Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Fleacurile grave. Despre Apostol Bologa

6
18 Jul 2016 18:27:36
Péter Demény

Generalul Karg e fiecare român care nu înţelege ce înseamnă să nu fii român. Iar Apostol Bologa, fiecare maghiar neînţeles.

Recitesc Pădurea spînzuraţilor. Am citit romanul şi în şcoală, şi la facultate, dar de ambele dăţi cu frisonul celui încă nedezbrăcat complet de prejudecăţi şi cu timiditatea celui care nu ştie româna destul de bine. Acum, îl citesc cu lejeritatea celui care a tradus mult şi asta l-a ”deschis” atît din punct de vedere al limbii, cît şi din cel al înţelegerii şi empatiei.

Citesc biografia lui Rebreanu: şcoală de băieţi de la Năsăud, Şcoala Reală Superioară de Honvezi din Sopron... Îmi dau seama ce ironii a trebuit să înghită băiatul cu părul de culoarea vîntului (portret perfect făcut de Lovinescu) cu chiar numele lui: acele e-uri închise, acel diftong despărţit în vocale. Eu, numit de fiecare român De-me-ni, eu să nu înţeleg?! Nu mă miră că a devenit un mare naţionalist român.

Mă zguduie chiar dedicaţia: ”În memoria fratelui meu Emil, executat de austro-ungari, pe frontul românesc, în anul 1917.” Apoi citesc cu înfrigurare scena dintre generalul Karg şi Apostol Bologa cînd cel din urmă vrea să se transfere pe frontul italian deoarece altfel ar trebui să se lupte împotriva conaţionalilor săi. A zdrobit reflectorul rusesc, deci generalul îi acordă bunăvoinţă pînă la un punct. Pînă ce ”îi pică fisa” şi îl întreabă: ”Dumneata eşti român?” Din clipa aceasta, ofiţerul superior inept şi ursuz refuză orice înţelegere: ”Ce?... Imposibilitate morală?... Ce vorbe sunt astea?... Cum îndrăzneşti? Eu nu cunosc asemenea fleacuri, care ascund pur şi simplu laşitatea unor oameni fără sentimente patriotice.” Pentru Karg, patriotismul te leagă de ţara în care te-ai născut. Satul lui Bologa făcînd parte din Monarhie nici nu se mai gîndeşte că omul poate avea şi inimă, nu numai certificat de naştere. Şi inima, aşa cum ştim şi din Pădurea spînzuraţilor, atîrnă foarte greu.
Nu vreau să fac aici apologia unui sentiment trecut prin atîtea demagogii. Vreau să fac pe românii care eventual nu înţeleg să înţeleagă. Oricine întreabă un puşti maghiar cu o notă de indignare în glas de ce nu ştie limba română; oricine se întreabă de ce vrea un părinte maghiar să-şi dea copilul la şcoală de limbă maternă; oricine se miră cu un dram de ipocrizie ”unde trăiţi dumneavoastră” — ei bine, toţi aceştia să se gîndească la Apostol Bologa. Vremurile sunt altele, din fericire, nu suntem pe front, dar fiecare dintre noi aparţine undeva şi doreşte să aparţină în continuare acolo, şi, mai important, îl doare dacă apartenenţa îi este pusă sub semnul întrebării. Tăbliţele bilingve, şicanele de primari şi toate celelalte sunt nişte fleacuri foarte grave.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Menumorut
18.07.2016, 19:13:32

Ce tactica aveti..! incercati si cu Ip si Traznea..? In concediu am stat putin la Sovata...Nestiind maghiara ori germana...ca asta e..nu-s Bologa....am fost bucuros sa aud personalul vorbind romaneste...Bine..! Atat cat sa-si faca meseria plus ceva conversatii despre zona...La un moment dat, o fata care ajuta ospatarita a fost intrebata cum fac ei...cartofii taranesti..Oops...Doua cuvinte si "imbulzeala" totala...S-a inrosit...Am intrebat..Nu stii cum ii fac sau nu stii cum sa spui...? Nu stiu sa spun...zice..! Nu-i problema..zicem...intrebam ospatarita...Dar tu cati ani ani..? 16 zice...Si lucrezi aici in vacanta ca sa faci si tu un ban...Da ..de-aia..Bravo ! ..Multumesc..! Toate bune...! Dar...ca exista un DAR...! Pe care nu i l-am spus ei...dar va intreb pe dvs..Faptul ca nu stie romana nu cumva ii va fi un dezavantaj in viitor..? Si nu-i pacat..? Iata..ca pe dvs. v-a ajutat sa intelegeti mai bine si drama romanilor din trecut..chit ca ati facut o "drama" din faptul ca unii maghiari is acuzati ca nu stiu romaneste..! Si mai am una...! De ce trebuie scris Sovata in ambele limbi...cand in maghiara se scrie Szovata..si se citeste la fel..si de fapt numele localitatii e pur unguresc..? Ca nimeni nu a cerut sa fie scris Sarata ...! (baniuesc ca asta inseamna...ca szov am inteles ca inseamna sare )

+3 (3 voturi)
Menumorut
18.07.2016, 21:04:57

Si inca ceva..Am avut un coleg ungur...prin 90...cand cu alea de la Tg.Mures... Vine asta...negru de suparare in camin...Ce-ai ungure..? Ne batem si noi aici..?..Nu..zice...Bag...fac...nemernica dracului...La Unirea (in Bucuresti) i-am cerut un parfum...unei vanzatoare...Nem tudom..imi zice..A auzit cele mai urate injuraturi in maghiara de la mine...(si stim toti ca-s la concurenta cu ale noastre.uneori chiar peste)..Cuum asa ceva...? Daca nu stia...era in regula...Dar sa fii vanzatoare la Unirea..sa traiesti in Bucuresti..si sa te faci ca nu stii romaneste...e culmea nesimtirii...! Un ungur a zis-o..domnule ..! Nu eu..!

Paun Al
18.07.2016, 20:54:14

Fleacuri grave, plecate din inocularea unei educatii , a unei mentalitati , ca sunteti speciali , deosebiti , altfel. Se accetueaza si se scot in edidenta doar diferentele . Nu ca suntem oameni care traim in acelasi loc , dupa aceleasi reguli sociale . Iar comparatia cu razboiul , unde romanii din imperiul austro-ungar trebuiau sa lupte contra romanilor din Regat , nu are nici o legatura cu faptul ca ar trebui ca limba , nationalitatea sa sa fie un motiv de separatie . Bunicul meu, roman fiind inrolat in aramata austro-ungara , a fost trimis sa lupte in primul razboi in Galitia . Cred ca se evita trimiterea romanilor , sa lupte contra romanilor .

+1 (1 vot)
Paun Al
18.07.2016, 20:55:08

Se accetueaza si se scot in evidenta doar diferentele .

+1 (1 vot)
Corina
19.07.2016, 10:15:40

"Vreau să fac pe românii care eventual nu înţeleg să înţeleagă." Mai bine "vreau să-i fac pe românii care...". Aşa-i? Vă rog eu nu mai uitaţi de pronumele neaccentuat în situaţii de-astea. E salvator. Sunteţi împotriva tăbliţelor bilingve în localităţile cu populaţie preponderent maghiară?

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările