Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu le vorbeşte berlinezilor despre moda fanarioţilor, a „evgheniţilor“ şi „moftangiilor“

0
11 Jul 2016 16:09:28
Autor: Doinel Tronaru
Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, la premiera berlineză a filmului „Aferim!“, căruia i-a fost consultant
Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, la premiera berlineză a filmului „Aferim!“, căruia i-a fost consultant

În continuarea seriei de evenimente academice organizate anual de Institutul Cultural Român din Berlin, pe 13 iulie 2016, la orele 19.30, va avea loc o prelegere susţinută de cercetătoarea Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, intitulată „Modă şi identitate socială la început de epocă modernă (Ţările Române, sec. 18-19)“ şi urmată de discuţii cu publicul.

Evenimentul, organizat în colaborare cu renumita instituţie de cercetare Wissenschaftskolleg zu Berlin (Institute for Advanced Study Berlin), se va desfăşura la sediul ICR Berlin. Prezentarea va avea loc în limba română, cu traducere în germană.

Ţările române se află la începutul secolului al XIX-lea la periferia a trei mari imperii: Imperiul Rus, Imperiul Habsburgic şi Imperiul Otoman. Într-o epocă a construirii naţiunilor, drumul lor printre cele trei imperii este unul interesant şi oferă informaţii importante despre alegerile făcute în procesul de modernizare. Paris, Berlin, Viena sau Sankt Petersburg devin locuri de „pelerinaj" pentru elita politică şi nu numai. Dar nu asupra relaţiilor internaţionale şi diplomatice îşi va îndrepta atenţia istoricul Constanţa Vintilă-Ghiţulescu în cadrul prelegerii sale, ci asupra aspectelor ludice ale vieţii de zi cu zi, analizând modul cum acestea au contribuit la progresul românilor în drumul lor spre modernitate. Haine, bijuterii, cărţi, mobile, trăsuri, piane, precum şi profesori de tot felul, aduc cu ei un bagaj important de informaţii, participând la construirea unei noi societăţi şi la afirmarea unei noi identităţi.


Programul complet al ICR Berlin îl găsiţi pe www.rki-berlin.de şi pe Facebook.

Citeşte şi: INTERVIU Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, istoric: „În România, tot omul se visează profesor universitar“

0 Comentarii

Modifică Setările