Cărţi

articolul anterior articolul urmator

FESTIVAL Carte la nisip, la Mangalia. Criticul Alex. Ştefănescu va avea două cărţi lansate la Târgul Estival de Carte

0
8 Aug 2014 16:22:19
Autor: Ionela Roşu
Alex Ştefănescu va încânta, în acest weekend, publicul de la mare cu sttilul său savuros
Alex Ştefănescu va încânta, în acest weekend, publicul de la mare cu sttilul său savuros

Sâmbătă, 9 august, ora 20.30, în cadrul Târgului Carte la Nisip din Mangalia, va avea loc lansarea volumelor: "Texte care n-au folosit la nimic" şi "Un scriitor, doi scriitori", de Alex. Ştefănescu.

 Ion Dumitrescu şi Adrian Cioroianu vor fi invitaţi alături de Alex Ştefănescu la Festivalul Carte de Nisip de la Mangalia. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe

Texte care n-au folosit la nimic

„Doamne, ce-am mai scris în aceşti aproape douăzeci şi cinci de ani de după 1989!
Mi-am folosit inteligenţa, talentul, pregătirea intelectuală, umorul (în măsura în care le am) pentru a contribui la schimbarea în bine a ţării mele, care, după ce se deşteptase din somnul cel de moarte în care-o adânciseră barbarii de tirani, zăcea nemişcată şi se lăsa invadată − ca un pom de omidele păroase − de barbarii de tirani recondiţionaţi şi reorganizaţi.
Aşa cum un copil aflat în autobuz, cu mâinile pe spătarul din faţă, are impresia că el execută virajele sau, apăsând cu piciorul pe podea, crede în mod naiv că el face ca autobuzul să meargă mai repede, şi eu, orbit de entuziasm şi recăzut în infantilism, aveam impresia că schimb ceva în ţara mea. N-am schimbat nimic, nimic, nimic.“ (Alex. Ştefănescu)

Un scriitor, doi scriitori
Ilustraţii şi concepţie grafică: Bogdan Petry


De cele mai multe ori ne imaginăm că între un critic literar şi scriitori nu poate exista decât o stare de război. Focurile se aprind şi se sting, dar anecdotele rămân. După mai bine de patruzeci de ani de critică literară, Alex. Ştefănescu povesteşte cele mai amuzante întâlniri cu scriitori români, acompaniat de Bogdan Petry, un alt critic cu experienţă… în tuşe şi fizionomii.
Cum a scris Nichita o poezie care s-a pierdut, cine se tocmea olteneşte cu Marin Preda, cum aştepta Marin Sorescu Premiul Nobel şi care era reţeta de cucerit femei a lui Grigore Vieru – toate astea şi multe altele o să le afli citind Un scriitor, doi scriitori.
Personaje principale ale acestor istorii sunt: L.M. Arcade, George Arion, Ana Blandiana, Geo Bogza, Nicolae Breban, Barbu Brezianu, Emil Brumaru, Augustin Buzura, Alexandru Condeescu, Daniel Cristea-Enache, Ion Cristoiu, Gabriel Dimisianu, Mircea Dinescu, Geo Dumitrescu, Nicolae Manolescu, Octavian Paler, Adrian Păunescu, Marin Preda, George Pruteanu, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Constantin Ţoiu, Laurenţiu Ulici, Eugen Uricaru, Grigore Vieru, Matei Vişniec

Alex. Ştefănescu este critic şi istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV.

Redactor (începând din 1990) şi redactor-şef (în perioada 1995-2010) al revistei România literară.
Autor a mii de articole şi a douăzeci de cărţi, dintre care un mare ecou l-a avut Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000, apărută în 2005 (Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Academiei). Volumele Jurnal secret (2009) şi Bărbat adormit în fotoliu (2010) s-au epuizat din librării şi au fost reeditate la cererea publicului.
Emisiunea Un metru cub de cultură, difuzată de Realitatea TV, i-a adus Premiul APTR pentru talk-show-uri pentru anul 2004, iar altă emisiune, realizată pentru TVR Cultural, Istoria literaturii române contemporane povestită de Alex. Ştefănescu, a fost distinsă cu Premiul APTR pentru emisiuni culturale pentru anul 2008.

În 2009 a publicat o carte despre două sute cincizeci de cărţi proaste, Cum te poţi rata ca scriitor. Tot în 2009, a început să realizeze şi o emisiune TV pe această temă, Tichia de mărgăritar. A urmat, între 2011 şi 2013, emisiunea Iluminatul public, consacrată celor mai bune cărţi apărute după 1989.

Un succes remarcabil a avut (şi continuă să aibă) volumul Convorbiri cu Alex. Ştefănescu, realizat de Ioana Revnic şi publicat în 2013 la Editura ALL.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările