FOTO/VIDEO Lumea întreagă îl celebrează pe Dickens prin cele mai iubite personaje feminine ale sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bicentenarul naşterii lui Charles Dickens se celebrează în 2012 FOTO: Cinemagia
Bicentenarul naşterii lui Charles Dickens se celebrează în 2012 FOTO: Cinemagia

La 200 de ani de la naştere, lumea anglosaxonă îl sărbătoreşte pe cel mai cunoscut scriitor englez al perioadei victoriene, Charles Dickens,  prin spectacole de teatru, proiecţii de film, expoziţii şi documentare despre viaţa şi scrierile sale. În august şi în septembrie, 23 dintre personajele feminine din romanele lui Dickens se reunesc într-un spectacol internaţional pentru a-l celebra.

Anul acesta, pe 7 februarie, s-au împlinit 200 de ani de la naşterea celui mai cunoscut scriitor englez al perioadei victoriene, Charles Dickens (1812-1870).

O sesiune de documentare şi ediţii speciale s-au desfăşurat, în perioada noiembrie 2011 - feburarie 2012, pe postul de televiziune şi radio BBC, în cinstea lui Dickens. 

La Muzeul „Charles Dickens” din Londra se ţin, începând cu 17 februarie, grupuri de lectură pentru a-l omagia pe scriitorul englez. Elveţia îl sărbătoreşte pe Dickens la Muzeul Strauhof din Zurich prin expoziţii şi filmuleţe despre viaţa şi munca sa, încercând să dea viaţă vocii inimitabile a scriitorului.

La Guilford, în Marea Britanie, expoziţia Watts Gallery din perioada 19 iunie - 28 octombrie recrează legătura dintre Dickens şi artele vizuale, ilustraţia fiind o parte importantă din cărţile sciitorului. Influenţa lui Dickens a fost larg răspândită şi mulţi artişti au ales să descrie, prin picturile lor, scene din romanele lui Dickens.

„Marile speranţe”, pe scenele din Marea Britanie 

În Australia, Noua Zeelandă, Canada şi în Marea Britanie se organizează, în august şi în septembrie, spectacole cu 23 dintre cele mai iubite personaje feminine ale lui Dickens. Actriţia câştigătoare a premiului BAFTA, Miriam Margolyes, se va ocupa de repartizarea personajelor feminine ale scriitorului. Doamna Micawber din „David Copperfield”, Miss Havisham din „Marile Speranţe” sau grotescul personaj al domnişoarei Gramp din „Martin Chuzzlewit” sunt doar câteva dintre interpretările de la turul feminin.

În perioada septembrie-noiembrie se organizează Turul Naţional al „Marilor Speranţe”. Celebrul roman al lui Dickens se va pune în scenă la Institurul Ipswich din Londra, precum şi la Birmingham, Woking, Malvern, Brighton, Darlington, Southampton, Aylesbury şi Aberdeen. Personaje celebre precum frumoasa Estella, delincventul de temut Magwich, avocatul manipulator Jaggers sau misterioasa doamna Havisham se vor întâlni pe scenă pentru a-şi înfrunta „marile speranţe”.

„Schiţe de Boz”

În perioada 12-14 septembrie, la Institutul Ipswich din Marea Britanie, se pun în scenă „Schiţele de Boz” (Skethces by Boz), care sunt primele reportaje publicate de Dickens. Piesele centrate pe suburbiile metropolei combină observaţia cu pasaje de ficţiune şi creează o imagine vibrantă a vieţii londoneze din anii 1830.

Ecranizări după Dickens

Printre primele filme ecranizate după romanele lui Dickens se numără „Oliver Twist”, în anul 1922. 

Romanul „Great Expectations” a fost ecranizat în mai multe rânduri. Pentru prima dată în 1934, apoi, în regia lui David Lean, a fost ecranizat în anul 1946, iar cea mai recentă adaptare s-a făcut în 1998.

În 1984, regizorul Brian Desmond a regizat ecranizarea povestirea „Scrooge: A Christmas Carol” („Colind de Crăciun”).

În 1988, romanul „Little Dorrit” a fost ecranizat de regizoarea Christine Edzard. 

Apoi, câţiva ani mai târziu, în 1993, s-a făcut animaţia „David Copperfield”, după romanul cu acelaşi nume. De asemenea, în 2002 a apărut filmul „Nicholas Nickleby”, regizat de Douglas McGrath.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite