Criticul literar Daniel Cristea-Enache, despre "scriitorii" din închisori: "E un lanţ de impostură nesfârşită"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criticul literar Daniel Cristea-Enache                                 FOTO: Eduard Enea
Criticul literar Daniel Cristea-Enache                                 FOTO: Eduard Enea

Criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit, de la ora 14.00, la Adevarul Live, despre plagiatul din închisoare al deţinuţilor-"scriitori" şi despre calitatea acestei "literaturi".

 

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

În ultimii ani, pe măsură ce numărul condamnaţilor celebri a crescut, România s-a îmbogăţit cu o serie de aşa-zise lucrări ştiinţifice semnate de oameni care, până să ajungă la închisoare, au sfidat tot ce ţine de educaţie. Indivizi care se lăudau că n-au citit în viaţa lor nicio carte şi care îi dădeau zor cu şcoala vieţii au devenit peste noapte experţi în istorie, religie, economie, jurnalism sau ştiinţe exacte.

Aproape 200 de puşcariasi au publicat peste 400 de cărţi, în ultimii trei ani. Cea mai mare inspiraţie au avut-o Dan Voiculescu şi Dinel Staicu; ei deţin recordul cu câte 10 lucrări “ştiintifice” publicate de când se află în detentie. Şi fondatorul OTV, Dan Diaconescu, a scris 5 cărti, în 3 dintre acestea folosind cuvântul “ştiintific” încă din titlu. Miza: pentru fiecare lucrare ştiintifică scrisă în puscarie, deţinutului i se reduce cu 30 de zile pedeapsa, potrivit legii. La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Justiţiei a trimis lista integrală a titlurilor scrise de puşcariaşi, din ianuarie 2013 şi până decembrie 2015, potrivit hotnews.ro.

"Nici Nicolae Breban, probabil nici Balzac nu ar fi ţinut pasul cu puşcariaşii care, subit, şi-au descoperit o rigoare ştiinţifică în acest sens, fără niciun simţ al imposturii. Nu se poate face o lucrare ştiinţifică în închisoare", a spus Daniel Cristea-Enache.

"Culmea ironiei, domnul Adrian Năstase, care scria din închisoare pe blog, a fost conducătorul de doctarat al domnului Ponta", a punctat criticul literar.

"Puşcariaşii au cumpărat tot tirajul cărţilor lor, nu găseşti cărţile pe piaţa. Doar la Biblioteca Naţională, în expoziţie, au putut fi văzute aceste cărţi" (...)

"Ar trebui să avem un DNA generalizat, să fie o comisie de etică care ar trebui să sancţioneze aceste derapaje", a conchis criticul literar.

"Nu trebuie să fim nişte judecători morali. Trebuie să fim preocupaţi de respectarea legii. La aceşti infractori nu e vorba de o problemă de conştiinţă, nu am văzut pe niciunul să-i pară rău", a subliniat Daniel Cristea-Enache.

Daniel Cristea Enache - foto Eduard Enea

Daniel Cristea-Enache, unul dintre cei mai importanţi critici literari, care are o rubrică de carte în secţiunea "Literar&Artistic", în ziarul "Weekend Adevarul" şi blog pe platforma adevarul.ro, a vorbit, de la ora 14.00, la Adevarul Live, despre cărţile scrise de deţinuţi, pentru a avea o perioadă de detenţie mai scurtă.

Daniel Cristea-Enache este conferentiar universitar la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti, consilier la Editura Polirom (pentru care coordoneaza colectia „Opere”) si cronicar literar la revista Observator Cultural. Volume publicate: Concert de deschidere (Editura Fundatiei Culturale Romane, 2001; Premiul pentru Debut al Romaniei literare; Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din Romania; Premiul „Titu Maiorescu” al Academiei Romane; in format electronic, LiterNet, 2004), Sertarul Scriitorului Roman. Dialoguri pe hirtie (Polirom, 2005), Bucuresti Far West. Secvente de literatura romana (Albatros, 2005), Un om din Est (Curtea Veche, 2006; Premiul pentru Critica si Istorie Literara al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti), Convorbiri cu Octavian Paler (Corint, 2007; ed. a II-a, Polirom, 2012), Timpuri noi. Secvente de literatura romana (Cartea Romaneasca, 2009; Premiul pentru Critica al revistei Convorbiri literare), Lyrica magna. Eseu despre poezia lui Nichita Stanescu (Curtea Veche, 2010), Cinematograful gol (Polirom, 2011), Generatia ’60: discursul artistic si discursul critic. Neomodernismul (Editura MNLR, 2013), Literatura de azi. Dialoguri pe net (Polirom, 2013), Cartea ca destin. Daniel Cristea-Enache in dialog cu Dan C. Mihailescu (Humanitas, 2013).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite