Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Francezii de la L’Obs, după recenzia romanului „Melancolia“: „Şi dacă Cărtărescu ar fi cel mai mare scriitor al lumii?“

7
16 Jun 2021 10:51:35
Autor: Otilia Andrei
Mircea Cărtărescu. FOTO Humanitas
Mircea Cărtărescu. FOTO Humanitas

Publicaţia franceză L’Obs (Le Nouvel Observateur) spune despre ultimul roman de-ale lui Mircea Cărtărescu, „Melancolia”, publicat în România la editura Humanitas, că este „o fantasmagorie incredibilă“.

Francezii spun că după imensul roman „Solenoid“, dacă s-ar acorda premiul pentru cel mai bun scriitor din lume, Cărtărescu ar fi candidatul ideal. Cât despre „Melancolia”, criticii spun că „este o lume rece, care evocă marile arhitecturi onirice ale lui Chirico transpuse în Europa de Est.

„În calitate de inventator al unei mişcări al cărui singur reprezentant este, cel al irealismului magic”, Cărtărescu invită cititorii într-o „fantasmagorie incredibilă, un Luna Parc în care te aşteaptă atracţii ameţitoare“.

Mircea Cărtărescu a publicat peste 30 de volume, traduse în peste 25 de limbi. Este laureat al mai multor premii internaţionale prestigioase, precum Premiul Thomas Mann, Premiul de Stat al Austriei, Premiul Formentor, Premiul internaţional de literatură al oraşului Berlin şi Premiul oraşului Leipzig pentru înţelegere europeană. De asemenea, ultimul deceniu a fost unul dintre numele frecvent menţionate ca solide candidaturi la Premiul Nobel pentru literatură.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Lucifer
16.06.2021, 11:03:57

Eu unul chiar cred că Cărtărescu este cel mai mare prozator al României din toate timpurile şi poate, da, cel mai important scriitor european actual. Termenul folosit de "irealism magic" mi se pare insuficient, mi se pare mai corect că acest Cărtărescu, ca şi Gabriel Garcia Marquez în "Un veac de singurătate", creează o adevărată metafizică a sufletului din ireala Balcanie, ridicându-l la înălţimi ameţitoare, mult deasupra timpurilor trecute.....

-6 (12 voturi)
Infractorul Burci
17.06.2021, 16:20:28

Lucifer, cum e când ai cap de fier?

-5 (5 voturi)
Andrei Tirighie
16.06.2021, 11:17:04

cu rușinea celui care nu este îndreptățit să spună lucruri mari, îmi fac curaj și zic că pe mircea cărtărescu, ca scriitor, îl consider ca fiind cel mai cel dintre scriitorii români din toate timpurile.

-2 (8 voturi)
Sârbul Vasile
16.06.2021, 12:58:01

Să fim serioși! Cărtărescu e mic copil pe lângă Marin Preda. E băgat la înaintare ca o forma de răsplată pentru neangajarea sociala, pentru autocenzura tacit acceptata.

+1 (5 voturi)
Iobag Nerfos
17.06.2021, 09:55:47

Hai sa fim seriosi, asta e un fel de Sandra Brown. Dar la cum sunt promovate non-valorile in toate domeniile nu m-ar mira

-6 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările