Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Din 12 aprilie, „Adevărul“ îţi aduce  „Cruciadele“ – Regine Pernoud

2
10 Apr 2021 09:48:54
Autor: ADH

„Adevărul“ prezintă cititorilor săi o ultimă lucrare inedită despre marile războaie religioase ale Evului Mediu: „Cruciadele“. Pachetul ziar şi o carte va apărea luni, 12 aprilie, va costa 24,99 lei şi se va putea găsi la chioşcuri timp de două săptămâni de la data apariţiei, în limita stocului disponibil.

Cartea păstrează amprenta cronicarului, viziunea lui şi relatarea parfumului epocii. Ea pune la dispoziţia publicului sursele primare, din ambele părţi - creştină şi musulmană -, privitoare la modul cum au fost văzute aceste cruciade. Autorii? Uneori un ostaş oarecare sau un baron, alteori un cronicar arab. Cruciadele sunt văzute aici din ambele tabere. Francii şi sarazinii se confruntă la fel ca pe câmpul de bătălie sau ca în acele întâlniri în care creştinătatea şi islamul se respectă reciproc şi câteodată stabilesc relaţii de prietenie.

Închipuiţi-vă că aţi fi trăit în timpul cruciadelor, că l-aţi fi urmat pe Petru Eremitul pe drumul spre Ţara Sfântă sau că v-aţi fi îmbarcat la Aigues-Mortes, împreună cu Sfântul Ludovic. Închipuiţi-vă că aţi fi luptat sub zidurile Antiohiei, că aţi fi atacat taberele sultanului Saladin, că l-aţi fi văzut pe Sfântul Francisc de Assisi întinzându-şi mâinile goale în faţa meterezelor din Cairo sau că aţi fi fost un supus umil al Regatului franc de Ierusalim şi căsătorit cu o păgână. Dacă v-aţi fi consemnat zi de zi impresiile, dacă aţi fi cunoscut secrete, dacă aţi fi adunat mărturii, iată cartea care s-ar fi scris cu notiţele voastre. În această carte, toată informaţia este „din epocă”: cei care povestesc au văzut totul cu ochii lor şi au auzit totul cu propriile urechi.

Căutaţi mărturiile celor ce au trăit şi luptat de ambele părţi ale stindardelor religioase în sângeroasele cruciade ale acelor timpuri tulburi, în piaţă de luni, 12 aprilie, numai împreună cu ziarul „Adevărul“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Camelian Propinatiu
11.04.2021, 11:53:50

Precum sub ceauşism, vom regreta că se puteau citi mai multe liste de carti de bune în lunile carantinei.

+1 (1 vot)
Mircea Nistor
12.04.2021, 21:32:47

Pe vremea aceea, creștinii aveau zelul fundamentalist al islamistilor de azi,in timp ce arabii,urmașii unor triburi de păstori nomazi, rătăcitori prin deșert, erau ocupați să asimileze cultura elenistică, confortul și realizările arhitecturii romane și bizantine, cu băi, terme și lăcașuri de cult impunătoare...

Modifică Setările