Cum se chiulea odată, prin Ploieşti, în toată Franţa nu găseşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
LMV Ploiesti

A chiuli. Verbul preferat al liceanului care am fost. Cârciuma întunecoasă de lângă liceu. Cu ness ieftin şi unde se fuma înăuntru. Cu discutiuni importante, după mintea de atunci. Penta, iată numele de neşters din memoria unui adevărat lemevist.

Era o întreagă activitate. Plecai de la ora, apoi verificai ca la loterie: A pus absenţe profu' X? Era şi o cotare a profesorilor, care pun şi care nu pun absente. Îmi amintesc că într-a XII-a, unii prof îi invitau la plimbare cei care nu dădeau Bacul la materia lor. Toată lumea era mulţumită.

Exista şi varianta bonus: Nu se făcea ora. Ce bine! Sau întârzia profu'. Iar bine, mai puţin, dar de regulă nu mai puneau absenţe.

Apoi era tot spectacolul cu motivatul lor. Negocieri cu profesorul de la clasa, apoi cu dirigintele. Care putea motiva tot ce dorea, fără mari justificări. Era o lejeritate reciprocă.

Dacă toate acestea nu funcţionau, aveai, în orice caz, dreptul la un anumit număr de absente nemotivate. Ce făceai în timpul acela, nu era treaba şcolii, deşi erai în timpul ei.

Ei bine, acest verb nu are echivalent în franceza contemporană. La liceul de aici, absenţele nu sunt gestionate decât parţial de catre profesor. Există personal calificat care se ocupă de asta, VS (Vie scolaire). Profesorul pune electronic absenţele, care ajung imediat la responsabilul VS. Acesta sună imediat familia. În maxim 10 minute eşti demascat. Absenţele zilei se afişează în cancelarie, după prima ora de dimineaţă şi de după-amiază,. Nici o scăpare.

Profesorul este şi el prins în plasa. Dacă nu pune absenţe, persoana de la VS vine şi bagă nasul în clasa. Dacă întârzie, elevii sunt strânşi de VS şi ţinuţi sub supraveghere într-o sala specială. Drept pentru care nu sunt bucuroşi. Iar lipsa de punctualitate a profesorului ajunge fulgerător la conducerea şcolii. Să nu faci o oră, aşa pur şi simplu, că e ultima a zilei, că e prima săptămâna de şcoală, că nu ai chef, că nu ştiu ce, este pur şi simplu de negândit.

Nu există nici profesor, nici elev de serviciu.

Cei de la VS se ocupă şi de supravegheatul elevilor în pauze, de deplasarea lor la autobuzele şcolare, la masă etc. Este răspunderea lor, de asta trebuie să ştie unde sunt elevii. Dacă un elev este dat afară din clasă, de exemplu, pentru indisciplină, este acompaniat de un delegat al clasei tot la VS. Care va nota abaterea, va trimite o scrisoare de înştiinţare părinţilor şi va pune în practică pedeapsa stabilită de către profesor (ore de stat în şcoală în afară programului, de obicei).

Elevii care urmează să lipsească din motive întemeiate sunt motivaţi în avas de către familie şi apar că atare în catalogul electronic. Unde nu poate nimeni să anuleze absenţele.

Iar elevii nu chiulesc. Pe lângă şcoală nu există nici un bar. Nici măcar nu întârzie. Anul trecut şcolar, ajuns pe la jumătate, am pus prima absenţă nemotivată. Până să procesez noutatea, a şi apărut elevul cu foaie de motivare de la VS, întârziase autobuzul şcolar.

Se potriveşte fix deloc acest stil cu las că merge'ul de pe la noi. Dacă profesorul întârzie, mai mult de două minute, va avea supriza să îi facă eleviii observaţie. Aceiaşi elevi care nu au intrare separată şi urcă pe aceleaşi scări cu profesorii.
Şi nu au habar de o anumită savoare clandestină a vieţii.

Se schimbă şi vremurile. Barul Penta, instituţie ploieşteana de tradiţie, a fost dărâmat. În locul sau este, acum, un templu neo-protestant.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite