentru criterii politice , dar cred ca sint un idealist perdant .

Modifică Setările