De unde s-ar fi inspirat Orwell pentru camera 101, din romanul „1984”: „ceva între un internat de fete şi un azil pentru lunatici”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Orwell (25 iunie 1903- 21 ianuarie 1950)
George Orwell (25 iunie 1903- 21 ianuarie 1950)

„1984” a rămas unul dintre cele mai apreciate romane politice, iar celebra cameră 101, din cadrul Ministerului Iubirii, unde partidul supune prizonierii la cele mai cumplite coşmaruri ale lor, un element de marcă al cărţii. Inspiraţia pentru acest loc şi-ar avea originea însă într-un loc destul de banal, unde Orwell s-ar fi plictisit teribil.

Între 1941 şi 1943, Geoge Orwell lucra la BBC ca producător pentru serviciul de est. Practic, fusese angajat să scrie materiale de propagandă care să fie difuzate în India.

 În 1941, BBC formase un comitet de servicii externe pentru a discuta programa pentru India, iar şedinţele pe acest subiect erau ţinute în camera 101, la Portland Place, Londra. Scriitorul a participat aici la cel puţin 12 şedinţe, unde i s-a cerut să reunească un subcomitet pentru organizarea de competiţii de dramaturgie şi poezie, după scrie Peter Davinson în volumul „George Orwell: O viaţă în scrisori”. 

Davinson, care este specialist în Orwell, mai scrie că „pentru mulţi, şi pentru el, cel mai rău lucru din lume este acela care reprezntă viaţa birocratului: prezenţa la întâlniri”

Se pare că celebra cameră 101 din romanul său ar fi fost rezultatul unei combinaţii între plictiseala resimţită de Orwell la aceste şedinţe şi, în general, birocraţia care caracteriza BBC-ul. „Se crede că a fost biroul sau sala de şedinţe a lui Orwell din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în cei doi ani în care  lucrase pentru BBC...Se pare că ar fi inspirat camera de tortură imaginată în <<1984>> , locul în care tortura era gândită special pentru a se potivi cu fobiile cele mai adânci şi mai întunecate ale victimelor”, confirmă şi Victoria Rimell în „The Closure of Space in Roman Poetics: Empire's Inward Turn”. 

Iniţial, Orwell descria atmosfera de la BBC ca „ceva între un internat de fete şi un azil pentru lunatici”. Ulterior însă, a conturat mai diferit şi mai puternic imaginea, vorbind despre „un amestec de magazin de târfe şi un azil pentru lunatici”, după cum notează  Jeffrey Meyers în „Orwell: Life and Art”.  Deşi poate părea exagerat, scrie acelaşi autor, Orwell considera că îşi prostituează talentul lucrând sub un regim atât de birocratic precum cel al BBC şi trasmiţând propagandă de război în India, unde erau oricum foarte puţine radiouri. 

 

 

 

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite