Interviu (partea a II-a) Crina Popescu, bibliotecară în Pietrari, Vâlcea: „Adaptare, acesta este cuvândul care m-a însoţit în ultimii 2 ani”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bibliotecara din Pietrari

Există biblioteci care trag după ele comunitatea, există biblioteci cu mentalitate europeană în satele din România.  Aici se desfăşoară în mod constant programe de educaţie şi proiecte punctuale facilitate de bibiotecari, chiar şi în pandemie. Am descoperit cu bucurie şi uimire o astfel de bibliotecă şi vreau să o cunoaşteţi cu toţii pe bibliotecara care a făcut aceste lucruri posibile.

În Biblioteca din Pietrari, judeţul Vâlcea, pandemia nu a pus stop educaţiei, ci a produs acele schimbări care o transformă într-un exemplu de bună-practică. Doamna bibliotecara Crina Popescu a ştiut cum să păstreze biblioteca un spaţiu al dialogului şi educaţiei. Sunt fericită că astfel de profesionişti există şi mişcă lucrurile acolo unde este atât de multă nevoie. Haideţi să vedem, cum! 

Pandemia a fost neprevăzutul care a tulburat mult activităţile din educaţie, cum aţi gestionat activităţile bibliotecii de când a început pandemia?

Cuvândul cheie a fost adaptarea... Este termenul care m-a însoţit în aceşti doi ani. Am adaptat multe dintre proiectela bibliotecii la on-line, am citit poveşti pentru copiii care nu puteau veni la bibliotecă, am scos la iveală „Minunăţiile bibliofile” pe care le ţineam ascunse în bibliotecă, am învăţat mult, perfecţionându-mă continuu, am mutat biblioteca într-un alt spaţiu, am colaborat şi mai mult cu alte biblioteci, asociaţii, fundaţii (în on-line, dar şi aici, acasă, atunci când s-a putut), iar pe lângă toate acestea, am scris proiecte, am implementat alte proiecte.

Sunt foarte diverse si multe proiectele pe care le derulaţi în bibliotecă, de aceea v-aţi ruga să îmi povestiţi doar despre cele pe care le-aţi avut în bibliotecă în ultimii doi ani.

O să vă povestesc despre câteva. Încep cu proiectul „Books not bullying” finanţat în cadrul Programului ERASMUS+, pentru că bullying-ul este o problemă relaţională serioasă, care necesită întotdeauna o soluţie şi schimbări semnificative la nivelul relaţiilor dintre copii şi adulţi, dar şi în dinamica unui grup de adulţi. Spre deosebire de comportamentele de violenţă, care apar spontan şi dispar de îndată ce intensitatea trăirilor emoţionale se diminuează, comportamentele de bullying nu dispar de la sine.În eliminarea comportamentelor de bullying este necesară o intervenţie directă din partea adulţilor, nu doar de simpla informare, în contextul în care acestea apar, atât în mediul şcolar, cât şi în cel familial.Considerăm că pentru a-i putea educa pe adulţi şi pe copii, este nevoie de educarea noastră, a celor care relaţionăm cu oamenii, adulţi sau copii din comunitate.

Un succes a fost faptul că, după ce am prezentat administraţiei locale oportunitatea de a oferi comunităţii acces gratuit la WiFi, prin înscrierea în proiectul WiFi4EU finanţat de Comisia Europeană, am primit acceptul de a reprezenta administraţia locală şi de a derula procedurile de înscriere şi de implementare din acest proiect. Comuna Pietrari se numără între cele 6 localităţi vâlcene şi cele 224 de localităţi din România selectate în prima etapă de proiect. Vom primi bonuri valorice de 15.000 de euro pentru instalarea de puncte de acces public şi gratuit la internet wireless. Toate acestea demonstrează că biblioteca publică poate să deţină un rol special în comunitate, recunoscut de administraţia locală, iar serviciile oferite în bibliotecă se axează pe îndeplinirea acestui rol.

Un alt proiect Erasmus+ derulat la Pietrari este „Dare to Care” - „ Îndrăzneşte să îţi pese”, implementat cu sprijinul România EDUCAB, bazat pe metodologia specifică, folosită de partenerii din Letonia, presupune o serie de întâlniri ale unor grupuri de adolescenţi în care se discută pe diverse subiecte de interes pentru ei, pornind de la exemple concrete. Biblioteca asigură în acest caz un cadru sigur şi profesionist pentru ca tinerii să poată vorbi despre provocările vârstei lor, iar bibliotecarul este trainerul care organizează şi facilitează discuţiile.

Foarte drag ne este şi „Trenuleţul cu poveşti”, ajuns la a doua ediţie, un proiect de colaborare inter-bibliotecară la care au luat parte 30 de biblioteci printre care Biblioteca Naţională a României, biblioteci judeţene, municipale, orăşeneşti, publice din întreaga ţară, ce se doreşte a fi o încercare de a aduce lumea bibliotecilor mai aproape de sufletul copiilor, de a-i determina pe aceştia să descopere plăcerea lecturii, să caute comori în cărţi, dar mai ales în locuri minunate, cu oameni frumoşi şi dedicaţi ce reuşesc de cele mai multe ori să ne transpună în lumi fantastice, din trecut sau din viitor, într-o aventură a minţii care face ca tot ce ne ţine uneori pe loc, să dispară.

Mai sunt proiecte punctuale, precum „Zestrea domniţelor”, de digitizare a patrimoniului local prin realizarea unei culegeri digitale şi a unei expoziţii de artă populară în cadrul bibliotecii, „Fiecare copil merită o poveste ” şi ”Punguţa cu două cărţi”, programe de literaţie timpurie derulate cu sprijinul Asociaţiei Ovidiu.Ro, „Caravana de Basm”, ateliere creative pentru copii de 8-12 ani, proiect deBASM în parteneriat cu Agenţia Împreună co-finanţat de AFCN şi Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul Vâlcea, proiectul „Scriitori şi cărţi în sate” şi „Luna fetelor din cărţile pentru copii”, iniţiate de Asociaţia 7 ARTE şi cofinanţate de AFCN, Administraţia Fondului Cultural Naţional, proiecte de promovare a lecturii, prin intermediul România EduCaB, „Prietenie pe o sfoară virtuală”, un parteneriat educaţional internaţional ce constă în activităţi practice care îmbină lectura şi desenul, promovând literatura pentru copii şi stimulând interesul pentru lectură al celor mici, initiat de Secţia pentru Copii şi Tineret a Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” din Braşov.

Sunt câteva programe permanente pe care le aveţi în bibliotecă, povestiţi-ne puţin despre ele, vă rog.

Wizards Code Club Pietrari este un clubul de coding ce funcţionează în cadrul bibliotecii noastre cu sprijinul Fundaţiei Progress şi a Simplon România. Cadrul este proiectul „Code Kids - Copiii fac coding la biblioteca”, cu activităţi permanente, off-line dar şi on-line. Grupele de avansaţi s-au remarcat în ultimii ani la nivel judeţean, la Târgurile de Ştiinţă organizate la Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul, dar şi în cadrul Europe Code Week. Copiii au susţinut prezentări în cadrul unor evenimente de promovare a rezultatelor proiectului Code Kids desfăşurate la Bucureşti, la Societe Generale Global Solution Centre, dar şi în faţa unor invitaţi speciali ai Aspen Institute, ai companiilor din industria IT şi Telekom, precum: Mihai Raneti, Claudia Dehelean, Mircea Geoană, George Buhnici, etc. De asemenea, participarea la diferitele competiţii organizate în cadrul proiectului Code Kids şi în competiţii naţionale organizate prin alte iniţiative de profil ne-au adus satisfacţii deosebite prin premierea clubului nostru la competiţiile de Scratch, de AppInventor, de Hardware, competiţii jurizate de un juriu alcătuit din specialişti IT, fapt ce a demonstrat pregătirea foarte bună a coderilor noştri. O altă reuşită a dezvoltării acestui club o constituie şi proiectul Erasmus+ ”Coding with Outdoor Games”, prin care coderi ai Wizards Code Club Pietrari, vor participa la „mobilităţi”, adică cei mici vor merge în această iarnă şi în anul ce va urma în Macedonia de Nord, Lituania, Italia şi Turcia.

De asemenea, am dezvoltat „Bebeteca”, iar programul constă în lecturarea de poveşti bebeluşilor şi copiilor cu vârsta sub 3 ani, într-un cadru special adaptat vârstei lor, folosind colecţia de carti Montessori a bibliotecii, cărţi realizate cu ajutorul voluntarilor bibliotecii, dar si alte volume special create pentru cei mai mici utilizatori ai bibliotecii. Toate poveştile şi textele selectate sunt adecvate vârstei lor. Bebeteca este un spaţiu în care cei mici, dar şi mămicile lor, socializează şi petrec timp de calitate.

La Pietrari avem şi o „Biblioteca de seminţe" de unde oamenii pot „împrumuta”, evident, fără niciun ban, seminţe pentru propriile grădini. La fel ca într-o bibliotecă normală, trebuie să-şi facă fişă pentru a putea lua seminţe, având obligaţia să returneze alte seminţe în schimb. Acum, biblioteca dispune de peste 50 de soiuri de legume, flori şi fructe, etichetate şi clasificate corespunzător. Ne propunem ca în viitor să oferim cultivatorilor posibilitatea de a prezenta o parte din produsele cultivate pe cont propriu, asigurând un schimb de legume şi fructe proaspete, să organizăm evenimente culinare la care să fie puse în valoare produsele agricole obţinute din seminţele împrumutate de la bibliotecă.

Mai avem şi un Club de robotică şi imprimare 3D – la care participă studenţi, elevi de liceu, adulţi specializaţi în electrotehnică şi electronică. Este vorba de asamblarea a 15 kit-uri robotice ce se află în colecţiile bibliotecii şi de utilizarea a două imprimante 3D pe care le pot folosi cei care au nevoie, dar şi de cursuri şi ateliere destinate publicului, susţinute de voluntarii bibliotecii noastre.

Cum atrageti fonduri pentru proiecte şi ce planuri aveţi pentru anul viitor?

Fondurile vin din proiectele cu finanţare europeană, din proiectele pe care le câştiogăm, din colaborări cu instituţii şi organizaţii la nivel local şi judeţean, dar şi cu alte organizaţii, asociaţii şi fundaţii din ţară, care pot sprijini şi finanţa activităţi şi proiecte ce pot fi implementate în bibliotecă.

În prezent, aştept rezultatul a trei proiecte cu finanţare europeană, proiecte Erasmus+: unul dintre acestea a fost scris şi depus, cu implicarea grupului de tineri voluntari ai bibliotecii, la data de 3 octombrie pe Corpul European de Solidaritate, cel de-al doilea a fost depus de către Biblioteca Pietrari la data de 5 noiembrie pe linia de finanţare Erasmus+ - ”Parteneriate la scară mică ”, iar cel de-al treilea, pe aceeaşi linie de finanţare, ca şi partener al altor organizaţii din Italia şi Turcia.

Doamna bibliotecară, spuneţi-mi, trei lucruri care va fac fericită.

Sunt lucruri fireşti, dar nepreţuite, zâmbetul nepoţelului meu de 3 luni, sănătatea părinţilor mei, bucuria şi surpriza tuturor celor care trec pragul bibliotecii „mele”.

Puteţi citi partea I a interviului cu doamna bibliotecară Crina Popescu, de la Biblioteca din comuna Pietrari, judeţul Vâlcea, aici: Interviu (partea I) Crina Popescu bibliotecar în Pietrari, Vâlcea: „Un om care citeşte este un om puternic”

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite