Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Lăsaţi Biblioteca Naţională în pace!

13
21 Feb 2014 19:22:20
Alex Ştefănescu
„Are încăperi înalte, luminoase, cu geamuri de la podea până la tavan şi
 se oglindeşte în apa Dâmboviţei care, ajungând la bibliotecă, face o 
curbă largă asemănătoare cu un lac.”
„Are încăperi înalte, luminoase, cu geamuri de la podea până la tavan şi se oglindeşte în apa Dâmboviţei care, ajungând la bibliotecă, face o curbă largă asemănătoare cu un lac.”

După mulţi ani de tergiversări, ilustrând proasta administrare a ţării de către iubiţii noştri conducători, clădirea destinată Bibliotecii Naţionale a fost, în sfârşit, dată Bibliotecii Naţionale. Ea nu era terminată în 1989, astfel încât, în perioada care a urmat, în deplină libertate, arhitecţii români au avut posibilitatea să schimbe cursul definitivării ei, astfel încât să nu semene cu clădirile-mausoleu de genul Casei Poporului.

La rândul lor, salariaţii Bibliotecii Naţionale s-au mobilizat cu un entuziasm renăscut (fără legătură cu salariul lor mai mic decât al lucrătorilor de la salubritate) şi au populat spaţiile generoase cu cărţi şi, mai ales, cu mii şi mii de cititori dornici să se cultive. A rezultat astfel un adevărat palat al culturii scrise, care freamătă de activitate. Are încăperi înalte, luminoase, cu geamuri de la podea până la tavan şi se oglindeşte în apa Dâmboviţei care, ajungând la bibliotecă, face o curbă largă asemănătoare cu un lac.

Particip frecvent la manifestările organizate de bibliotecă, naţionale şi multinaţionale, inaugurări de expoziţii, conferinţe, lansări de cărţi. Uneori, mărturisesc, intru în clădire numai şi numai ca să mă uit la tinerii care învaţă, cu atâta seriozitate, încât redevin optimist şi încep să cred că în România nu e totul pierdut. Au la dispoziţie, peste tot, chiar şi în holuri, mese de lucru, în jurul cărora stau câte doi-trei (cu laptop-uri, cu cărţi şi reviste, cu teancuri de fişe) absorbiţi de lectură sau de discuţii referitoare la ceea ce citesc.

Nu ştiu cum s-au format în timp, nu ştiu ce idealuri îi însufleţesc (cum să ştiu, dacă în emisiunile TV sunt prezentaţi sau invitaţi să vorbească aproape numai oameni de nimic?), dar, judecând după rezultatele muncii lor, se poate spune că bibliotecarii (în marea lor majoritate, bibliotecare) de la Biblioteca Naţională sunt admirabili, că au creat o instituţie de nivel european.

Mă mândream cu această instituţie! Şi iată că acum începe din nou hărţuirea ei iresponsabilă! Ministerul Culturii încearcă iar, folosindu-şi autoritatea lipsită de prestigiu, un fel de autoritate birocratico-poliţienească, să deposedeze Biblioteca Naţională de o jumătate din clădire (parterul şi mezaninul). ministrul Culturii, care (ca şi alţii dinaintea lui), n-are nicio legătură cu cultura crede că o bibliotecă este un depozit de cărţi şi că n-are nevoie de alte spaţii. Intenţia sa este să ia sălile de conferinţe (pe cea mai mare a luat-o de la început), holurile cu luminatoare în plafon, terasele etc. şi să le închirieze ca să facă... bani. Cui să le închirieze? Şi ce activităţi să se desfăşoare în ele? Nunţi şi botezuri?  Dacă ar fi disponibile pentru a fi închiriate, le-ar închiria Biblioteca Naţională însăşi, care are mai mare nevoie de bani decât oricine altcineva. Dar nu sunt disponibile!

Domnule ministru, lăsaţi Biblioteca Naţională în pace! Această instituţie este ADN-ul  poporului român! Este o crimă împotriva culturii naţionale ceea ce vreţi să faceţi! Cum puteţi să-i izgoniţi pe tineri, studenţi şi elevi, pe profesori şi cercetători, din acest paradis al cărţii?

Mai puteţi să vă salvaţi reputaţia acum, în ultima clipă! Dacă renunţaţi la intenţia dv., vă promit că n-am să povestesc nimănui din străinătate ce acţiune descalificantă aţi iniţiat. Dumneavoastră ce sunteţi, ministrul Culturii sau al Anticulturii?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Radu Mircea
21.02.2014, 20:45:11

Haide domnule Stefanescu , dvs chiar credeti ca ministrul culturii stie sa citeasca ??? Pai asta era singurul criteriu la numire : sa stie sa scrie fara a sti sa citeasca , mai ales sa stie sa semneze fara ajutorul degetului pus in loc de stampila .

+4 (8 voturi)
Camelian Propinatiu
21.02.2014, 23:14:43

Ca tara inapoiata, RO ar trebui sa se zbata sa aiba o Biblioteca Nationala cât a Frantei! Tu ditamai guvernul sa te economisesti, din 1989 incoace, de la educatie si cultura, slujindu-te de profi ieftini si de comasari, e ca la familii din alea inapoiatele rau, de le reduce la sapun, pasta de dinti si deodorant/ antiperspirant!

+1 (3 voturi)
Manuel Stănescu
21.02.2014, 23:19:39

Vă recomand articolul meu despre plagiatul vizibil de pe stația orbitală al „domnului” ministru. În ceea ce privește cultura, e sublimă și lipsește cu desăvârșire, dar cred totuși că îl supraevaluați. Mă îndoiesc că există o singură inițiativă care să-i aparțină, că doar de aceea a fost pus într-o asemenea funcție.

+4 (6 voturi)
Dan Paval
22.02.2014, 05:28:15

Domnule Alex, Nu-I intentia lui! el habar nu are cu ce se maninca cultura unui neam...acest "gigel" a fost pus pentru ca era si este santajabil si asculta la comenzile ocultei mondiale! Nu vedeti ca acesti khazari neo-kominternisti - care-si zic si "evrei" si "semiti" - conduc sub nume romanesti tara din 1990 incoace? Nu vedeti ca vor sa ne PALESTINIZEZE? sa ne fie rusine ca cel mai mare grup de crima internationala organizata khazaro-sionista ne calareste de zeci de ani de zile si noi tacem! tacem si rau facem!

+2 (4 voturi)
Vasile Nanea
22.02.2014, 06:55:04

Este straniu să constați că sub Ceaușescu s-a acordat culturii un asemenea spațiu, care rivalizează acum cu cele mai cunoscute instituții în materie din Europa, iar acum vine domnul Gigel (ce ghinion e să fii ministrul culturii cu un nume atât de... drăgălaș - s.a.) și vrea să-l înjumătățească. În plus, această instituție națională este condusă de o personalitate culturală carismatică de excepție, care iubește BNR ca pe propria casă. Cine, de fapt, vrea să distrugă această fericită întâmplare, și de ce? Tot respectul pentru gestul domnului Alex Ștefănescu. Suntem alături de Domnia Sa, și suntem mulți. Așadar, atenție, domnule Gigel!

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările