Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Efectul Donald Trump: romanul „1984“, de George Orwell, a devenit bestseller în 2017, pe Amazon

1
25 Jan 2017 16:30:37
Autor: Doinel Tronaru
George Orwell
George Orwell

Editura Penguin a retipărit 75.000 de exemplare ale romanului clasic de George Orwell ”1984”, ca răspuns la valul uriaş de cereri după învestirea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite, informează CNN, citat de News.ro.

Casa de editură responsabilă de acest titlu a înregistrat o creştere de vânzări. ”Am retipărit 75.000 de exemplare în această sătămână. Este o retipărire substanţială şi mult mai mare decât retipărirea noastră obişnuită pentru «1984»”, a declarat purtătorul de cuvânt al Penguin pentru CNNMoney.

Marţi seara şi miercuri dimineaţa cartea era pe primul loc la vânzări în lista celor mai vândute cărţi pe Amazon. Lista reflectă vânzările pe ore.

Romanul, care are o vechime de 68 de ani, a apărut pe listă luni, când s-a aflat mai toată ziua pe locul 6, iar până marţi după-amiază a urcat pe 2 şi apoi pe prima poziţie.

Pe următoarele locuri se află alte două romane clasice cu temă similară: "It Can't Happen Here", de Sinclair Lewis, şi "Brave New World", de Aldous Huxley.

”Este greu de spus cât interes a stârnit cartea în legătură cu învestirea lui Donald Trump şi cu apariţia «adevărurilor alternative», un termen inventat de consilierul lui Donald Trump, Kellyanne Conway, duminică”, notează jurnaliştii de la CNN.

”1984” spune povestea pătrunzătoare a unei lumi dominate de controlul guvernamental, de propagandă şi newspeak, o limbă prin care Partidul descris în carte limitează libertatea gândirii. În acest volum, Ministerul Adevărului livrează de fapt minciuni.

Conform Nielsen BookScan, compania care măsoară cele mai multe vânzări de carte din Statele Unite, ”1984” s-a vândut în 47.000 de exemplare în print din ziua alegerilor din noiembrie. Cu mai mult de 36.000 de copii decât în aceeaşi perioadă a anului anterior.

Datele BookScan nu reflectă nicio altă vânzare de la Ziua Inaugurării.

Potrivit CNN, ”1984” a avut o creştere a vâzărilor în 2013 când informaţiile făcute publice de Edward SNowden despre supravegheri au făcut din National Security Agency o poveste de presă internaţională.

George Orwell (pseudonimul literar şi jurnalistic al lui Eric Arthur Blair), s-a născut la 25 iunie 1903, în Motihari, statul Bihar, India. A fost scriitor englez, comentator al radio BBC, editorialist şi reporter. El a luptat ca voluntar în Războiul Civil din Spania de partea comuniştilor. A scris romane, eseuri şi critică literară.

George Orwell este autorul a două faimoase romane satiră în care atacă totalitarismul: ”Ferma animalelor”, în 1945 şi ”1984”, în 1949.

”1984”, ultima carte scrisă de Orwell, a fost influenţată de sănătatea sa în declin şi de deziluziile politice faţă de guvernul laburist care a venit la putere, ales cu o largă majoritate în alegerile generale din 1945, dar care era departe de propriile sale idei şi viziuni despre socialism. În anul 1945, Orwell a recenzat romanul anti-Utopic (distopic) ”Noi”, de Evgheni Zamiatin, pentru gazeta Tribune. Cartea autorului rus avea să-i inspire romanul său propriu, ”1984”.

Publicată în 1949, cartea era o meditaţie asupra destinului tiraniei în viitor. Ea a avut un efect foarte puternic şi numeroase formule şi cuvinte au intrat în vocabularul de zi cu zi.

George Orwell a murit la data de 21 ianuarie 1950, la Londra, din cauza tuberculozei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Gheorghe Americanul
25.01.2017, 20:39:42

Romanul lui Orwell a ajuns bestseller NU datorita ascensiunii lui Trump ci datorita dezinformarii practicate de MSM si politicii duplicitare a USofA si EU, in special dupa Februarie 2014, adica lovitura de stat din Ucraina!!!

+1 (1 vot)
Modifică Setările