Două cărţi pentru profesioniştii din comunicare şi resurse umane, despre manipulare şi psihologia carierei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coperta volumului „Psihologia carierei”, de Valeria Negovan
Coperta volumului „Psihologia carierei”, de Valeria Negovan

„Arta manipulării elegante”, de Christophe Carre şi „Psihologia carierei”, de Valeria Negovan, Editura Meteor Press sunt apariţii editoriale utile şi sintetice, dedicate mai ales profesioniştilor din comunicare şi resurse umane.

În „Arta manipularii elegante. Instrumentele de persuasiune ale oamenilor oneşti”,  Christophe Carre spală de ruşine reputaţia scandaloasă a termenului manipulare, înţeleasă cel mai adesea ca un lucru rău, imoral, uneori chiar distructiv pentru cel aflat în postura de victimă. 

Nu îi scapă nici clişeele referitoare la tipologia manipulatorilor: seducătorul, simpaticul, altruistul, cultivatul, timidul, perversul... Potrivit lui Carre, din cauza acestor percepţii asupra manipulării şi manipulatorilor, ajungem să avem relaţii nevrotice cu ceilalţi, când de fapt, extremele fac parte din categoria patologiilor, în timp ce „manipularea este caracteristica invariabilă a oricărei comunicări interpersonale”, spune Carre. 

La serviciu, în viaţa de cuplu, în familie, în relaţiile amicale sau în cele comerciale cu vânzătorii sau prestatorii de servicii, trăim jocuri de influenţare. Aceasta este o realitate  pe care o recunoaştem şi, la rândul nostru, ştim că este imposibil să nu influenţăm, să nu manipulăm. Prin urmare, Caree ne propune să schimbăm perspectiva şi să devenim conştienţi atunci când facem asta, fără să cădem prada propriului interes şi scop, ci având respect pentru celălat şi oferindu-i întotdeauna informaţie suficientă pentru a alege singur, în cunoştinţă de cauză, dar în favoarea unui interes comun şi sănătos. Un exemplu foarte potrivit pe care îl oferă Carre în acest sens este procesul de educaţie. Atunci când o persoane educă pe altcineva foloseşte diverse tehnici de manipulare conştientă, în interesul ambiilor. Impunerea anumitor limite unui copil, susţinerea unui apropiat într-un moment dificil, impiedicarea escaladării unui conflict sunt tot exemple de contexte în care tehnicile de manipulare se dovedesc preţioase.

Atunci când este conştientă şi utilizată într-o manieră binevoitoare, manipularea poate deveni benefică - Christophe Carre, Arta manipulării elegante. 

Dar, cum se face manipularea etică, onestă şi conştientă? Veţi afla din carte, parcurgând explicaţii teoretice, foarte uşor de urmărit şi rezolvând exerciţiile propuse de autor. Da, volumul este presărat de exerciţii în care vei aplica ceea ce ai reţinut din discursul teoretic al lui Carre. Vei avea multe momente de uimire şi revelaţie şi, rezolvându-le, vei aduna nişte informatii valoaroase despre tine şi modul în care influenţezi şi te laşi înfluenţat de ceilalţi. Marele merit al cărţii, pentru profesioniştii din comunicare este că îi va scăpa de de vina pe care strategiile machiavelice probabil că le-a inoculat-o, lasându-i să vadă partea luminoasă a manipulării, care dezvoltă cooperarea, întrajutorarea, încrederea în oameni şi în capacitatea lor de a se autodepăşi şi a contribui la binele comun. 

Autorul cărţii vrea să te scape de prejudecata conform căreia manipularea este specifică sociopaţilor şi să accepţi că face parte din „jocul” social la care recurge orice om pentru a-şi apară interesele, pentru a-şi atinge obiectivele, dar şi pentru a păstra relaţii plăcute cu ceilalţi. 

Christophe Carre este mediator profesionist şi consultant în comunicare, activ în arii precum îmbunătăţirea climatului relaţional, coaching, mobilizarea echipei şi formare. Este autorul mai multor cărţi ce tratează subiecte precum manipularea, rezolvarea conflictelor şi îmbunătăţirea comunicării.

Volumul „Psihologia carierei”, de Valeria Negovan, este o sinteză de informaţii teoretice, foarte utilă atât studenţilor la discipline care au cariera drept obiect de cercetare, dar şi profesioniştilor din resurse umane care au nevoie de actualizare periodică a teoriilor şi informaţiilor pe care le oferă literatura de specialitate. 

Pentru o persoană educată şi interesată de dezvolarea carierei, volumul de faţă oferă sugestii  utile în privinţa gestionării (autogestionării) resurselor psihice de dezvoltare profesională  prin, şi în, carieră. 

Structurată pe 5 capitole, „Psihologia carierei, de la psihologia profesiilor la psihologia construirii vieţii”, „Concepte fundamentale în psihologia carierei”, „Resurse cognitive şi motivaţionale ale construirii şi dezvoltării carierei”, „Personalitatea, autoevaluările bazale şi capitalul psihologic şi în dezvoltarea carierei”, „Investiţie şi intervenţie în construirea şi dezvoltarea carierei”, cartea este o sinteză a studiilor şi cercetărilor realizate în domeniu. 

Valeria Negovan oferă prin acest volum un intrument de navigare tuturor profesioniştilor din resurse umane, astfel încât să-şi păstreze o imagine de ansamblu a domeniului în care profesează, în noianul de acumulări pe care îl produc cercetările empirice şi exegezele teoretice recente. 

Satisfacţia şi succesul în carieră, motivaţia, tipul de personalitate şi dezvoltarea carierei, relaţiile interpersonale care oferă suport în dezoltarea carierei, precum şi managementul carierei sunt teme la modă, care interesează şi angajaţii, dar şi specialiştii din resurse umane. Pe toate le găsiţi abordate sintetic, dar relevant, astfel încât veţi avea la finalul volumului o imagine articulată şi bine documentată despre psihologia carierei şi câteva teme de gândire, precum linia tot mai fină dintre carieră şi viaţă personală. 

Valeria Negovan este profesor doctor universitar emerit (Universitatea din Bucureşti) şi profesor universitar asociat (Universitatea Titu Maiorescu) cu expertiză în domenii ca psihologie generală, psihologia educaţiei, psihologia învăţării, psihologia carierei, formare şi consiliere profesională, consiliere şcolară, consiliere vocaţională, cercetare, şi autoare a  34 de cărţi. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite