LANSARE. „Se întorc morţii acasă“, de Cornel Constantin Ciomâzgă, un volum despre identitatea românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorul Cornel Constantin Ciomâzgă FOTO Joop Juyn
Autorul Cornel Constantin Ciomâzgă FOTO Joop Juyn

Luni, de la la orele 14.00, la Biblioteca Naţională a României, va avea loc lansarea cărţii "Se întorc morţii acasă", semnată de autorul Cornel Constantin Ciomâzga. La lansare vor participa acadamicianul Eugen Simion, Nicolae Bordaliu (supraveţuitor al temnitelor comuniste, fost membru al Rugului Aprins) şi scriitorul teolog Florin Caragiu. Cartea prezintă o întâmplare reală, cu personaje reale, refectând învăţaturile şi pilde creştine.

Volumul „Se întorc morţii acasă" vorbeşte şi despre  România. Despre o Românie necunoscută din punct de vedere cultural şi duhovnicesc. Despre o Românie rău cunoscută ca factologie şi efect moral a celor petrecute în perioada comunistă. Şi despre o Românie nerecunoscută pentru cele cu adevărat bune şi importante. 

Este vorba mai întâi despre un om care trece prin experienţa unei morţi clinice neidentificate ca atare şi care, prin şăgalnica nebăgare de seamă a celor apropiaţi, ajunge de-a dreptul în mormânt. Experienţa aceasta teribilă a mormântului şi-o istoriseşte pe scările metroului, acolo unde făcea un popas, istovit de toate tevaturile la care era supus pentru ca să iasă din evidenţele morţilor şi să reintre în evidenţele viilor. 

        Cartea dezvăluie ce-a însemnat asta, intrând prin toate cotloanele vieţii lui, din copilărie până într-o zi când aflăm că torţionarul ajunge să se spovedească la un bătrân duhovnic care fusese cândva, cu 36 de ani in urmă, nici mai mult nici mai puţin decât cea mai opresată victimă a lui. De aici intră în litera cărţii cel de-al doilea personaj principal, cu experienţa lui incredibilă, trăită 21 de ani în temniţă, dar şi în afara ei, într-o monastire. După temniţă amintesc doar întâlnirea lor cutremuratoare, unde, în timpul spovedaniei, torţionarul nu-l recunoaşte pe bătrân, dar acesta şi-l reaminteşte şi, ca duhovnic, este nevoit să-l asculte spovedind, printre alte orori, cum i-a ucis fratele, cum i-a violat sora şi cum i-a întocmit lui însuşi un fals dosar, urmare căruia avea să capete 21 de ani de muncă silnică. Este un moment. Nu? Este un examen! Aşa-i?  

14 ani, retras prin mănăstiri

  

constantin ciosmanga

Cornel Constantin Ciomâzgă, unul dintre cei mai importanţi publicişti ai anilor ' 90, întemeietor şi director al unor publicaţii şi al primelor posturi de radio private din România, profesor la Facultatea de Jurnalistică, mentor al unor mari gazetari de astăzi, se retrăgea în urmă cu 14 ani în chiliile unor mănăstiri pentru a ieşi de acolo cu o carte care avea să spargă tiparele, devenind best seller în foarte scurtă vreme. Cartea sa, "Lucrarea", a fost declarată "cel mai căutat român postrevoluţionar", tirajele epuizându-se cu rapiditate de fiecare dată.
   
Timp de zece ani scriitorul a stat din nou ascuns prin sihaştri şi locuri tainice, numai de el ştiute, pentru ca acum să revină cu o nouă carte ce se anunţă a fi cu mult mai răvăşitoare decât prima.
 
Un subiect "împrumutat tot din realitate", cum dezvăluie autorul, având ca personaje principale un călău şi pe victima sa. Un fost torţionar comunist şi cea mai opresată victimă a lui, se întâlnesc după zeci de ani, fiecare cu viaţă să incredibilă, spre a trăi împreună o experienţă de legendă.
 

 
  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite