Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Jurnalul unei adolescente ucise de nazişti în 1942, publicat de familia sa după ce a stat decenii în seiful unei bănci

22
13 Sep 2019 06:34:44
Autor: Cristina Ene
FOTO captura CNN
FOTO captura CNN

Jurnalul secret al adolescentei poloneze Renia Spiegel, împuşcată de nazişti în 1942, păstrat în seiful unei bănci din New York de către familia supravieţuitoare, urmează a fi publicat pe 19 septembrie, relatează CNN.

Mult timp, jurnalul Reniei nu a putut fi citit de familia supravieţuitoare, sora şi mama sa, care l-au considerat prea dureros; până şi mai târziu l-au putut citi doar pe sărite.
 
Fata, ucisă la 18 ani, a trăit în Przemysl, un oraş din sud-estul Poloniei aflat sub ocupaţie sovietică până la invadarea URSS de către nazişti, în 1941.
 
Jurnalul de aproape 700 de pagini începe din ianuarie 1939, pe când Renia avea 15 ani, şi documentează fuga din calea raidurilor aeriene din oraşul său, dispariţia unor familii evreieşti şi înfiinţarea ghetourilor.
 
Renia şi sora sa Elizabeth (Ariana) au fost separate de mama lor, care se afla în partea germană în timpul războiului. Aproape fiecare notă de jurnal era încheiată de Renia cu „Dumnezeu şi Bulus mă vor salva”, Bulus fiind porecla mamei sale.
 
Renia, care visa să fie poetă, a presărat jurnalul cu zeci de poezii, dar şi cu relatări despre starea sa de îndrăgostită pentru prima dată de un băiat care se chema Zygmunt Schwarzer. Cei doi s-au sărutat prima dată cu doar câteva ore înainte de intrarea naziştilor în Przemysl.
 
Renia a fost ucisă în 1942, la 18 ani, naziştii descoperindu-i ascunzătoarea într-un pod. A lăsat jurnalul prietenului ei, care a scris ultimele rânduri cutremurătoare ale jurnalului: „Trei împuşcături! Trei vieţi pierdute! Nu mai aud decât împuşcături”.
 
Schwarzer l-a dat altcuiva să-l păstreze înainte de a fi deportat la Auschwitz. A supravieţuit, a emigrat în SUA, iar în 1950 a reuşit să returneze jurnalul surorii Reniei şi mamei lor, care se aflau la New York.
 
Elizabeth, sora sa, nu a putut să-l citească, hotărând să-l depoziteze la bancă, într-un seif. Abia în 2012, fiica sa, Alexandra Bellak, a insistat ca jurnalul să fie tradus în engleză pentru a fi citit în toată lumea.
 
„Am fost curioasă să aflu despre trecutul, moştenirea, ca şi despre această femeie deosebită al cărei nume îl purtam (al doilea nume e Renata), pentru că nu ştiu poloneză (mulţumesc, mamă!). Iar ea nu l-a citit niciodată, îl găsea mult prea dureros”, a declarat Alexandra într-un interviu pentru CNN.
 
„Am văzut profunzimea şi maturitatea rândurilor, şi am descoperit scriitură fină şi poezie, iar cu ascendenţa ismelor în zilele noastre – anitisemitism, populism şi naţionalism – şi eu, şi mama mea am înţeles că e imperios necesar să aducem la viaţă toate acestea.”
 

15 iulie 1942

Ţineţi minte această zi, în fiecare detaliu. O veţi povesti generaţiilor viitoare. Suntem închişi în ghetou de azi, de la 8 dimineaţa. Aici voi trăi de acum încolo. Lumea este despărţită de mine şi eu sunt despărţită de lume.

Jurnalul va fi lansat de Penguin Books pe 19 septembrie. „Un testament extraordinar atât al grozăviilor războiului, cât şi al vieţii care pulsează în cele mai negre dintre zile”, au scris cei de la Penguin în prezentarea cărţii.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Saḥīḥ ŞERBAN
13.09.2019, 09:05:03

saḥīḥ ŞERBAN cel autentic "Fata, ucisă la 18 ani, a trăit în Przemysl, un oraş din sud-estul Poloniei aflat sub ocupaţie sovietică" Rusii în general sunt lepadaturi imperialiste . aşa au prosperat prin furtul altor natii , prin rapt , prin jumuleli . pe luatelea de-a gata , de la alții cu japka , fără bani ! . Aşa s-au îngrăşat prădacii , din munca popoarelor pe care le-au căpuşat . Sper s-o sfârşească-n dezolare , prăbuşire şi ruini .

+12 (20 voturi)
Markus Roman
13.09.2019, 09:15:58

A trait in partea ocupata de sovietici, dar a a fost impuscata de nemtzi, desteptule. Nu esti cu nimic mai breaz decat criminalii aceia. Daca ai putea, ai fi capabil sa faci si tu in Rusia aceleasi atrocitati ca si descreieratii fascisti. Uite-te cu cata ura si sete de razbunare postezi.

-7 (13 voturi)
IonIon Codreanu
13.09.2019, 09:43:50

Dacă ai cunoaște ISTORIE, ai ști că cei mai rapace au fost britanicii (a domnit peste aproape jumătate din lume), iar după ei toți cei pe care ăi admiri tu astăzi... Dar, fiind fără școală ești victima ușoară a celor care te asmut: șo pe ei!

-7 (15 voturi)
LILIANA KUZNETOVA.
13.09.2019, 10:18:44

Nazisti ca nazisti, sunt mici copiii pe linga bestiile ruserloce.... Rusia nu a respectat nici macar semnatura pusa pe tratatul care mentinea intreaga Ucraina, asa zisa lor sora, ai carei cetateni i-a ucis de mai multe ori in istorie. Si toate dezechilibrele si radicalizarea au inceput in Orient cand rusii au intrat in Afganistan, nu pentru a propune o societate mai buna, etc. pe care nu au putut sa si-o faca nici acasa, cu toate tarile bananiere. Englezii, cu ilustrii lor scoliti in araba au impartit atat de bine acele zone, ca acum se arunca in aer intre ei intr-o veselie. Iar situatia din Siria s-a inrautatit de cand au intrat rusii pentru a-l sustine pe cel care a inceput macelul. URSS nu a fost capabila sa sustina cursa inarmarilor, cu toate ca dispunea de mai multe state, de o parte a Europei inca sensibila la propaganda. Acum e partea care ii uraste mai mult, asa ca singuri nu ii vad bine, cu un pret al petrolului la care americanii sunt mai competitivi, cu toata aversiunea pentru sisturi, care sunt raul mai mic, decat Osetia, Donbas, Transnitria, unde creste doar crima si foamea.

+10 (12 voturi)
kalu kalu
13.09.2019, 10:24:45

si Jarmanika isi vede mai departe de trecutul sau glorios, a primit mormane de bani dupa razboi, pentru reconstructie si nu a platit suficiente despagubiri pentru razboi. Si acum isi permit sa dea lectii de democratie si ETICA. Pentru tari corupte, gen Romania. Nu spun ca nu este asa, dar ei sunt ultima tara care are dreptul sa ridice capul din pamant. Daca ar fi fost echitate, tara aceasta ar fi trebuit sa DISPARA, sa fie impartita dupa razboi. Aceasta este echitatea pe aceasta planeta. Vorbarie si atat. Banul conteaza si mai mult, puterea militara. Ce nu se poate lua cu bani, se ia cu tancurile. Vezi Crimea. Zice sau face cineva ceva? NU. Jamal Khashoogi-asasinatul a fost dovedit video/foto/audio. Face cineva ceva? NU. De ce? De bani, de prietenii, de ce vreti voi. Restul este vrajeala.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (22)