Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Despre comunism- destinul unei religii politice

0
2 Mar 2015 19:46:11
Alexandru Cristian
Vladimir Tismăneanu- un istoric lucid al coşmarului roşu
Vladimir Tismăneanu- un istoric lucid al coşmarului roşu

Secolul XX a fost marcat de furtuni ideologice spune Hannah Arendt. A fost un secol al pasiunilor, un secol al intrigilor, al misticismului laic, al politicii. A fost un secol unic, irepetabil. Totuşi cum  a fost posibilă existenţa unor doctrine politice ce au avut ca scop distrugerea omului?

 

 Secolul XX a fost marcat de furtuni ideologice spune Hannah Arendt. A fost un secol al pasiunilor, un secol al intrigilor, al misticismului laic, al politicii. A fost un secol unic, irepetabil. Totuşi cum  a fost posibilă existenţa unor doctrine politice ce au avut ca scop distrugerea omului?

            Vladimir Tismăneanu, remarcabil istoric şi filosof al istoriei,  ne răspunde că Despre comunism nu putem vorbi decât după ce studiem toată istoria naşterii acestei patologii. Profesorul Tismăneanu a scris un volum dedicat unei religii politice ce a avut zei, temple, altare şi adepţi. De ce lumea a fost atrasă de această religie.  Vladimir Tismă neanu ne spune că succesul religiilor seculare s-a bazat pe combinarea unor elemente de substanţă : miracolul, mitul şi magia. Fără acestea  comunismul nu putea să triumfe în istorie ca cea mai importantă religie seculară. François Furet spunea că patologia universalismului este comunismul, citez din cartea Despre comunism-destinul unei religii politice.

                Ce a fost comunismul ?  Comunismul a fost o religie seculară care a  vrăjit minţile oamenilor pentru că s-a bazat pe dorinţa oamenilor de a cunoaşte mereu ceva. Totalitarismul comunist este mnemofob ( distrugător al memoriei), axiofob ( demolator al valorilor) şi noofob ( corupător de suflete). Vladimir Tismăneanu ne spune că fără aceste caracteristici, comunismul nu putea să se impună. În secolul XX Răul a devenit o categorie politică, ne atrage atenţia Vladimir Tismăneanu. Mentorul lui Vladimir Tismăneanu, marele filosof polonez Leskez Kolakowski spunea că în secolul XX diavolul a făcut parte din istorie.

                   Vladimir Tismăneanu a subliniat doi factori decisivi ce au dus la permanentizarea succesului acestei doctrine infernale. Primul este rolul privilegiat al partidului şi al doilea transformarea revoluţionară a naturii umane. De ce am spus infernală ? Pentru că Manifestul  Partidului Comunist a înlocuit Biblia iar pe Dumnezeu l-a şters din istorie, pentru comuniştii zeul era un Zeu Roşu care se lupta să instaureze domnia veşnică a proletariatului.

                    Comunismul este un proiect transcendent şi o soteriologie laică, o utopie chiliastică şi promisiune emancipatoare, un determinism rigid şi un  voluntarism politic. Comunismul este caracterizat de prezenţa scopurilor fundamentale transformatoare. Teleologia comunistă este instaurarea unei Cetăţii a lui Dumnezeu pe pământ, noul Ierusalim comunist este un loc în care proletariatul a triumfat. Vladimir Tismăneanu ne descrie comunismul ca pe o revelaţia biblică, numai că Biblia pe care o ştim nu este prezentă în comunism. Apocalipsa comunismului este instaurarea domniei proletariatului.

                     Cartea Despre comunism-destinul unei religii politice este împărţită în trei părţi. Prima parte este reprezentată de eseuri filosofice şi morale despre comunism, a doua parte intitulată Agonii despre traume şi tragedii personale în timpul domniei roşii şi ultima parte Repere despre destinul exemplar al unor luptători împotriva acestei monstruozităţi a istoriei.

                 Leninismul a adus în gândirea bolşevică două elemente fundamentale, legea ca epifenomen al moralei revoluţionare şi ca heteronimie a acţiunii individuale, explică Vladimir Tismăneanu. Lenin a fost urmaşul pe linia de gândire a lui Marx dar acesta l-a trădat pe Marx pentru că realizase că doctrina promovată de Marx nu era suficient de agresivă pentru a câştiga aderenţi.

                  În Uniunea Sovietică şi în statele satelit ale acesteia s-a dezvoltat stalinismul naţionalStalinismul naţional este caracterizat de voluntarism politic, sectarism, radicalism, cultul ierarhiei şi al autorităţii, dispreţul pentru democraţia parlamentară dar şi pentru constituţionalism. Orientarea politică distructivă a lui Nicolae Ceauşescu s-a bazat pe aceste elemente având în plus  sacralizarea propriei imagini, cultul personalităţii.

                 Vladimir Tismăneanu ne spune că politica actuală în Rusia este bazată pe marele naţionalism rusesc, autoritarism imperial şi încercarea de a redobândi măreţia pierdută a epocii staliniste. Vladimir Tismăneaunu explicându-ne astfel comportamentul în prezent al “ţarului’’ de la Kremlin, Vladimir Putin.

                    În partea a doua a cărţii intitulată Agonii, Vladimir Tismăneanu ne descrie dificila relaţie dintre comuniştii fanatici şi copii lor, semnificaţia crucială a Războiului Civil Spaniol din anii 1936-1939, destinul unei staliniste convinse Ana Pauker, sfârşitul tragic al unui activist de partid, fanatismul aproape religios a lui Nicolae Ceauşescu.

                    În ultima parte a cărţii, Repere, profesorul Tismăneanu ne vorbeşte admirativ despre oameni ce au crezut în puterea libertăţii şi au luptat împotriva doctrinelor totalitariste şi milenariste. Portretele lui Eugen Jebeleanu, Robert C. Tucker, Tony Judt, Sir Isaiah Berlin, Heda Margolius Kovály ne arată o lume în care sufletul nu poate fi înrobit. Noofobia comunistă nu a reuşit să înfrângă spiritul democraţiei şi al libertăţii.

                      Cartea lui Vladimir Tismăneanu se înscrie în galeria marilor cărţi despre comunism. Filosofie politică, istorie şi genealogie a ideii comuniste Despre comunism- destinul unei religii politice este o carte unică prin forţa ideilor expuse despre patalogia politică a secolului trecut. Citind această carte veţi înţelege cum a fost posibil şi pe ce resorturi s-a bazat comunismul de a reuşit. Pentru că trebuie să recunoaştem o perioadă lungă de timp, chiar prea lungă,  comunismul a fost învingător la masa istoriei.

                          Comunismul a fost distrugerea sistematică a fiinţei umane.  Demonizarea  şi nimicirea  harului lui Dumnezeu aflat în  om a adus posiblitatea apariţiei  celor  mai sângeroşi ani din istorie, în care moartea şi minciuna au fost stăpâne absolute.

    Articol publicat si pe   www.bookiseala.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii