Ieşit de sub drepturile de autor, „Mein Kampf“-ul lui Hitler proliferează în Europa mai ceva ca în anii '30. Curiozitate, informare sau neonazism?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adolf Hitler, cancelarul Germaniei între 1933 şi 1945, va rămâne pentru acest ev Monstrul prin excelenţă
Adolf Hitler, cancelarul Germaniei între 1933 şi 1945, va rămâne pentru acest ev Monstrul prin excelenţă

Cotidianul italian de dreapta „Il Giornale“ le-a propus sâmbătă cititorilor săi, sub deviza „cunoaşte pentru a respinge“, opusul „Mein Kampf“ al lui Adolf Hitler, o iniţiativă care scandalizează comunitatea evreiască şi pe premierul Matteo Renzi, relatează AFP. Scandal a provocat, de curând, şi editarea cărţii în Germania, statul centru al acţiunilor criminale ale Führer-ului, fără adnotările obligatorii prin lege.

Preşedintele Consiliului de Miniştri a reacţionat vehement, sâmbătă dimineaţa, într-un mesaj postat pe Twitter, faţă de publicarea în Italia a acestei lucrări programatice, redactată în 1925, a celui „care avea să comită cel mai mare genocid din Istorie“ (totuşi mult mai redus, cel puţin cantitativ, decât cele comise de Stalin şi, mai ales, de Mao).

"Mi se pare sinistru ca un cotidian italian să propună în prezent Mein Kampf al lui Hitler. Salut cu afecţiune comunitatea evreiască. Să nu se mai repete niciodată!", scrie Renzi, referindu-se la Holocaust.

"Este un lucru sinistru, la ani lumină de orice logică de aprofundare şi studiu ale Holocaustului", a reacţionat, la rândul său, preşedintele comunităţilor evreieşti italiene Renzo Gattegna, care denunţă ca "indecentă" iniţiativa Il Giornale.

"Citirea Mein Kampf este un veritabil antidot la toxinele naţional-socialismului",

s-a justificat ziarul, care publică o versiune din 1937 a opusului, într-o ediţie comentată de istoricul Francesco Perfetti.

Il Giornale precizează că Mein Kampf este prima dintr-o serie de opt cărţi dedicate istoriei celui de-al Treilea Reich, care vor fi puse în vânzare săptămânal.

O ediţie comentată de cercetători ai Mein Kampf a fost publicată la începutul lui ianuarie în Germania, în premieră de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce drepturile de autor au ajuns în domeniul public la începutul anului.

Potrivit cercetătorului italian Frediano Sessi, citat de postul Rainews24, este regretabil că această publicare nu urmează exemplul acestei ultime ediţii germane, în care "3.500 de note critice depăşesc ca mărime textul Führerului".

Cunoscut pentru poziţia sa de dreapta, mai ales în problema migraţiei, cotidianul condus de Alessandro Sallusti şi proprietatea lui Paolo Berlusconi, fratele fostului şef al Guvernului Silvio Berlusconi, este tipărit în aproximativ 200.000 de exemplare.

Tot ce are legătură cu naţional-socialismul este deosebit de sensibil în Italia, din cauza alianţei cu regimul fascist al lui Benito Mussolini.

Un editor din Leipzig a intrat în vizorul autorităţilor, după ce a reeditat „Mein Kampf“ fără adnotările obligatorii

Un mic editor din Leipzig, condamnat în trecut pentru incitarea la ură rasială, este în vizorul justiţiei germane, pentru că a propus spre vânzare lucrarea ”Mein Kampf” a lui Hitler, fără adnotările care sunt obligatorii din 1 ianuarie 2016, în Bavaria.

Parchetul din Bamberg a deschis o anchetă privitoare la reeditarea unei ediţii fără note de subsol şi comentarii a volumului lui Hitler, a unui editor de extremă dreaptă, a anunţat agenţia germană DPA şi cotidianul Bild, citate de Le Point.

”Cercetăm dacă putem să deschidem urmăriri”, a declarat un purtător de cuvânt al Parchetului, fără a preciza câte persoane sunt vizate de această anchetă şi dacă ele sunt implicate în mişcarea de extremă dreaptă.

Pe internet, un mic editor din Leipzig, condamnat în trecut pentru incitare la ură rasială, potrivit Billd, a propus, în pre-vânzare, textul lui Hitler, text fondator pentru nazism, la preţul de 27 de euro.

O ediţie comentată a volumului a fost publicată la începutul lunii ianuarie în Germania, pentru prima dată de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Versiunea adnotată a "Mein Kampf" a intrat pe listele germane de best-selleruri în ianuarie, iar în  aprilie a urcat pe primul loc al listei de nonficţiune a revistei Der Spiegel.

Această versiune de 2.000 de pagini a textului cuprinde 3.700 de adnotări ce încearcă să furnizeze un context al retoricii antisemite a lui Hitler şi să-i explice propaganda nazistă.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite