Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Fondatorul editurii Impedimenta: Mircea Cărtărescu, între finaliştii la premiul Nobel pentru Literatură pe 2020

9
6 Jun 2020 10:58:10
Autor: News.ro
Mircea Cărtărescu  FOTO Eduard Enea
Mircea Cărtărescu  FOTO Eduard Enea

Enrique Redel, fondatorul editurii spaniole Impedimenta, care a publicat recent romanul „El cuerpo” al lui Mircea Cărtărescu, a anunţat că, între finaliştii la premiul Nobel pentru Literatură pe 2020, se află şi scriitorul român.

„Academia Suedeză a redus la cinci principalii candidaţi pentru Nobelul de anul acesta. Mircea Cărtărescu este inclus, ca şi alte dăţi, în această listă selectă. Dar anul acesta probabil candidatura lui va avea mai multă putere, acum că tocmai a apărut în librăriile spaniole noua traducere a «El cuerpo» şi că în Franţa «Solenoid» a devenit un fenomen. Nu ne place să încurajăm pariurile, dar credem că, cel puţin, să facă parte din această selecţie este un premiu suficient”, a scris Redel pe Facebook.

Potrivit unui articol publicat săptămâna aceasta în El Pais, Academia Suedeză a avut o listă iniţială de 200 de candidaţi dintre care, în luna mai, au fost selectaţi cinci pentru premiul care va fi acordat în a doua joi din luna octombrie. Din total, mai puţin de zece au fost scriitori europeni, potrivit unor surse din for - românul Mircea Cartarescu, ungurul László Krasznahorkai, franţuzoaica Nina Bouraoui, finlandeza Sofi Oksanen, norvegianul Jon Fosse şi rusoaica Liudmila Ulitskaya. 

Între aspiranţi se numără kenyanul Ngugi wa Thiong’o, guatemaleza Maryse Condé şi israelianul David Grossman.

Editorii şi scriitorii consultaţi de ziarul spaniol insistă că Mircea Cărtărescu şi László Krasznahorkai sunt candidaţi foarte puternici la această ediţie a Nobelului.

Cei 18 membri ai Academiei care decid acordarea distincţiei studiază acum operele candidaţilor finalişti.

În toamna anului 2017, Mircea Cărtărescu declara că Nobelul pentru Literatură - care a revenit atunci scriitorului britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro - a fost acordat unui scriitor real. Totuşi, decizia Comitetului Nobel a fost şi de această dată „stranie”, a mai afirmat el, dar este una care dă speranţă.

„M-am dezobişnuit, în ultima vreme, să comentez deciziile Comitetului Nobel. Nici nu mai găsesc un punct de interes în aceste decizii. Ele sunt întotdeauna stranii. Ai un sentiment ca în Kafka. Fiecare decizie este ciudată pentru că nu poţi găsi un fundament al fiecăreia. Dacă ar da cu banul ca să aleagă un candidat în fiecare an, distribuţia câştigătorilor ar fi cam aceiaşi. Nu este un reproş, Comitetul îşi face datoria”, a declarat Cărtărescu la FILIT 2017.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Lucifer
6.06.2020, 11:08:30

Adevărul este că Mircea Cărtărescu chiar merită Nobelul pentru literatură. După părerea mea, în acest moment este cel mai mare prozator european, cu o operă masivă şi tulburătoare pentru spiritul european.

0 (4 voturi)
Ionel Marcu
6.06.2020, 11:52:40

La Oskar chiar este o mândrie să fi nominalizat, adică să fii unul din cei cinci (tot cinci) finaliști. Este o onoare și pentru Cărtărescu și pentru România să fie „nominalizat” Cărtărescu printre cei cinci dar a mai fost iar România nu are niciun Nobel, cei patru cu care se laudă unii nu mai erau cetățeni români la data premierii și trec în ”palmaresul” Elveției, Germaniei, Israelului. Ne-ar prinde tare bine un prim Nobel „plin” românesc, cu atât mai mult cu cât ungurii au vreo zece.

-2 (2 voturi)
Tăunu
6.06.2020, 11:43:49

Când o lua ăsta nobelul, eu chiar mă călugăresc !

-1 (3 voturi)
Ionel Marcu
6.06.2020, 11:53:33

Nu-ți uita vorba, Tăune!

+2 (2 voturi)
of of
6.06.2020, 12:33:24

Mai bine ați deschide o carte.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)