Cărţi

articolul anterior articolul urmator

La metrou, s-au închis uşile şi s-au deschis cărţile

3
27 Mar 2019 20:13:50
Autor: Otilia Andrei
Timp de două ore, citititorii din metrou au primit noi cărţi de la Litera FOTOGRAFII: Bogdan Zop
Timp de două ore, citititorii din metrou au primit noi cărţi de la Litera FOTOGRAFII: Bogdan Zop

În cadrul  campaniei de încurajare a lecturii în metroul bucureştean,  „Cartea la metrou“,  toţi călătorii care au fost surprinşi, azi, cu o carte în mână, au primit cadou o carte Litera.

Miercuri, în intervalul orar  9.00 – 11.00, pe Magistrala 2, Pipera – Berceni – Pipera , călătorii mici şi mari surprinşi citind la metrou au primit o carte de la voluntarii dedicaţi campaniei. Au răspuns invitaţiei la lectură mii de cititori, voluntarii descoperind peste 2000 de cititori în intervalul de doup ore. Pentru adulţi au fost pregătite titluri consacrate din clasici şi contemporani  din colecţia „Carte pentru toţi“, precum „Dragă viaţă“ de Alice Munro (câştigătoare a Premiului Nobel ), „Învierea“ de Lev Tolstoi, „Marea, marea“ de Iris Murdoch, „Al zecelea om“ de Graham Greene şi multe altele, iar pentru copii cărţi din „Scriitori români ilustraţi“ – opere  ilustrate de Octavian Goga, Ioan Slavici, Mihai Eminescu.

2000 de volume,  donate în două ore

„Campania Cartea la metrou pe care am desfăşurat-o, ieri, ne confirmă că românii pot citi cu plăcere, oriunde s-ar afla. Au fost oferite 2000 de volume în doar două ore, iar bucuria cititorilor ne încurajează să continuăm şi cu alte campanii de acest fel“, a punctat directorul Dan Vidraşcu, director general al Editurii Litera.  

Cititorii s-au bucurat să primească fie  un roman premiat, un volum de istorie, de eseuri sau un thriller, un clasic al literaturii universale, o carte de dezvoltare personal. Cărţile oferite au acoperit toate gusturile în materie de lectură. „Sunt profund impresionată de iniţiativă. Iată că putem zâmbi la metrou cu o carte în mână“, a spus o pensionară, încântată, cu o carte în mână.

Campania de lectură a fost realizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic Bucureşti, şi Metrorex.

Barometru cultural cu date din 2017

Cifrele din barometrul cultural din 2017 au arătat că 69% dintre respondenţi au afirmat că nu au citit nicio carte în ultimul an sau că au citit mai rar. Nici revistele nu au avut mai mult succes în 2017, pentru că 73% dintre respondenţii din eşantionul naţional au menţionat că nu au răsfoit nicio revistă în anul respectiv.

„Ştiaţi că rata analfabetismului funcţional a ajuns la 40%? În capitala ţării, 46% dintre respondenţii studiului referitor la activităţile de lectură au afirmat că nu au citit niciodată în ultimul an sau că au citit mai rar şi doar 9% au afirmat că citesc aproape în fiecare zi. E un context trist dar necesar pentru dezvoltarea şi susţinerea constantă a comportamentelor de lectură“, a comentat  Dan Vidraşcu, directorul  Editurii Litera. 

Datele furnizate de Litera fac parte din barometrul de consum cultural publicat în 2018, cu date culese în 2017 de Institutul Naţional de Cercetare şi Formare Culturală, alături de studiul PISA, publicat în decembrie 2018.

Datele adunate, în acest studiu, au mai aratat că la capitolul activităţi de lectură, ziarele tipărite au fost cele care au prezentat o rată mai mare a consumului. Astfel, 26% dintre respondenţii din eşantionul naţional au declarat că citeau ziare cel puţin lunar. Proporţia celor care nu au citit cărţi a fost mai mare în mediul rural decât în mediul urban. De asemenea, nivelul de pregătire a românilor a cântat în măsurarea afinităţii pentru lectură. Astfel, şi persoanele cu studii universitare au declarat că nu obişnuiesc să aibă activităţi de lectură. 76% dintre respondenţi au spus că au citit o carte mai rar decât săptămânal în ultimele 12 luni. Probabil aşa se explică faptul că sunt mulţi români care nu au ştiut cine a fost Mihai Eminescu, iar unii l-au confundat cu un domnitor.
De asemenea, 69% dintre respondenţi au spus că nu au trecut deloc pe la bibliotecă pentru a împrumuta vreo carte sau pentru a descărca ori utiliza diverse documente. De cealaltă parte, privitul la televizor a fost  o îndeletnicire preferată a românilor, care s-au uitat mai mult la ştiri şi la filme şi seriale în 2017, potrivit statisticii barometrului din anul respectiv. 

Principalele criterii pentru achiziţia de cărţi le constituie, potrivit studiilor citate de Editura Litera, preţul şi prestigiul autorului. Muzica populară şi etno se află în topul preferinţelor de consum de muzică şi dans ale românilor, urmată de muzica pop autohtonă, pop străină , manele, blues,  hip-hop şi muzică clasică şi simfonică. Conform statisticilor, principalul impediment pe care persoanele în vârstă îl invocă drept cauză a neparticipării la evenimente culturale este lipsa banilor, starea de sănătate,vârsta  sau lipsa timpului.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Markus Roman
28.03.2019, 12:10:30

Asta este o demonstratie despre cat de usor pot fi manipulati romanii. In sine, gestul este laudabil, dar sa nu va mai mirati ca pe cei de la tzara poti sa-i manipulezi cu o galeata de plastic sau cu un litu de ulei, daca pe astia din Bucuresti poti sa-i manipulezi cu o carte cadou.

-1 (1 vot)
radu bradeanu
28.03.2019, 13:44:27

@Markus Roman , În ce ar consta manipularea? Ai pb. grave în a aprecia situații diferite. Cărțile au fost donate cu scopul de a încuraja cititul și atât, nici măcar un curent literar sau autor anume în condițiile de stare catstrofală a culturii, o picătură de atenționare în oceanul milioanelor de bucureșteni ce se plimbă cu metroul zilnic.. Mai vezi ce înseamnă manipulare, scopuri, etc. Faci confuzii regretabile între încurajarea(atenționarea) directă și transparentă și manipulare, generate tot de lipsa de cultură ce o ai, fie ea și socio-politică.

Markus Roman
28.03.2019, 21:51:05

Lasa-ma d-le cu bucurestenii tai! Nu am spus aiurea ca gestul a fost laudabil, dar dupa mine total inutil. N-ai cu cine! S-au dus sa primeasca o carte de pomana, ca sa aiba ce pune int-o vitrina si atat. Am fost si eu invitat demult de o firma germana in Parcul Expozitiei. Dupa ce ne-au prezentat un film cu utilajele pe care le fabricau ei, ne-au invitat intr-o sala alaturata unde aveau diverse gustari asezate artistic pe doua mese lungi. Aratau superb. Mi-a fost rusine de ceea ce a urmat, majoritatea [mare] a invitatilor fiind din Buc, oameni cu functii si studii, majoritatea femei, fiind profil de ind chimica. Toate mujerile au golit in 3 minute totul de pe mese, umplandu-si gentile si sacosele [venisera pregatite], cu sunca, salam, friptura, muschi, cutiutze cu piftie, prajituri, pachete de tigari, ciocolate etc, de multe ori amestecate otova la repezeala sa nu ia alta mai mult. Si scobitorile le-au furat. Am vazut scene grotesti in care una ii smulgea alteia din cele stranse in fatza, dar nu apucase sa le bage in sacosa. Ca la timpitzii aia care se bat ptr tigai. Barbatii nu au fost badarani. Care a mai apucat o tzigare, care un pahar de bautura. La fel si invitatele din provincie, femei retzinute. Dar leprele alea din Bucuresti au fost de toata jalea si scarba. Ce-or fi zis si nemtii aia, nu stiu, dar de bine in niciun caz. De atunci am o parere f proaste despre bucuresteni si in special despre ele.