Cărţi

articolul anterior articolul urmator

FOTOGALERIE Da Vinci şi Picasso şi-au pictat prietenii necuvântători

0
29 Aug 2012 15:14:07
Autor: Corina Zorzor
Pablo Picasso, alături de Lump, câinele cu care a convieţuit timp de 16 ani FOTO wikipedia.com
Pablo Picasso, alături de Lump, câinele cu care a convieţuit timp de 16 ani FOTO wikipedia.com

Din cele mai vechi timpuri, artişii şi-au apropiat diverse animale de companie, de la pisici şi căţei, la căprioare şi vidre. Relaţia apropiată de micile vieţuitoare i-a inspirat pe Cartier-Bresson, Salvador Dali, Frida Kahlo, Picasso şi Da Vinci în creaţiile lor. National Post vă prezintă câţiva dintre aceşti artişti şi operele sale, în care se regăsesc muzele lor necuvântătoare - animalele de companie.


 
Henri Cartier-Bresson
 
Fotoreporterul francez Henri Cartier-Bresson a realizat fotografii de presă pentru revista „Life şi pentru alte publicaţii pe parcursul a trei decade. El este recunoscut la cară largă drept maestul fotografiei de stradă şi „tăticul” fotojurnalismului modern. 
 
Henri a iubit pisicile şi a fost citat zicând „Da, sunt un anarhist, pentru că sunt în viaţă. Viaţa este o provocare...sunt împotriva oamenilor care deţin puterea şi a celor care caută să se impună. Anglo-saxonii trebuie să înveţe ce este anarhia. Pentru ei, echivaleaz cu violenţa. Însă o pisică ştie ce e anarhia. Întrab-o, ea înţelege. Felinele sunt impotriva disciplinei şi a autorităţii. Un câine este dresat să asculte. Pisicile nu pot fi dresate astfel. Ele adus haos”, a declarat Henri Cartier-Bresson. 
 
Salvador Dali 
Cel mai cunoscut artist suprarealist, Salvador Dali, s-a născut în Spania, în 1904. Stilul său bizar era menit să creeze confuzie şi să îndemne la o interpretare cât mai creativă. Artisul a avut doi oceloţi [felină din America de Sud, având blana gri cu puncte roşcate], care îl însoţeau oriunde mergea, chiar şi la expoziţii de artă. 
 
Animalele i-au folosit drept muze, Dali apărând în multe fotografii alături de una dintre feline sau chiar ambele. 
 
Frida Kahlo 
Pictoriţa mexicană Frida Kahlo a devenit celebră pentru autoportretele pe care şi le-a realizat.  Traumele şi accidentele prin care a trecut de-a lungul vieţii i-au furat şansa de a avea un copil, motiv pentru care artista a început să îngrijească tot soiul de animale: maimuţe, o specie de căţei mexicani fără blană, papagali, un pui de vultur şi o căprioară. Frida s-a pictat deseori pe ea însăşi înconjurată de animalele sale de companie, care au fost nelipsite din viaţa sa.  
 
Stilul Fridei Kahlo a fost catalogat drept feminist, suprarealist sau aparţinând artei populare. Artisa a declarat că a încercat, în permanenţă, să aducă o notă cât mai personală picturilor sale. „Pictez propria mea realitate. Singurul lucru pe care îl ştiu este că pictez pentru că simt nevoia să fac asta şi am libertatea să expun tot ceea ce îmi trece prin minte”. 
 
Pablo Picasso
 
Pablo Picasso, celebrul pictor care a iniţiat cubismul, s-a născut în 1881, în Spania. Printre cele peste 50.000 de lucrări ale sale, s-a regăsit si Lump, câinele său, cu care a avut o relaţie foarte apropiată. Lump a avut chiar privilegiul de a intra în studioul lui Picasso, lucru interzis tuturor celorlalţi. Câinele a apărut în 54 dintre picturile sale, în urma unei „relaţii” de 16 ani. 
 
Leonardo da Vinci
Omul Renaşterii, Leonardo Da Vinci, deopotrivă pictor, sculptor, arhitect, muzician, scriitor, om de ştiinţă, inginer şi inventator. Mulţi critici au calificat inteligenţa şi creativitatea sa ca fiind supraomeneşti. „Mona Lisa” şi „Cina cea de Taină” sunt cele mai renumite picturi ale sale, care ,de altfel, au supravieţuit nemodificate de către artistul care încerca în pemanenţă tehnici noi. 
 
Pe lângă acestea, da Vinci considera că „cea mai mică felină [pisica] este o capodoperă”. El apăra grija faţă de animale şi susţinea că, în momentul în care uciderea animalelor va fi privită la fel ca şi uciderea oamenilor, abia atunci se va face dreptate pentru necuvântătoare. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările