Criticul literar Alex. Ştefănescu: „Cel mai mult îmi plac Ioanele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Pârvulescu este una dintre scriitorele preferate ale criticului literar Alex Ştefănescu
Ioana Pârvulescu este una dintre scriitorele preferate ale criticului literar Alex Ştefănescu

De sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, autoarea Ioana Pârvulescu deschide, începând cu 19.00, seria de lecturi publice „Dacă e marţi, scriitorii îţi citesc!“, de la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Totodată, criticul literar Alex Ştefănescu realizează o ierarhie personală a scriitorilor care îşi serbează astăzi ziua numelui.

În această seară, autoarea Ioana Pârvulescu participă la prima serie de lecturi publice „Dacă e marţi, scriitorii îţi citesc!“ din 2014. De la 19.00, scriitoarea vine la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru un eveniment ce poartă numele „Dacă e Sf. Ion, citeşte Ioana Pârvulescu şi comentează prietenii ei“. Invitaţii din această seară sunt Mircea Cărtărescu, Ioana Nicolaie, Dan C. Mihăilescu, Tania Radu şi Vlad Zografi. 

O slăbiciune pentru doamnele Ioana din literatură

alex stefanescu

Întrebat ce Ion/ Ioana din lumea scriitorilor şi din lumea personajelor literare preferă într-o ierarhie personală, criticul literar Alex Ştefănescu a mărturisit că preferă reprezentantele feminine din lumea literară care poartă acest nume.

„Dacă e să mă refer la scriitori, dintre toţi Ionii cel mai mult îmi plac Ioanele. Îmi vin în minte, de la început, visătoarea Ioana Ieronim, inventiva Ioana Pârvulescu, jucăuşa Ioana Crăciunescu, misterioasa Ioana Z. 

Le mai am în memoria mea afectivă pe Ioana Diaconescu şi Ioana Drăgan. Mi se face dor de regretatele Ioana Postelnicu şi Ioana Em. Petrescu. Dar cea care merită felicitată în mod special de ziua numelui ei este Ioana Revnic, pentru modul inteligent şi inspirat în care a conceput o carte epuizată repede din librării: «Convorbiri cu Alex. Ştefănescu»

În privinţa personajelor, nu mai fac o discriminare în funcţie de sex. Contează foarte mult pentru mine Ion din romanul „Ion” al lui Liviu Rebreanu, personaj statuar, cioplit parcă în piatră, şi  Ion din poezia „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!” de Radu Gyr, un fel de Statuie a Libertăţii a românilor, făcută din cuvinte.

P.S. Despre Ion Creangă, Ion Barbu, Ion Agârbiceanu, Ioan Alexandru ş.a. am să scriu în „Adevărul” pe data de 7 ianuarie 2015, când am să fiu mai puţin subiectiv“, a încheiat Alex Ştefănescu. 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite