„Harry Potter“, cea mai râvnită serie a Târgului Gaudeamus. Ziarul „Adevărul“ a primit Trofeul Presei Scrise VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 125.000 de vizitatori au fost timp de cinci zile la Romexpo la Târgul de Carte Gaudeamus  FOTOGRAFII: Eduard Enea
Peste 125.000 de vizitatori au fost timp de cinci zile la Romexpo la Târgul de Carte Gaudeamus  FOTOGRAFII: Eduard Enea

Cea mai râvnită carte a târgului Gaudeamus, încheiat duminică seară, la Romexpo, a fost „Harry Potter“ de J. K. Rowling, de la Editura Arthur, iar ziarul „Adevărul“ a primit din nou Trofeul Gaudeamus pentru Presă Scrisă, premiu acordat prin votul publicului. Peste 125.00 de vizitatori au fost la Târgul Gaudeamus timp de cinci zile.

Ziarul „Adevărul“ a fost distins, duminică seară, cu Premiul Gaudeamus pentru Presă Scrisă, prin votul publicului, la finalul târgului de Carte Gaudeamus, desfăşurat timp de cinci zile la Romexpo. Cea mai râvnită carte a târgului stabilită tot prin Votul Publicului a mers la Editura Arthur pentru seria „Harry Potter” de J. K. Rowling.

gaudeamus

„Ziarul Adevărul e unul dintre puţinele cotidiene din România care mai are o pagină de cultură. E o bucurie să luăm aproape în fiecare an acest premiu la Gaudeamus, acordat prin votul publicului. Mulţumim publicului pentru că ne citeşte şi că rămâne alături de noi“, a declarat Simona Chiţan (foto), editor cultură la „Adevărul“, la decernarea premiilor Gaudeamus.

Dintre organizatorii Radio România, Attila Vizauer şi Vladimir Epstein au participat la gala de decernare a trofeelor. Celelalte trofee ale presei: pentru televiziune - postul România TV, pentru radio - Europa FM şi pentru online- hotnews.ro. Dintre edituri au fost premiate Humanitas (locul 1), RAO (locul 2) şi Nemira (locul 3).

image

Ioana Ieronim, premiu pentru traducere

Premiul de Excelenţăa fost acordat Editurii Tracus Arte, pentru susţinerea generoasă şi amplă a literaturii române contemporane. Premiul Educaţia a fost acordat Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Premiul pentru traducere „Antoaneta Ralian“, acordat pentru traducere din română într-o limbă străină: Ioana Ieronim - pentru traducerea volumului „House of the people – When Big Is Not Beautiful“ şi  Grete Tartler, pentru traducerea volumului „Poetry and Science – An Anthology of Contemporary Authors from Romania“, ambele volume fiind apărute la Editura Vremea.

Premiul pentru traducere „Antoaneta Ralian“, acordat pentru traducere dintr-o limbă străină în limba română: Veronica D. Niculescu, pentru traducerea volumului „Scrisori către Vera“ de Vladimir Nabokov, apărut la Editura Polirom. Premiul Miss Lectura a fost decernat domnişoarei Angela Izvercian.

"Cea mai aglomerată zi a salonului de carte a fost cea de sâmbătă, când au avut loc cele mai importante lansări de carte, cu personalităţi de primă mână invitate de edituri să prezinte noutăţile editoriale. Anul acesta au fost peste 125.000 de vizitatori, un număr apropiat de numărul de vizitatori de anul trecut“, a declarat, pentru „Adevărul“, Vladimir Epstein, fondator al Târgului Gaudeamus.

Jurnalista Ramona Ursu a lansat "Dosarele Securităţii"

Ramona Ursu şi-a lansat cartea la Gaudeamus. FOTO David Muntean

Despre cartea Ramonei Ursu, „Dosarele Securităţii: Marian Munteanu şi Miron Cozma versus Piaţa Universităţii“, lansată sâmbătă la standul Editurii Integral de la Gaudeamus, au vorbit alături de autoare personalităţi precum: regizorul Stere Gulea, creatorul documentarului „Piaţa Universităţii“, jurnalistul Grigore Cartianu, autor al unei serii de cărţi despre Revoluţia Română, şi editorul Costel Postolache, fondatorul Editurii Integral.

Regizorul Stere Gulea a mărturisit că, deşi initial, când a fost solicitat pentru interviu, a crezut că este vorba despre încă o carte despre anul 1990, atunci când a văzut cartea finală şi-a dat seama că este vorba despre altceva. Este o carte care ne schimbă felul în care gândim acele evenimente.

Jurnalistul Grigore Cartianu a fost mai tranşant: el a spus că chiar dacă am afla, prin absurd, că toţi vorbitorii de la balconul Pieţii Universităţii au fost informatori ai Securitătii, aceasta nu ar schimba nimic, nu ar modifica importanţa istorică a momentului în care sute de mii de oameni şi-au câştigat dreptul de a se exprima liber. Acele energii ale opoziţiei, a îndrăznit o presupunere Cartianu, s-a dorit a fi confiscate şi controlate de către oamenii sistemului, în speţă Virgil Măgureanu, poate şi Brucan, care era „diabolic“.

Dacă vrei să spui adevărul, aşteaptă-te să fii răstignit, a spus jurnalistul Grigore Cartianu.

Jurnalista Ramona Ursu, autoarea cărţii, a mai povestit încă o dată, pentru cei prezenţi, lungul travaliu care a dus la publicarea acestui volum. Autoarea a explicat că, în opinia sa, care nu a trăit personal acele evenimente (având aproape 10 ani la momentul Pieţei Universităţii), numai cunoaşterea deplină a adevărului istoric poate ajuta la mersul înainte al societăţii.

Parisul Cristinei Hermeziu „nu crede în lacrimi“

cristina hermeziu

Jurnalista şi scriitoarea Cristina Hermeziu (foto), blogger „Adevărul“, şi-a lansat sâmbătă, la Gaudeamus, primul volum de poezie: „Parisul nu crede în lacrimi“, la Editura Junimea, în colecţia Atrium. La lansare a participat şi scriitoarea Doina Jela. Criticul Ioan Holban a scris cuvântul însoţitor al cărţii.
Scriitoarea Doina Jela a spus la lansarea cărţii „Parisul nu crede în lacrimi“: „O cunosc pe Cristina Hermeziu de când i-am editat cartea Revolutia din departare, la editura Curtea Veche, in 2011, cu marturiile celor care au plecat din tara dupa 1989. A fost una din cele mai comentate si mai dezbatute cărţi, în presă, pe Facebook şi pe reţelele sociale, Ar fi meritat un al doilea volum numai din comentariile stârnite. Cu volumul Parisul nu crede în lacrimi , autoarea surprinde prin decupajul precis, în spirit de haiku, al cuvântului poetic. Poezia Cristinei Hermeziu e ca un inel subţire cu un brilant perfect tăiat în mijloc. Limpezi, poemele cuprind un sâmbure ermetic.“

Clotilde Armand şi Lucian Boia, vedete la Gaudeamus

Lansarea cărţii „Am ales România”, semnată de Clotilde Armand şi prezentată de directorul editurii Humanitas, Gabriel Liiceanu, a strâns la standul Humanitas un public impresionant. I-au urmat alte lansări care-au provocat interes, ale unor cărţi semnate de Radu Paraschivescu, M. Blecher (prezentat de Radu Jude şi Mircea Cărtărescu), Bob Dylan (prezentat de traducătorul său, Mircea Cărtărescu) şi Andreea Răsuceanu.

Maratonul lansărilor a fost deschis de o carte mai puţin obişnuită: „Am ales România”, semnată de politicianul USR Clotilde Armand. Volumul a fost prezentat de violonistul Alexandru Tomescu şi de directorul editurii, Gabriel Liiceanu. Acesta a declarat că, în momentul respectiv, cartea Clotildei Armand se află pe locul 6 în topul de vânzări şi că speră ca, după discursul său, să o aducă pe locul 2. De ce pe locul 2 şi nu pe locul 1? Pentru că pe locul 1 se află, în fiecare an şi la fiecare Târg, Lucian Boia („ne-a exasperat”, a glumit editorul).

Liiceanu a mărturisit că, după ce Clotilde Armand i-a învins reticenţa („noi nu publicăm programe politice, dar autoarea m-a asigurat de la primul telefon că nu este vorba de aşa ceva”), colaborarea cu proaspăta autoare Humanitas nu a fost deloc uşoară. Prin această carte, Clotilde Armand se prezintă ţării pe care-a ales-o, celei de-a doua ei patrii. Autoarea a glosat asupra celor două identităţi ale sale, franceză şi română, şi a felului în care se ranforsează una pe cealaltă.

A doua zi, a fost rândul lui Lucian Boia („ajuns la cel de-al 30-lea volum al operei sale“, a devoalat Liiceanu) să-şi lanseze cartea, „Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei“, în tandem cu directorul editurii. Cei doi au glosat despre diferenţa pe care-o face, în carte, Boia între Istorie – ca succesiune de evenimente imposibil de cunoscut în mod real – şi „istorii“ ale istoricilor, adică reprezentări ale Istoriei mari, de multe ori cu o tentă naţionalistă şi mitologizantă.

Lucian Boia a lansat o nouă carte pe teme istorice. „Istoria nu se repetă“

„Scriitori la Poliţie“ şi la Gaudeamus

lavinia balulescu

În volumul colectiv „Scriitori la poliţie“, coordonat de scriitorul Robert Şerban la editura Polirom şi lansat sâmbătă la Gaudeamus, au semnat, printre alţii, scriitorii: Ioana Nicolaie, Nora Iuga, Lavinia Bălulescu şi Radu Paraschivescu. La lansare a participat şi Lavinia Bălulescu, jurnalistă la Adevărul şi cea mai tânără scriitoare prezentă în volum. Ea a vorbit despre povestirea ei, caracterizată de Ioana Nicolaie ca „psihedelică“, dar şi despre cum totul pare să aibă legătură cu poliţia pentru ea. Bălulescu a caracterizat drept „foarte jucăuşă ideea“. Scriitoarea Ioana Nicolaie a vorbit prima despre povestirea ei, scrisă într-un un alt ton decât cel al restului volumului: „Povestea mea a fost gravă, să nu vă luaţi după ea, e un corp străin“. (Oana Maria Filip)

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite