Cum ar trăi Hitler în zilele noastre? „Ia uite cine s-a întors“, romanul de satiră care a devenit bestseller internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilustraţia copertei volumului despre Hitler este aceeaşi în cazul tuturor versiunilor traduse
Ilustraţia copertei volumului despre Hitler este aceeaşi în cazul tuturor versiunilor traduse

Dacă facem un exerciţiu de imaginaţie despre cum ar arăta revenirea liderului nazist în vremurile noastre, volumul satiric „Ia uite cine s-a întors“ (Editura Rao), al autorului german Timur Vermes, ar fi un bun început. „După ce te distrezi bine, te ia cu frig pe şira spinării“, spune actorul Cristoph Maria Herbst despre această carte.

S-a întors: Adolf Hitler se trezeşte pe un maidan, în Berlin, în anul 2011. Nevătămat, în vârstă de 57 de ani şi singur-cuc. Nu ştie nimic despre vreo sinucidere, nu s-a prins că s-a încheiat războiul, nu ştie decât că Berlinul arată mult schimbat faţă de ultima oară când l-a văzut. Iar oamenii reacţionează diferit de cum era el obişnuit.

Aşa debutează povestea lui Hitler în secolului XXI, care hotărăşte să înceapă o nouă carieră: în televiziune. Acest nou Hitler nu e un personaj amuzant şi tocmai astfel reuşeşte să dezvăluie laturile întunecate şi absurde ale universului media. 

Hitler devine un succes cu ajutorul internetului, un fenomen pe YouTube, ceea ce îi aduce şi mai multe apariţii şi o prezenţă mai lungă în emisiunea lui Glumöz – dar şi ameninţări din partea neo-naziştilor.

coperta carte Ia uite cine s-a intors Hitler

Succesul lui Hitler generează şi proteste. Secretara sa loială află despre rădăcinile sale iudaice şi îl ia la întrebări. Dar împotriva sa sunt mai ales neo-naziştii: pentru ei, Hitler reprezintă o insultă pentru Hitler. Doi băieţi supăraţi îl atacă într-o alee şi îi dau o bătaie soră cu moartea. Hitler supravieţuieşte cu răni dureroase dar care nu-i pun viaţa în pericol. Şi începe să primească telefoane surpinzătoare la spital... Acum că atacurile l-au absolvit de bănuieli în ochii publicului, tot soiul de partide politice iau legătura cu el în speranţa că ar putea deveni un stindard al succesului pentru partidul lor. Este contactat şi de o editură. Ne despărţim de Hitler când începe să-şi dicteze noua carte. Şi îl vedem făcând planuri: dacă alţii tot trag de el să li se alăture, de ce nu şi-ar înfiinţa şi el propriul partid?

“Am vrut să arăt că Hitler ar fi avut astăzi în societatea noastră democratică aceleaşi şanse de succes ca pe vremuri, doar că în alt fel“, a spus Timur Vermes cu privire la romanul său de debut, primit cu aprecieri diferite din partea cititorilor şi a criticilor. 

Volumul „Ia uite cine s-a întors“ a ocupat prima poziţie în topul The Times (din luna aprilie 2014) al celor mai bine vândute cărţi şi a beneficiat de numeroase cronici literare în presa străină, în publicaţii precum „Observer New Review“ şi „Daily Express“). În Germania, vânzările cărţii tipărite şi audiobookului depăşesc un milion de exemplare. Drepturile de publicare ale acestui volum s-au vândut în peste 

Lăudată şi criticată în acelaşi timp, cartea lui Timur Vermes nu doreşte neapărat să-l prezinte pe Hitler drept un personaj simpatic şi îndrăgit de public, dimpotrivă, intenţionează să ne arate cât de repede poate o societate democratică să cadă în plasa unui demagog versatil. Hitler nu e înfrumuseţat în nici un fel, dimpotrivă ideile sale sunt aceleaşi ca în 1933, dar problema cea mare e că nimeni nu-l ia în serios şi nu îşi închipuie că ceva atât de îngrozitor s-ar mai putea petrece astăzi.

Fiul unei mame germane şi a unui tată ungur care a fugit din ţara natală în 1956, Timur Vermes s-a născut la Nürnberg în 1967. A studiat istorie şi politică şi a devenit jurnalist. A lucrat pentru Abendzeitung şi Kölner Express şi pentru numeroase reviste. A fost ghostwriter pentru numeroase cărţi. Aceasta este prima lui carte.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite