Cărţi

articolul anterior articolul urmator

„Legendele toamnei“ şi-au pierdut autorul VIDEO

0
28 Mar 2016 17:46:17
Autor: Doinel Tronaru
Jim Harrison a murit la 78 de ani
Jim Harrison a murit la 78 de ani

Scriitorul Jim Harrison, unul dintre scriitorii americani eminenţi ce-şi plasa poveştile dramatice în sălbăticie, în recluziunea peisajelor grandioase americane, cel care a scris saga "Legendele toamnei", ecranizată cu Brad Pitt şi Anthony Hopkins, a murit la 78 de ani, în reşedinţa sa din Patagonia.

Harrison a descris de-a lungul unei cariere prolifice natura înconjurătoare şi pustietatea din vestul american, regiunile aride, sumbre, dar grandioase din Nebraska şi Munţii Montana, informează The Guardian.

Realitatea lumii este filtrată în scrierile americanului prin "lentila" istoriei. Energicul şi aventurosul Jim Harrison, "bon vivant", cum îl numesc jurnaliştii ce-i dedică articolul necrolog din The Guardian, a publicat mai mult de 30 de cărţi vreme de 50 de ani - a scris poezie, eseuri, scenarii, opere de critică literară, cronici, aproape toate genurile din spectrul literaturii.

Harrison şi-a petrecut mare parte din viaţa tumultoasă într-o cabană în zona rurală de pe lângă oraşul natal Michigan. De multe ori, a fost asociat cu figura lui Hemingway, care provenea tot din America de Vest şi era lacom de aventuri riscante. Dar lui Jim Harrison nu-i plăcea comparaţia cu Hemingway, ba chiar a scris într-un eseu că furiosul şi pătimaşul Ernest îl asemănase pe el cu o "sobă de lemne ce nu emană prea multă căldură."

Când a pătruns în industria hollywoodiană după ce a scris mai multe scenarii, Harrison s-a împrietenit la cataramă cu Jack Nicholson şi a legat prietenii cu Sean Connery şi Warren Beatty.

Scriitorul este extrem de faimos pentru romanul "Legendele toamnei" din 1979. Adaptarea cinematografică a legendelor despre cei trei fraţi ce trăiesc alături de tatăl lor în pustietatea americană la începutul secolului trecut i-a avut în distribuţie pe titraţii Brad Pitt şi Anthony Hopkins.

Jim Harrison, orb de un ochi într-un accident din copilărie, crea personaje cu un caracter brutal, frust şi sălbatic asemenea naturii care-i înconjura, cu principii morale împământenite.

Romanele sale de pe urmă sunt "A Good Day to Die", despre declinul sistemului ecologic în America, şi "Dalva", despre o mamă din Nebraska ce-şi caută fiul după ce l-a dat spre adopţie.

Deşi cernit şi bătrăn, scriitorul căuta nestăvilit experinţe năvalnice în sânul naturii: "Am mâncat multe stridii vii odată, doar să văd ce mi se întâmplă", i-a spus într-o conversaţie scriitorului Tom Bissell., potrivit The Guardian."Am dat-o în gută a doua zi", a adăugat scriitorul.

Nu şi-a pierdut niciodată veneraţia pentru natură, căci tot lui Tom Bissell i-ar fi spus: "Unii urşi mănâncă 80 de livre de molii într-o zi. Îţi poţi imagina?"

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările