Cărţi

articolul anterior articolul urmator

BOOKFEST Istoricul Lucian Boia: „Românii se trag mai mult din comunism decât din daci şi din romani“

19
4 Jun 2016 17:27:02
Autor: Medeea Stan
Lucian Boia şi Gabriel Liiceanu, la Bookfest.    Foto: Medeea Stan/ Adevărul
Lucian Boia şi Gabriel Liiceanu, la Bookfest.    Foto: Medeea Stan/ Adevărul

Sâmbătă, la standul Editurii Humanitas de la Salonul de Carte Bookfest, a avut loc lansarea volumului „Strania istorie a comunismului românesc (şi nefericitele ei consecinţe)“ de Lucian Boia. Autorul cărţii şi filosoful Gabriel Liiceanu au fost prezenţi la eveniment.


Istoricul Lucian Boia şi filosoful Gabriel Liiceanu au vorbit, sâmbătă la Bookfest, despre volumul „Strania istorie a comunismului românesc (şi nefericitele ei consecinţe), publicat recent la Editura Humanitas. 

Gabriel Liiceanu: „Cred că am lansat împreună cu domnul Boia cam toate cărţile pe care le-a publicat în ultimii şase ani. Simt nevoia să-i fac un elogiu, după care o să vorbesc despre cartea «Strania istorie a comunismului românesc». Există o propoziţie a lui Cioran care mi-a rămas în minte de-a lungul anilor: «Nu scrii fiindcă ai ceva de spus, ci pentru că ai dori să spui ceva». Urma asta e foarte adâncă, pentru că împarte scriitorii în două: oamenii ca Lucian Boia fac parte dintre oamenii de ştiinţă umanişti care scriu pentru că au ceva de spus. Noi, cei alţi câţiva, care scriem filosofie, să zicem, scriem pentru că am dori să spunem ceva şi nu suntem siguri că vom reuşi. (...)    
Cred că în clipa de faţă, dintre toţi intelectualii români, dintre oamenii de ştiinţă umanişti, Lucian Boia este persoana care scrie pentru că vrea să tălmăcească şi să înţeleagă şi să ne ajute să înţelegem lucruri pe care le-am trăit, dar nu le-am înţeles. E vorba de propria istorie, de istoria Europei, de istoria unor epoci diferite. (...)

Cartea are un titlu extrem de explicit, dar şi foarte literar: «Strania istorie a comunismului românesc (şi nefericitele ei consecinţe)». Titlul ne spune că este vorba de perioada pe care am trăit-o timp de patru decenii – de ce anume este ea stranie, iar subtitlul ne spune în ce fel de lume am intrat după 1989. (...)
Dar de ce are Lucian Boia privilegiul de a fi înţeles ceea ce noi nu am înţeles? Deşi trăim cot la cot cu el. Răspunsul e simplu: pentru că este istoric. (...) Cărţile lui nu sunt eseuri, ele au valoare de cunoaştere. 

Ce credeam noi că am înţeles din comunism şi, de fapt, n-am înţeles? (...) Vă spun pornind de la mine. Unii dintre dumneavoastră or fi înţeles şi ce mie mi-a scăpat. În primul rând, mi-a scăpat «altfelul», cuvântul care îi place atât de mult domnului Boia şi care are atâta acoperire. «Altfelul comunismului românesc». Am crezut, personal, că ceea ce am trăit între ‘48 şi ’89 a fost un fenomen analog întru totul cu ceea ce s-a petrecut în Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, RDG. Fals. Citind această carte, afli că ceea ce am trăit noi, alături de celelalte popoare care făceau parte din Blocul Sovietic, are marca unică a acestui loc. (...) O să dau un citat din carte, care spune totul: «Se va vedea astfel cum ţara cu cei mai puţini comunişti a devenit ţara cu Partidul Comunist cel mai numeros, în termeni relativi. Cum o societate abia atinsă de ideologia comunistă s-a colonizat în profunzime până într-atât, încât s-a despărţit mai curând de comunism ca oricare alta. Cum, virulent anti-naţională într-o primă fază, a sfârşit prin a deveni ultranaţionalistă. Cum s-a inventat în România comunismul dinastic, fără echivalent în Europa şi comparabil, fără a-şi pierde nota de originalitate, doar cu regimul din Coreea de Nord. (...)

Pentru perioada după 1989 şi până astăzi, nu am să vă ţin discursuri. O să dau două-trei citate şi o să închei: «Oricât ar părea de ciudat, decembrie 1989 nu a fost în punctul său de plecare o revoluţie anticomunistă. A avut, desigur, şi o asemenea dimensiune, rămasă minoritară. Oamenii s-au revoltat din motive mai curând alimentare decât filosofice, nu împotriva comunismului ca sistem, ci ca răspuns la insuportabila deteriorare a condiţiilor de trai, vinovat fiind socotit nu neapărat regimul, ci Ceauşescu. Cât despre noua conducere a ţării, aceasta numai anticomunistă nu era; alcătuită cu mici excepţii din foşti lideri comunişti sau din odraslele lor“.  

Pentru a concluziona, Liiceanu a citit următorul fragment: „Comunismul a pierdut partida, comuniştii, însă, au câştigat-o. E ca şi cum întreaga poveste a comunismului nu ar fi avut alt rost decât acela de a înlocui o clasă dominantă cu alta. Cel puţin, nu trebuie să ne temem că oamenii aceştia, foşti comunişti, şi urmaşii lor ne vor întoarce la regimul care i-a ridicat pe scara socială. Nicio grijă. S-au convertit total şi se simt ca acasă, în jungla actuală“. 

Lucian Boia: „Cu siguranţă este ultima mea carte despre comunism. Am început să scriu despre comunism imediat după prăbuşirea sistemului. (...) Ceea ce am căutat cu această carte a fost, pe de o parte, să povestesc comunismul. Sigur, nu tot ce s-a întâmplat în comunism este selecţia pe care am propus-o. (...) Într-adevăr, este o istorie stranie, în interiorul unei istorii stranii ea însăşi –mă refer la comunismul mondial. Comunismul a fost o aberaţie, până la urmă, care i-a indus în eroare pe mulţi. (...) A fost o încercare de a înrădăcina o utopie, dar niciodată o utopie nu are cum să fie transpusă în viaţa reală. (...) România de astăzi se trage din comunism în mai mare măsură, pentru că regimul comunist a dărâmat enorm şi a construit enorm. Aşa că am spus, oarecum ironic, dar serios, că românii se trag mai mult din comunism decât din daci şi din romani. Sigur, ne tragem din daci şi din romani la distanţă de 2000 de ani, dar nu mai semănăm chiar atât de bine cu aceste popoare antice, care aveau cu totul altă cultură şi mentalitate, însă de comunism suntem foarte apropiaţi“. 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Alfa Omega
4.06.2016, 18:18:40

De minciunile lui boia noi romani suntem satui .....doar asocierea tradatoare a lui liceanu este noutatea ! Unde sunt cei care il ridicau pe tradatorul asta in slavi ? Acestia sunt scriitori de rusine nationala ! Huooo non-valorilor !

+1 (25 voturi)
Alfa Omega
4.06.2016, 18:22:14

Tradare , tradare dar bkne ca stim si noi sa putem boicota scriierile marsavd a lui boia si liceeanu ! Iata ca trag si apa dupa ei ....!

+1 (23 voturi)
Semper Fidelis
4.06.2016, 18:20:12

Pe langa faptul ca Boia are prostul obicei de a-si mitiza propria persoana, se pare ca de data asta si-a dat in petec cu aventura comunista si blamarea unei oranduiri general blamate. Lucian Boia se trage dintr o familie de italieni, dupa mama, din clanul Morandini, provenit din Predazzo, localitate din Tirolul de sud. Bunicul lui din partea materna era inginer de drumuri si a venit in Romania sa-si faca meseria. Tatal lui Boia era din Dobrogea, insa mama sa a divortat de acesta, iar el a ramas atasat familiei de origine italiana si de religie catolica. De copil, Boia mergea la biserica catolica din oras. Astfel se explică aversiunea sa disimulata sau neintelegerea spirituala fata de ortodoxie, ca liant al natiunii romane. Totodata ii repugna ideea de natiune si nu suporta critica, ca un veritabil "anticomunist". Spune oricui este dispus sa-l creada ca nu a citit cartea lui Ioan Aurel Pop, care demanteleaza teoria sa despre demitizarea istoriei nationale, afirmand gresit ca istoricul clujean sustine ideea de natiune in Evul Mediu. Era bine daca Boia ne-ar fi spus cum a devenit membru PCR in anul patru de facultate si cum a "reusit" , in Romania fiind, sa participe ca martor la evenimentele Primaverii de la Praga din 1968. Pe vremea aia, un istoric din Cluj, ca exemplu, trebuia sa astepte doi ani ca sa primeasca pasaportul verde pentru o banala excursie in Ungaria.

+7 (21 voturi)
Alfa Omega
4.06.2016, 18:29:17

Italian care scrie asa ofdinar despre romani ? BIne ca totusi nu dste roman ca este vandut total ungurilor ! Daca citesti ce a scris iti vine sa il bagi cumva su undeva intr-o zona unde a fost candva si a iesit ce a iesit...

+3 (19 voturi)
Menumorut
4.06.2016, 19:41:37

"Cum s-a inventat în România comunismul dinastic, fără echivalent în Europa şi comparabil, fără a-şi pierde nota de originalitate, doar cu regimul din Coreea de Nord. (...)" Ha..ha..ha..Doar trei tari in lume au avut ca si presedinti copii ai unui fost presedinte... Coreea de Nord....Siria..si SUA... Asa ca mai lasati exagerarile...

+5 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (19)