Teatrologul George Banu, la Adevărul Live: „Toţi oamenii de teatru sunt neîmpliniţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Banu
George Banu

Invitatul lui Cezar Paul-Bădescu la Adevărul Live astăzi, de la ora 12.00, va fi renumitul critic de teatru George Banu, venit în România să-şi lanseze două cărţi la Târgul de Carte Bookfest şi, respectiv, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

La un an după ce se stabilea la Paris în 1973, George Banu ajungea să predea la prestigioasa Universitate de la Sorbona, iar acum este unul dintre cei mai importanţi oameni de cultură ai Europei.

La Târgul de Carte Bookfest, George Banu îşi lansează volumul autobiografic „Monologurile neîmplinirii” (Editura Polirom), în care îşi reconstituie parcursul profesional, cu toate tentaţiile şi esecurile lui, asumându-şi neîmplinirile ca actor, scriitor şi profesor.

Lansarea va fi joi, 29 mai, de la ora 17.30, în cadrul Bookfest. Volumul va fi prezentat, în prezenţa autorului, la standul Editurii Polirom.  Actriţa Ana Ciontea va citi fragmente din volum, iar Adrian Şerban va fi moderatorul evenimentului. Adevărul.ro v-a prezentat, în exclusivitate, fragmente din "Monologurile neîmplinirii".

George Banu este una dintre pesonalităţile culturale ale României şi Europei?

De ce „Monologurile împlinirii“?

„Eu nu am devenit actor, însă am acasă la Paris, un teatru de păpuşi, cu marionete. Mă consolează acest lucru“.
Teatrul e o lecţie de prietenie, de camaradie. Toţi oamenii de teatru sunt neîmpliniţi. Am fost prieten, cu oameni de teatru care m-au sedus. Vorbesc cu prietenii a doua zi, după spectacol. Nu le spun prietenilor mei că ratează chiar în seara spectacolului. Le spun a doua zi. Am învăţat lecţia asta de la Lucian Pintilie.

Preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru

George Banu, care împlineşte pe 22 iunie, 71 de ani,  este eseist şi profesor universitar de studii teatrale. Stabilit la Paris din 1973. A făcut parte din echipa de conducere a celebrei reviste Tra­vail théâtral şi a fost redactor‑şef al revistei Arta teatrului (1981‑1988), publicată de Théâtre National de Chaillot, condus pe atunci de Antoine Vitez. Director artistic al Aca­demiei Experimentale a Teatrelor în anii 1991‑2000. Ales de trei ori preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Critici­lor de Teatru, este în prezent preşedinte de onoare al aces­teia. Este, de asemenea, preşedintele Premiului Europa pentru teatru.

A fost de două ori laureat al UNITER, iar în 2007 a primit Premiul Prometheus pentru întreaga activi­tate. A predat în Statele Unite, Canada, China şi a animat evenimente teatrale în diverse capitale ale lumii. Este membru de onoare al Academiei Române.

De acelaşi autor, la Editura Polirom au apă­rut: Peter Brook. Spre teatrul formelor simple (2005), Scena supravegheată. De la Shakespeare la Genet (2007) şi Iubire şi neiubire de teatru (2013).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite